Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Az ukrán nyugdíjasok rendben megkapták az Erzsébet-utalványokat?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nincs olyan hét, hogy valamelyik médiában ne foglalkoznának a jövendő nyugdíjasok bizonytalan helyzetével és ne hívnák fel a figyelmet arra, hogy most kell takarékoskodni (miből?), ha nem akarunk éhen halni idős korunkra.

De mi a helyzet azzal a – becslések szerint több tízezer és folyamatosan növekvő számú – ukrán állampolgárral, akik a magyar állam nagyvonalúságának köszönhetően a Magyar Nyugdíjkasszát terhelik, miközben Ukrajnában fizették a járulékokat?

Tudom, nehéz a helyzet Ukrajnában és tudom, segítsünk egymásnak mi, magyarok – bár ez a nyugellátás nem magyar nemzetiséghez kötött és távolról sem csak a magyar származásúaknak jár. Nem is csak ők veszik igénybe. Legyek „idegenszívű”, de számomra túlságosan egyoldalúnak tűnik (jelzem, a többi országban élő magyarság esetében is) ez a nagyvonalúság. Mintha mi lennénk a gazdag nagybácsi, ami bárcsak úgy lenne! De nincs úgy. Jelzem, a magyarországi magyarok feneke is kilátszik a lyukas gatyából.

„A jelenleg is hatályos, az 1963. évi 16. számú törvényerejű rendelettel kihirdetett magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni Magyarország, Oroszország és Ukrajna vonatkozásában is a nyugellátás megállapításakor.

Az egyezmény értelmében a nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja a nála érvényes jogszabályok szerint a mindkét ország területén szerzett szolgálati idők összeszámításával, amelynek területén a nyugdíjigénylőnek a kérelem benyújtása időpontjában állandó lakóhelye van és ahová végleges szándékkal letelepedett.

Azoknak az állampolgároknak a részére, akik az egyik ország területéről a másik ország területére költöztek, azonban az átköltözés után nem dolgoztak tovább, a nyugellátás összegét a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött, szolgálati időként figyelembevételre kerülő munkakörben, ennek hiányában ahhoz hasonló munkakörben a nyugellátás megállapításának időpontjában elért országos átlagkereset alapján kell meghatározni.” (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság)

Fordítom magyarról magyarra: bármely orosz és ukrán állampolgár jogosult Magyarországon nyugellátásra, amennyiben bejelentett magyar lakcímmel rendelkezik és lemond az orosz, vagy ukrán nyugdíjáról. A nyugdíj összegét az Oroszországban, vagy Ukrajnában elért szolgálati idő és a Magyarországon a nyugdíjkérelmező munkakörének megfelelő átlagkereset alapján állapítja meg a magyar nyugdíjbiztosító és ennek alapján folyósítja a nyugdíjat. Tehát aki 40-45-50 éven át Oroszországban, Ukrajnában élt és dolgozott, ott fizette a járulékokat, ott adózott, az egyszerűen lemond az adott ország javára a neki járó nyugdíjról, bejelentkezik Magyarországra és a magyar adófizetők befizetéseiből köszöni szépen, jól él. Ukrajnából igen sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az itteni nyugdíj többszöröse az ukrán nyugdíjaknak, viszont Ukrajnában a megélhetés nagyságrendekkel olcsóbb, mint nálunk. Elméletileg persze itt kellene élnie az illetőnek, de nem itt él, nem itt költi el a pénzét, hanem a szülőhazájában. A hatóságoknak kötelessége lenne ellenőrizni az ittlakás tényét, de erre ritkán kerül sor.

Magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán állampolgárnak jár a rokkantellátás, ingyenes egészségügyi ellátás, gyógyszertámogatás. Miközben a magyar államkasszába egy fillért sem fizetett be az illető.

Ezzel szemben annak a magyar állampolgárnak, aki ténylegesen itt él, itt dolgozott, adózott 10-20-30 éven keresztül, de akár betegsége, rokkantsága okán (amely rokkantság nem éri el azt a mértéket, hogy rokkantellátást kapjon, de túlságosan beteg/sérült hozzá, hogy munkát tudjon találni/végezni) kiesik a biztosítási rendszerből, mert nincs miből fizetnie a havi TB-t, nem jár sem egészségügyi ellátás, sem valamiféle megélhetés, sem gyógyszertámogatás. Ahogy a későbbiekben nyugdíj sem fog járni, hiszen nem tudja megszerezni a jogosultságot.

Kérdés: miért van még mindig érvényben ez az 1962-ben aláírt, 1963-ban kihirdetett rendelet? Miért kell a magyar adókból eltartani olyan külföldieket, akik másik országban fizették a járulékokat? Miközben Magyarországon egyre nő a szegénység, a nyugdíjasok jókora hányada létminimum alatt él, a jövendő nyugdíjasok nyugdíja egyre bizonytalanabb, nyugdíjkorhatárt még el nem ért rokkantak járadékát csökkenti, vagy vonja meg az állam, akkor miért nem bontottuk még fel ezt a hülye megállapodást a már nem is létező Szovjetúnióval?

Hány ukrajnai nyugdíjasnak fizet a magyar állam ellátást? Évente hány új átjelentkezővel kell számolni?

Nemzetiségekre vonatkozó statisztika utoljára a 2011-es népszámlálási adatokban található. Itt nem egészen 8 ezer ukrán szerepel, de a népszámláláskor önkéntes nyilatkozat alapján vették fel ezt az adatot. Ha én ukránnak vallom magam, akkor az kerül a statisztikába, ha egy ukrán magyarnak vallja magát, akkor az. Tehát nem a valós adatokat tükrözi.

„Az egyezmény újrafogalmazásával legutóbb a Bajnai-kormány próbálkozott, s 2009-ben hosszas tárgyalások után megszületett az új tervezet. Bár a megállapodás kizárólag a pénzbeli ellátásokról szólt, de mivel az átfogalmazott szerződés életbe léptetése egyben a régi hatályon kívül helyezését is jelentette, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét és elszámolását szintén új alapokra helyezte – volna. A megegyezés azonban – máig nem tudni miért – kútba esett.” (Horváth Judit/MedicalOnline)

Ez a tervezet miért nem realizálódott?

Mennyibe kerül havi/éves szinten az ukrán megélhetési-áttelepültek ellátása a magyar adófizetőknek?

Szeretnék idézni a karpatalja.ma című portálból. Ebben egy ukrajnai nyugdíjalap megyei vezetője mondja el, hogyan kell igényelni a magyarországi nyugdíjat.

Fontos megjegyezni, hogy a fennálló szerződések értelmében az Ukrajnából Magyarországra áttelepült nyugdíjasok nyugdíját száz százalékban a magyar nyugdíjbiztosítás állja. Tehát minden kitelepülő csökkenti az ukrán nyugdíjalap terheit. Megjegyezném, hogy az egyszerűsített honosítás semmilyen formában nem befolyásolja a vonatkozó kétoldalú szerződést. Nem kell ahhoz magyar állampolgárság, hogy valakinek állandó lakcíme legyen Magyarországon, és ott nyugdíjat igényeljen.

A teljes cikk itt található.

Miért értékesebb az az ember, aki soha egy fillért a magyar kasszába nem fizetett be, mint az, aki igen?

Mit és mikor óhajt tenni a kormány ennek a tarthatatlan helyzetnek a megszüntetése érdekében?

Várom a választ.

Nagy levegő. A feneti cikk két (kettő) évvel ezelőtt íródott. Itt az eredeti, a dátum eléggé jól látható. 

Amikor az ukrán nyugdíjas segge kilóg a magyar nyugdíjas lyukas gatyájából

Most – nagyon helyesen – ismét felkapta a média. A Hír TV Célpont című műsora forgatott a határmenti településeken, ahol nem ritka, hogy egy 50 négyzetméteres lakásba 100 ukrán van bejelentve. És az sem ritka, hogy a nyugdíj előtt állók beszereznek (óh, szent korrupció!) olyan igazolásokat, miszerint ők igazgatók, mérnökök, orvosok voltak aktív korukban. Akkor is, ha amúgy félanalfabéták és a téeszben lapátolták a tehénszart. Szépen bejelentkeznek a határ magyar oldalán századiknak az 50 négyzetméteres lakásba és felveszik a 2-300 000 forintos nyugdíjat.

A kormány természetesen nem tesz semmit (és itt felmerül a kérdés: MIÉRT IS NEM ÍRTA ALÁ AZ ORBÁN-KORMÁNY A BAJNAIÉK ÁLTAL ELŐKÉSZÍTETT MÓDOSÍTÁST?), sőt! Előcsámpázik Hidvéghi Balázs és van képe azt állítani, hogy politikai hangulatkeltésről van szó és Gyurcsány áll a háttérben.

Mekkora pofa kell ehhez? Ez nem most lett téma, évek óta az. Minden ország felmondta ezt a szerződést, csak Magyarország nem. Miért nem? Rákérdezhetek? Putyin elvtárs nem venné jó néven, ha Orbán elvtárs ilyen barátságtalan lépést tenne? Esetleg a kormánypártnak szüksége van Putyin támogatására a biztos választási győzelemhez? Két utolsó kérdés: az ukrán nyugdíjasok rendben megkapták az Erzsébet-utalványokat? Bözsi néni mit szól ehhez?

Hányinger ez a kormány.

 

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.