Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kevés olyan irritáló dolog létezik, mint egy kenetteljesen szónokló miniszter

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedvenc vesszőparipám előporoszkált a Sorosok hadoszlopa mögül. Sőt, hogy egy igazán varázslatos képzavarral éljek: az egyik kedvenc vesszőparipám előlovagolt a másik kedvenc vesszőparipám hátán.

Az egyházi iskola lényegi sajátossága, hogy képes összekapcsolni a hitet és a tudást – mondta az emberi erőforrások minisztere a 300 éves budapesti Piarista Gimnázium jubileumi évének záró ünnepségén pénteken.

Balog Zoltán arról beszélt: a tudás hit nélkül csak hübrisz, gőg, olyan arrogancia, amely méltatlan az élethez, a hit tudás nélkül pedig sokszor nem más, mint babona.
A hit nem hiszékenység, hanem a szó eredeti értelmében vett bizalom abban, hogy a világnak teremtője, „gazdája” van, aki képes gazdag életet ajándékozni – mondta. „A tudás pedig nemcsak azt jelenti, hogy sokat tudunk, hanem azt is, hogy a világról szerzett ismereteinket képesek vagyunk úgy birtokolni, rendszerezni és használni”, hogy az életet, annak „védelmét és gyarapodását” szolgálja – fogalmazott a miniszter. (MTI)

Most ki is veszem az egyenletből a Piarista Gimnáziumot, minden vonatkozásban. Egy magas színvonalon oktató, nagy múltú intézményről van szó, tisztelettel fejet hajtok és jelzem: az alább sorakozó szavak és mondatok egyike sem vonatkozik rájuk.

Itt maradt nekünk Balog Zoltán miniszter és az ő felkavaró kijelentései. Nekem speciel nem a lelkem kavarodott fel tőlük, hanem a gyomrom, de majd veszek be Dedalont. Szerintem bőven itt lenne az ideje, hogy Balog úr visszatérjen eredeti hivatásához. Akára betanított esztergályosként, akár gondnokként, akár református lelkészként több hasznát venné ez az ország, mint most. Vagy legalább kevesebb kárt tenne és ebben a mai világban azt is erősen meg kell becsülni.

Balog Zoltánnak jelen munkakörében nem az a feladata, hogy hittérítést végezzen. Az főleg nem dolga – sőt, nem is joga -, hogy minősítse az embereket aszerint, hogy hívők, vagy sem. Ehhez az államnak, a politikának és a kormánynak, ezen belül Balog Zoltánnak a világon semmi köze nincs.

Balog Zoltán feladata jelen állás szerint – ameddig hívők és nem hívők egységesen összedobják az ő extra magas fizetését, szolgálati laptopját, lakhatását, autóját, telefonját, rezsiköltségét, utazásait, irodai költségeit – az, hogy a színvonalas oktatás, megfelelő egészségügyi ellátás elérhető legyen mindenki számára. Vallástól függetlenül.

Az ő dolga az, hogy a leszakadó társadalmi rétegek ne bukjanak el menthetetlenül, hogy a szegénységből, tanulatlanságból legyen kiút és az a kiút ne valaki kegyén múljon, hanem kizárólag az adott ember akaratán, szorgalmán, kitartásán. Kevés olyan irritáló dolog létezik, mint egy kenetteljesen szónokló miniszter egy olyan országban, ahol a gyermekek egyharmada szegénységben él, ahol idős, beteg emberek nem jutnak ellátáshoz, ahol az állami fenntartású intézmények folyamatosan súlyos forráshiánnyal küzdenek, miközben az egyháznak két marokkal szórja a kormány a közvagyont.

Balog Zoltán feladata nem az, hogy különbséget tegyen vallásos és nem vallásos emberek, családok között, hanem az, hogy az esetleges különbségeket igyekezzen eltüntetni. Nem vallásos és nem vallásos emberek, hanem emberek és emberek között. Miféle miniszter az, akinek a szeme sem rebben akkor, amikor minden télen százával szedi áldozatait a nyomor, amikor kígyózó sorok állnak egy tál meleg ételért, amikor egész régiók szakadnak le és zuhannak a kilátástalanságba az infrastruktúra, a munkahelyek, a megfelelő oktatás és egészségügyi ellátás hiánya miatt?

Hogy jön ahhoz egy közpénzből fizetett közalkalmazott, hogy a hittel manipulálva igyekezzen hatalomban tartani bármilyen pártot? Balog Zoltánnak nem egy kormányfőt, de nem is egy vallást kell szolgálnia jelen pozíciójában, hanem a legutolsó zsákfalu legutolsó házában, gyertyafény mellett, éhesen, kékre dermedt kézzel leckét író kisgyereket. Akár jár az a gyerek templomba, akár nem. Ha Balog miniszter úr ezt máshogyan gondolja, akkor sürgősen mondjon le és menjen vissza lelkésznek. Akkor szolgálhatja az istent. Most az embert kell szolgálnia.adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.