Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szekta nem párt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Farkas Örs elemző elemzett. A pártszolgálati televízióban mesélt arról a józsefvárosi önkormányzat polgármesteri kabinetvezetője, aki olyan neves elemző, hogy az MTI elég rendszeresen lehozza a kijelentéseit, hogy bizony helyzet van. A helyzet pedig az ezen a decemberi zimankós reggelen, hogy az ellenzéki pártok nem képesek mozgósítani a választóikat.

Én ugyan nem vagyok sem elemző, sem Kocsis Máté alkalmazottja, de én is gondolok valamit erről. Mégpedig azt gondolom, hogy a pártoknak nem is az a dolguk, hogy a saját szavazóikat mozgósítsák. Azt a szektásodott, önmagukat pártnak nevező gyülekezetek tudják megtenni hatékonyan. Például békemenet formájában, amit évek óta nem sikerült a Fidesznek sem összehoznia, pedig néhányszor belengette a CÖF, hogy most aztán elmennek Brüsszelig és megállítják. Aztán hallgatásba fulladt az elszántság. Nem szoktunk erről beszélni, de azért ez is jelent valamit.

Tehát: szerintem a pártok feladata nem a saját híveinek felvonultatása, hanem éppen azoknak a megszólítása, akik nem szavaznának, nincsen pártjuk. Ők vannak sokkal többen. Egy párt feladata az (lenne), hogy meggyőzze a polgárokat: az ő programjuk hasznos az országnak és a polgároknak, vállalható, előremutató. És meg kellene győzniük a polgárokat úgy általában, hogy őket is képviselik akkor is, ha nem rájuk szavaznak és az ő életük is jobb lesz, mert az ország jobban fog működni. Meg kellene őket győzni arról, hogy nem a pártok számítanak, hanem az ország és annak lakói és ugyanolyan alázattal dolgoznak majd kormányon minden egyes polgár érdekében, függetlenül mindentől.

Erre vannak – egyelőre még nem túlságosan sikeres – próbálkozások. Az biztos, hogy a Fidesznek ez semmiképpen nem érdeke. Az ő hatalmuk záloga a megosztottság. Ugyanis ők remekül mozgósítani tudják a saját keménymagjukat. A baj csupán az, hogy a kormánypárt már nagyon régen nem pártként működik, hanem szektaként. Egy szekta pedig arról ismerhető fel, hogy a racionalitást, a tényeket nagy ívben kerülik a hívek és mindegy, mi történik, mi derül ki, mi nyer bizonyítást, de még az is mindegy, hogy mit látnak a saját szemükkel, mit tapasztalnak meg a tulajdon bőrükön, egyszerűen átlépnek egy alternatív valóságba és ami nem illik bele a szektavezérről kialakított képbe, azt figyelmen kívül hagyják.

A Fidesz szakemberei ezt nagyon pontosan és helyesen látják, építenek is erre. Naponta építik ezt az alternatív valóságot a szektatagok fejében. És működik. Számukra teljesen mindegy, mi derül ki a bálványukról. Ha hivatalos dokumentumokat tolnának az orruk alá Orbán külföldi bankokban rejtegetett milliárdjairól, ha hivatalos adásvételi szerződést tennének eléjük arról, hogy a vezérük az elsíbolt közpénzből megvett egy komplett szigetet és ha annak a szigetnek minden lakója megesküdne, hogy ez a valóság, akkor is az ellenség – valamelyik aktuális ellenség – támadásának vélnék. Ha Orbán élő adásban, vagy a saját lakásuk konyhájában eleven kismacskát belezne, akkor is azt mondanák, hogy erről az ellenség tehet.

A Fidesz esetében ez működik, az ellenzéki pártok esetében meg nem működik (vannak más pártvezetőknek is pontosan ilyen fanatikus hívei, csak nagyságrendileg kevesebben). A Fidesz ezt erőltetné az ellenzékre, mert ez az ő pályájuk, ebben verhetetlenek. Az igazi veszélyt a jelenlegi kormánypárt hatalmára csak egy széles társadalmi összefogás jelenthet, nem az egyes ellenzéki pártok szűkös szavazóbázisának aktiválása. Akár egyetlen ellenzéki párt (ennek kicsi a valószínűsége), akár valamiféle koalíció képes megszólítani a bizonytalan szavazókat és meggyőzni a többséget, hogy pártállástól függetlenül – az ország és a saját maga érdekében – támogassa a terveit, az képes lehet kisebbségbe szorítani, vagy akár leváltani is a jelenlegi kormánypártot.

Ennek komoly jelei most nincsenek, de az eddigi hét választásból öt az utolsó hetekben, napokban dőlt el. Az addigi összes elemzés és előrejelzés ellenére a választások előtti néhány hétben megfordult a közhangulat és az egészen odáig biztos befutónak látszó párt elbukott.

Én – ellentétben a kormánypárthoz közeli elemzővel – arra biztatnám a pártokat: ne a saját szavazóikat akarják mozgósítani, hanem engem, a szomszédomat, a postást, az ápolónőt és a tanyán élő parasztot. adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.