Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert néha elég egy jó gondolat, egy gesztus a változáshoz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hagyjuk most egy kicsit a hátunk mögött a politikát, az acsarkodást és utazzunk -legalább gondolatban –  az Egyesült Államokbeli Oakland városába. Dan Stevenson, a város egyik lakója megelégelte a háza melletti füves területen állandóan megjelenő szemetet és graffiti alkotásokat. Noha, amikor csak ideje volt, megpróbálta eltakarítani az oda hordott lomokat, az azonban minden esetben újratermelődött. Gondolt egy merészet és ahelyett, hogy beletörődött volna az állandó szemetelésbe, egy Buddha szobrot helyezett el a területen. Saját bevallása szerint sem várt túl sokat a szobor jelenlététől  – ellopják, esetleg lefújják graffitivel –, azonban nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Előbb csak a „megszokott” almák és narancsok érkeztek, melyet Buddhának ajánlottak fel a helyiek, aztán napról napra egyre többen érkeztek, kezükben virágcsokorral, vagy épp egy tál gyümölccsel. Volt, aki seprűvel állt neki megtakarítani a Buddha melletti területet. Nem telt el egy hét sem, és a férfi vietnami szomszédai engedélyt kértek arra, hogy gondozhassák szobrot.

Vina Vo és férje Cuc Vo ezt komolyan is gondolta, ugyanis már másnap megjelentek a kis szobornál, hogy méltó helyet hozzanak létre számára. Cuc vo és felesége előbb kifestette Buddha szobrát, majd egy kisebb faházat épített köré. Ezt követően a kis Buddha szobornak és az addigra már köré épült oltárnak híre ment város és országszerte.

2011 - akkor még csak egy szobor

2011 – akkor még csak egy szobor

2014 - a már növekvő szenthely

2014 – a már növekvő szenthely

2017 - ma már így néz ki

2017 – ma már így néz ki

Az oaklandi házaspár álmában sem gondolta volna, hogy egyetlen Buddha szobor kihelyezése ilyen reakciókat válthat ki. Ma már naponta több tucat ember érkezik a szentélyhez, legyen az hívő, vagy csak egyszerűen a környéken keresztülhaladó gyalogos. A ma már saját Facebook és Twitter oldallal rendelkező oaklandi Buddha „csodát” tett. Egy közösséget hozott létre, ami sokak számára a megnyugvást, a békét jelenti. Összehozza a nem hívőket a hívőkkel, a fiatalokat az idősekkel, a vietnamiakat az amerikaiakkal.

A vietnami család – mely évekkel ezelőtt engedélyt kért a terület gondozására – a mai napig minden reggel seprűvel jelenik meg és megtisztítja az imahely környékét. Az egykor szeméttel telihordott és legraffitizett terület ma már a buddhisták zarándokhelye lett. A kidobott ágyak és cigarettacsikkek helyét átvették a földre terített imaszőnyegek és a rajtuk imádkozó környékbeliek. Néha elég egy jó gondolat, egy gesztus ahhoz, hogy változást érjünk el. Egy változást, mely sokak életét jobbá teheti.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.