Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Nem kellenek a lábszagú poénok, tisztelt NER-történész asszony

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,209,341 forint, még hiányzik 790,659 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor most ünnepélyesen elveszem a kolléga munkáját. A szerkesztőség Schmidtmária-szakértője ugyanis nem én vagyok, de biztos vagyok benne, hogy Bálint értékelni fogja az erőfeszítéseimet. Nem olyan fontos téma ez, mint amennyire az Orbán-kormány Kína ölelő karjaiba hullása, de ettől még megér néhány szót.

Ezt tojta a nyuszi tegnap:

schmidtm

A NER elsőszámú ideológusának, a történelmet a Fidesz-kormány szája íze szerint újrahamisító, botrányt botrányra halmozó Schmidt Máriának (az összes címét és rangját nem szívesen sorolom fel) ezúttal újfent a liberális média akadt az útjába.

A méltatlankodás és a sopánkodás mélyebb aspektusaira később visszatérek, elöljáróban annyit viszont kiemelnék, hogy bizony pirosnapos ünnepnap ez, amikor életemben először igazat kell adnom a terror nagyasszonyának. Schmidt Mária ugyanis – a mélyebb aspektusoktól eltekintve – jogosan háborog. Olyannyira, hogy az inkriminált cikk címét azóta az Index meg is változtatta. Igaz, a hülyeség ezúttal nem tőlük indult, hanem a Magyar Nemzet vetette el a sulykot. A manipulatív, félrevezető címadással leginkább.

Röviden összefoglalom: Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás kétévi kutatómunka után 2016-ban nyerte meg a Terror Háza forradalmi emlékév-bizottságának az ötvenhatos dokumentumfilmek támogatására létrehozott Zsigmond Vilmos-pályázatát. Az alkotás, amellyel pályáztak a támogatásra, a Tétényi úti kórház forradalom alatti napjairól, ötvenhatos sebesültjeiről, önkéntes ápolóiról szól. A szerződés aláírásakor derült ki az alkotók számára, hogy filmjük nem kerülhet a nyilvánosság elé, mozik és tévécsatornák nem vetíthetik, az kizárólag oktatófilmként használható. Amennyiben ezt nem írják alá, nincs támogatás.

A magyarázat egyszerű és földhözragadt, ezt a liberális média cikkei nagyon helyesen meg is állapítják:

a filmtörvény egyik passzusa szerint Magyarországon csak az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap jóváhagyásával (illetve megrendelésére, támogatásával) készült mozgóképeket lehet a nagy nyilvánosság előtt vetíteni.

Ebből pedig tényleg az következik, hogy az alapproblémát tekintve Schmidt Máriának igaza van. A dolgot teljesen lecsupaszítva kijelenthetjük, hogy a NER-lovagina nem trükközött és nem tiltott be semmit. Egyszerűen arról van szó, hogy a magyar film életéért és haláláért, sikereiért és kudarcaiért egyszemélyben felelős Vajna András parókakészítő, kaszinócsászár és médiamogul beleegyezése nélkül Magyarországon nem készülhet közönségfilm. Akkor sem, ha Schmidt Mária azt véletlenül támogatásra érdemesnek tartja.

A nagydobra vert ’56-os emlékév körüli felhajtás egyik perverz effektusa: az eddig soha nem látott felvételeket lehetőleg a jövőben is minél kevesebben lássák, mert Vajna Tímea férje nem bólintott rá. Logikus, nem? Elvertek 14 milliárd forintot a botrányoktól övezett, arcpirító disznóságokkal tarkított halszagú emlékévre, halott embereket hurcoltak meg a nyilvánosságban, hazudtak, kiderült, nem kértek bocsánatot, Schmidt nagyasszony azóta sem volt hajlandó elszámolni a költésekkel, de mert a sok propagandisztikus, történelemhamisító szenny között véletlenül készült valami értékes és figyelemreméltó is, akkor az lehetőleg véletlenül se jusson el a közönséghez, mert csak.

Esküszöm, hogy ezek a NER-ben gyökerező erkölcsi világítótornyok ezt direkt csinálják. Épeszű ember ugyanis fel nem foghatja, ennek fényében mégis mi értelme volt akkor annak, hogy őszexitrendifancysége együttműködési megállapodást írt alá a magyar filmügy istenkirályával. Minek? Azért, hogy zárt terekben minél szűkebb közönség tekintse meg azt, amit elvileg egy egész országnak kellene?

Ezért aztán nem tartanám haszontalannak, ha Schmidt Mária, aki őstehetségéből adódóan, minden más mellett azt is pontosan tudja, miért kötelező főállásban köpködni a liberális médiát, és azt is, hogy mit gondolnak annak olvasói, az önérzetes kirohanások helyett/mellett megválaszolná azt a kérdést is: miért adott pénzt valamire (nem a sajátjából, hanem a közösből), amit aztán a köz meg sem tekinthet?

Egyáltalán milyen alapon tart előadást Schmidt Mária a képviseleti demokrácia jogintézményeiről? Igen, maradjunk a tényeknél, és annál a nagyfene törvénytiszteletnél, amivel pont neki van bőr a képén előhozakodni. Neki, aki a képviseleti demokrácia jogintézményeire magasról tojva nem hajlandó elszámolni a köz pénzével. Értem én, hogy a liberális médiától (és mindentől, ami liberális) agyfaszt kap a tisztelt NER-történész asszony, de ha már mindenáron küldetése van neki, nem lehetne, hogy egyszer legalább értelmes, értékes célok szolgálatába állítsa a nemzeti elköteleződését és Orbán Viktor iránti hősszerelmét? Akkor is, ha természetesen megint ő a sértett fél.

Ahelyett, hogy a liberális médiával és annak olvasóival foglalkozna-takarózna, és idétlenül ironizálna, nem lenne ésszerűbb és tisztességesebb belátni, hogy a párt, a kormány és ez egész rendszer nem csupán velejéig korrupt, de álságos, ésszerűtlen és beteg is? Nem kellenek a lábszagú poénok, Mária! Végképp nem kell a szemforgatás, hogy az ön által kiszolgált rezsim az uniós jogon alapuló törvényeket hozó és azokat tisztelő kiváló államférfiak gyülekezete. Amit önök csinálnak nem csupán a közpénz hűtlen kezelése miatt aggályos és elfogadhatatlan, hanem az ésszerűség teljes hiánya miatt is. A semmihez nem értéssel nyakon öntött nagypofájú nemzeti önérzet hányingert keltő és szánalmas.

Ha már mindenáron vergődni akar, akkor ne az ellenséggel foglalkozzon. Hanem jelezze a törvényalkotók, vagy éppen a Vajna nevű kormánybiztos felé, hogy baromira nem normális ez az egész. Tegye világossá: egy, a forradalomról szóló filmnek nem az a célja, hogy minél kevesebben lássák, hanem hogy minél többen. Ezzel nem teszi jóvá azt a rengeteg pusztítást, amit véghez vitt az elmúlt években, de máris tett valami hasznosat.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.