Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Ha Orbán és rezsimje minden mocskát magunkra kenjük, akkor mi tisztábbak leszünk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem láttam az ATV Egyenes beszéd című műsorát tegnap este, ezért azt sem láttam, hallottam, hogy Nagy Bandó András író-humorista pontosan milyen kijelentéseket tett Orbán Viktor egészségi állapotával/magánéletével kapcsolatban. Azt viszont pontosan tudni lehet – nem sűrűn volt példa ilyesmire -, hogy a televíziócsatorna elhatárolódott a meghívott kijelentéseitől, illetve a beszélgetésről készült felvételt is eltávolította az oldaláról. Rónai Egon műsorvezető vonatkozó Facebook-bejegyzése, valamint a sajtóban fellelhető információk alapján szeretnék ehhez az egészhez egy rövidebb-hosszabb kommentárt fűzni. Még akkor is, ha evidenciákat nem szívesen, nem örömmel és jókedvében írogat az ember, hiszen titokban reméli: ezek mindenki számára evidenciák. Úgy tűnik, egyáltalán nem azok.

Rónai azt írja:

„A népszerű író-humorista egy politikus magánéletére és egészségi állapotára tett súlyos megjegyzéseket. Ahogy rögtön az adásban is jeleztem, hogy ezzel nem értek egyet, ezúton is hangsúlyosan kijelentem, hogy ettől a konkrét esettől és minden hasonlótól határozottan elhatárolódom. A fantázia lehet egy alkotó ember munkaeszköze, de személyiségi jogokat sértő mondatok nem lehetnek egy beszélgetés tárgyai.”

Remélhetőleg helyes és pontos sajtóértesülések szerint – sok minden más mellett, ami a felvétel eltávolítása okán itt és most nem rekonstruálható – Nagy Bandó ezt mondta:

„Múltkor Kecskeméten voltam, tiszta véletlenül hallottam egy kórházi dolgozótól – és most olyat mondok, amiről, valószínűleg azt mondjátok, hogy abszurd -, hogy oda viszik Orbán feleségét mindig, amikor összeveri. A kecskeméti kórházban rakják rendbe.

Rónai Egon ezen a ponton közbelépett, mondván, ez egy elég régi mendemonda, mire Nagy Bandó úgy válaszolt:

„Nem magyar mondás az is, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél?

Azt hiszem, hogy a politikai korrektség – amelyik a lázadás éve ellenére számomra változatlanul nem pejoratív, leokádásra érdemes kategória  – úgy kívánja meg, hogy feltegyem a kérdést: ezt így mégis hogy gondolta a művész úr? Pontosan értjük és tudjuk, hiszen naponta megmártózunk abban a fertőben, amit a fentihez hasonló, a véletlen útján terjedő szóbeszédekre épülő suttogó/nyílt kormányzati propaganda összehordott ide körénk. Ahol a szemöldökcsipeszekbe és más férfiak szoknyájába csavart ordas rágalmak mentén dúl a gátlástalan politikai hadviselés. De.

A kérdés az, hogy ez itt fent miben különbözik attól, ami ellen Nagy Bandó András elég rendszeresen felemeli a hangját?

Úgy általában mennyire lehetnek hitelesek azok a rendszerkritikus hangok, amelyek Orbán korrupcióra, hazugságokra, közpénzből finanaszírozott néphülyítésre épülő politikai ténykedését állítják pellengérre, ha ebbe a magánéletével kapcsolatos vélt, de bizonyítást soha nem nyert mendemondákat belekeverik?

Nincs elég nyilvánvaló és racionális érv az ellen, amit Orbán Viktor nyolc, de inkább harminc éve művel ennek az országnak a lelkével, intellektusával, jelenével és jövőjével, muszáj a feleségét is belekeverni a felháborodásba csak azért, mert Kecskeméten azt beszélik, amit?

Nem elég az internet megannyi bugyra, ahol raklapnyi bizonyíték áll rendelkezésre azzal összefüggésben, hogy ki volt ez az ember, mivé lett, hogyan, hányszor fordított azon a rongyos köpönyegen?

Hogy abszurd lenne? Hogy a magyar közmondások általában hatalmas bölcsességeket hordoznak? Kit érdekel? Orbán lánctalpas országlásával szemben évtizedes pletykákat előrángatni a naftalinból, kontraproduktív és szánalmas. És akkor is az lenne, ha a sajtó megkeresésére Nagy Bandó András nem azzal intézte volna el ezt az egészet, hogy nincs hozzáfűznivalója ahhoz, ami történt.

Orbán magánéletét, bárki magánéletét nem azért kell tiszteletben tartani, mert ő is ezt teszi. Tudjuk jól, nem így van. Őfényessége egy egész gépezetet működtet, amelyik naponta bizonyítja, hogy van az a politikai érdek, amelynek semmi nem szent, sérthetetlen és tiszteletre méltó. De talán éppen ezért botrányos, hogy Orbánnal szemben ugyanazokat az elvtelen eszközöket vesse be bárki, amelyek ellen egyébként nagyon helyesen tiltakozik, amelyeket megvet, amelyeket elfogadhatatlannak tart. Hogyan lehet azonosulni azzal, amit elítélünk? Sehogy.

Nem tudom, hogy Orbán veri-e a feleségét, de pillanatnyilag nem is érdekel. Orbán nem azért alkalmatlan ennek az országnak a vezetésére, mert veri a feleségét, vagy nem veri.  Mint ahogy Vona Gábor sem azért lenne alkalmas, vagy alkalmatlan miniszterelnök, mert szemöldökcsipeszt használ, vagy nem használ. Ahogy Volner János jobbikos frakcióvezető nem azért jó, vagy rossz szakember, mert szeretőt tart, vagy nem tart. Ahogy Tóbiás József egykori MSZP-elnök sem attól szóra érdemes, vagy nem érdemes politikus, hogy a felesége 30 évvel ezelőtt férfimagazinok címlapján szerepelt. Miként Nagy Bandó András Orbánnal kapcsolatos ellenérzései sem attól lesznek hitelesek, hogy Lévai Anikó, a közélet állapotához semmilyen módon nem kapcsolódó vélt bántalmazása köré építi a mondanivalóját.

Ahogy Orbán vélt roma származása nem érv semmi mellett, vagy ellen, úgy a feleségével ápolt kapcsolatának vélt minősége is mély magánügy. Pontosítok: ha bizonyítást nyerne, hogy Orbán veri a feleségét, akkor igen, jöjjön Nagy Bandó és bárki más és mondja el, hogy aki veri a feleségét,  és erre itt meg itt meg itt vannak a bizonyító erejű tények, az egy undorító véglény. És igen, attól kezdve nincs magánélet és magánügy, hanem büntetőjog van. A pletykákkal és a mendemondákkal viszont már most is tele van a rohadó közélet padlása. Ha már csak ilyenekre futja, akkor nem kellene inkább hagyni a fenébe ezt az egészet? Ha Orbán és rezsimje minden mocskát magunkra kenjük, akkor mi tisztábbak leszünk? Vajon?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.