Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki a felelős ezért a halálesetért?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány 2014 szeptemberében nagy csinnadrattával adta át a miskolci, majd pedig a szombathelyi segélyhívó központokat, melyek európai uniós mintára épültek. A több milliárdos beruházást akkor a belügyminiszter egy „működőképes és ütőképes” rendszerként írta le. Noha már azok átadása előtt is sokan tiltakoztak, mivel tudták, az új központok megléte csak időveszteséget és félreértéseket fog hozni, egy esetleges baleset vagy tűzeset kapcsán, de ezeket a tiltakozásokat persze semmibe vették. Pár nappal ezelőtt azonban egy szolnoki panelban megtörtént a tragédia, melyre korábban szakemberek tucatjai figyelmeztettek.

A 112-es számot hívva nem mentősök, tűzoltók vagy épp rendőrök veszik fel a telefont, hanem pár hetes gyorstalpalón átesett, szakmai háttérrel nem rendelkező polgári személyek. Sem helyismeretük, sem pedig szakmai tudásuk nincs arra, hogy sok esetben döntsenek egy helyzet súlyosságáról, mégis sokszor kénytelenek. Ez pedig olyan terhet jelent, melyet egy szakképzett ember is nehezen viselne, hiszen előfordul, hogy emberéletekről kell dönteniük. Pár másodperces késlekedés, vagy egy esetleges félreértés az áldozat halálához vezethet.

Noha a két segélyhívó központ egyenként több mint 120 munkaállommásal rendelkezik, egy műszakban mégis csak 20-30 ember van bent a központban. Képzeljük csak el, mennyi telefonhívást jelenthet ez, amikor az ország feléből érkező segélyhívások oda futnak be. Ez a mérhetetlen stressz pedig semmilyen szinten nincs honorálva, egy ott dolgozó fizetése ugyanis nettó 108 ezer forint úgy, hogy pihenni jóformán idejük sincs. A stressz és a brutálisan alacsony fizetés pedig pontosan azt eredményezi, amit várnánk. Munkaerőhiányt. Ki tenné magát tönkre lelkileg havi 108 ezer forintért?

Ez év májusában egy, a szombathelyi központban dolgozó operátort a kollégái beszéltek le arról, hogy kiugorjon a  3. emeleti irodából, mert képtelen volt feldolgozni egy korábbi hibáját. Pszichológus hiányában úgy érezhette, nincs kihez fordulnia. A segélyközpont szakképesítés nélküli, alulfizetett, agyonhajszolt munkatársai által elkövetett hibák mostanára elvezettek oda, hogy a tűzoltók szakszervezete azt javasolja, ne a nemrég bevezetett 112-es számot, hanem a legközelebbi tűzoltóságot, rendőrséget, vagy mentőállomást hívjuk, ugyanis akkor biztosan szakember fogja felvenni a telefont.

Ez lett tehát a pár éve átadott, „ütőképes” új rendszerből. Ha valaki tűzeset miatt hívná a tűzoltóságot, a telefont előbb az ország egyik segélyhívó központjának munkatársa veszi fel, aki az adatok bevitele után, igény szerint a katasztrófavédelem illetékeseihez kapcsol, akik aztán ha úgy értékelik, valóban fontos lehet a tűzoltóság értesítése, úgy máris átkapcsolnak a legközelebbi tűzoltóságra. Tehát mire egyáltalán eljutunk ahhoz, akit valóban hívni szerettünk volna, kétszer leég a házunk.

A fent említett szolnoki esetnél a katasztrófavédelem úgy döntött, egy füstről szóló bejelentéshez nem küld ki tűzoltót, viszont két nap múlva – az ünnepeket követően – kiküld egy kéményseprőt. Nem kéményseprőre lett volna szüksége az idős hölgynek, a két órával később kiérkező tűzoltók mindössze a halál beálltát állapíthatták meg. Gondoljunk csak bele, mi történik, ha a hívás közvetlenül a tűzoltósághoz érkezik be, amely éjjel-nappal, a hívást követő második percben már úton van a helyszínre?

Ki a felelős ezért a halálesetért? A szakemberek kezéből a döntést elvevő kormány? Úgy látszik, nem elég a sorozatos hibák, késlekedések és félreértések magas száma, sőt, talán még az sem, hogy valaki az életével fizetett az új rendszer hiányosságaiért. Szakemberek tucatjai intették a kormányt, hogy az akkor még csak bevezetni kívánt új rendszer nem megkönnyíteni fogja a szakemberek munkáját, hanem épp annak ellenkezőjét fogja elérni. A némaságnak és nemtörődömségnek immár halálos áldozata is van. Egy korábban működőképes rendszert cseréltek le, mely jelen helyzetben működésképtelen. A kérdés már csak az, hány emberélet kell ahhoz, hogy ezt a parlamentben is észrevegyék?

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.