Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Nem bólogató, diktátorokat éltető, seggnyaló Jánosnak neveltek a szüleim

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Beszéljünk akkor még mindig a Soros-tervről.

Soros Györgynek van egy álma. A nyílt társadalom (The Open Society). A történelemből sok nagy álmodozót ismerhetünk. Hoznék két példát. Az egyik Ehnaton. Aki sok-sok évszázaddal megelőzve korát, megálmodta az egyisten hitet. Uralkodásának 17. évében Ehnaton elhunyt.

Az új utód Tutanhaton lett, Ehnaton fia. Az ifjú fáraónak vissza kellett térnie a régi valláshoz, nevét is Tutanhamonra változtatta. A királyi udvar elhagyta Ahet-Atont, de Ehnaton emlékének üldözése igazán csak később, Horemheb uralkodása alatt kezdődött meg; nevét és családtagjaiét eltüntették, kivakarták a falfeliratokból, szobrainak arcát pedig összetörték, városát elkezdték lerombolni.

A másik nagy álmodozó, aki saját hitet hirdetett: Jézus. Hitt ő is egy eszmében, mint az összes többi nagy álmodozó a történelemben. A történet ismert. Ő is szembe ment az akkori hatalmasokkal, ezért aztán keresztre feszítették. Ám a mag, amit elültetett, sok évszázaddal később világvallássá vált.

A nagy álmodozók mindig valamiféle utat mutatnak nekünk. Hisznek egy eszmében. Ami viszont fontos: nem akarnak helyettünk dönteni. A döntés a miénk. Hinni akarunk-e benne, vagy sem. Soros sem áll senki tarkójánál pisztollyal, mondván: ha nem hiszel a nyílt társadalom eszméjében, akkor főbe lőlek.  De mi is az az, eszme amibe Soros ennyi időt, energiát és pénzt képes ölni? Mi is az a nyitott társadalom?

Kiss János írja róla: „Nyitottnak nevezünk egy társadalmat, ha az pluralista, ha tiszteli és óvja tagjainak autonómiáját, és ha a kritika szelleme hatja át. Pluralizmuson az együtt élő hitek, világnézetek, életfelfogások, kultúrák szabad sokféleségét értjük.

Nyitott társadalomban egyetlen vallás, egyetlen világnézet, életfelfogás, egyetlen kultúra sem törekedhet kizárólagosságra. Az autonómiáról szólva arra az alapvető jogunkra gondolunk, hogy magunk döntsük el, milyen meggyőződésekkel, milyen kulturális mintákkal azonosulunk, és milyen célok jegyében vezetjük életünket. A kritikai szellem elevensége pedig arra utal, hogy az egyén választási szabadsága nem relativizmuson és az észérvek elutasításán alapszik, hanem szakadatlan, gyakran éles vitával jár együtt. Nyitott társadalomban nincsenek tévedhetetlen tekintélyek, akik eldöntenék helyettünk, hogy mi az igaz, a jó és a helyes. Minden nézetnek az érvek és ellenérvek összecsapásában kell helytállnia magáért. Minden nézetről kiderülhet, hogy téves.

A nyitott társadalom: robusztus ideál. Erkölcsi vonzereje erős. Szabad és egyenlő emberekként csak nyitott társadalomban élhetünk együtt. Működése hatékony. Semmilyen más társadalom nem tud nagyobb jólétet és biztonságot nyújtani tagjainak. Önfenntartó képessége nagy. Nincs szüksége egyöntetűségre ahhoz, hogy tagjai politikai közösséget alkossanak. Bár a hit, a világnézet, az életfelfogás és kultúra nem fogja össze őket egyetlen közösségbe, állampolgárokként mégis közösséget alkothatnak egymással, amíg közös alkotmányukhoz valamennyien lojálisak.”

Ha belegondolunk, ezzel semmi baj sincs. Hiszen valójában mi is szeretnénk egy ilyen társadalomban élni. Vagy nem?

Igen. Csak sajnos erre a társadalmi formára még nem érett meg a világ. Ez a társadalmi forma még nem aktuális. A világ nagy része még a demokráciát sem érti. A liberális demokráciát még kevesebben. Hogyan is érthetné a nyílt társadalom eszméjét? Pedig az ember belül erre a szabadságra vágyik. De mint tudjuk, semmi sem jöhet el előbb, mint annak ideje vagyon.

Ahogy Ehnaton, vagy Jézus korában az ő világnézetük sértette az akkori hatalmasok hatalmát, úgy Soros nyílt társadalomról alkotott eszméje is rengeteg hatalmasságnak sérti ma az érdekeit. Ma még ezen eszme jóval meghaladja korát. És nem kicsit Orbán Viktorét. Aki egy teljesen más eszmében hisz. Hogyan is tudná elfogadni, hogy egy ilyen Soros által terjesztett eszme itt Magyarországon elterjedjen? Nem csoda, hogy milliárdokat képes az elrettentésére áldozni. Nem véletlenül támadja az alapítványait, azt az egyetemet, amely ezen eszme szerint oktat. Szabad, gondolkodó elméket. Orbánnak nem kellenek a szabadon gondolkodók. Ők veszélyesek Orbán rendszerére, a NER-re. Ezért aztán mindenki ellenség, aki nem úgy gondolkodik, mint a Fidesz tábora.

Orbán valamikor hitt a demokratikus eszmékben. Hitt egy demokratikus országban. A nagy kérdés az, hogy mitől változott meg benne ez a hit. Vagy melyik háttérhatalom kerítette hatalmába. Nekem innen most úgy tűnik, minden jel arra mutat, hogy Putyin valami módon a kezében tartja az Orbán-gyeplőt. Mert nem tudom mással magyarázni, hogy egész Európa mára szinte az ellensége lett mindenestől, és legszívesebben belül talán már azon gondolkodik, mikor és hogy csatlakozzon a nagy, új keleti birodalomhoz.

Van egy rossz hírem. Orbán rendszere előbb, vagy kicsit később megbukik majd. Az Orbán-féle rendszereknek ez a sorsa. Nem képesek sokáig fennmaradni. Főleg nem itt Európában. Sőt, még az is elképzelhető – ha nem is mostanában -, hogy a világ szép lassan a Soros által megálmodott nyílt társadalmi forma felé haladjon. És ha az eszme kiállja majd az idők próbáját, akkor a világ egy nagy nyílt társadalom lesz majd. Nyilván az is elképzelhető, hogy nem lesz ilyen. Mint tudjuk, semmi sem kötelező. Ha majd az emberek többsége azt akarja, akkor az lesz. Ha meg nem, akkor valami más –izmusnak fogják hívni.

Nem vagyok jós, sőt eszméket sem álmodó. Egyszerű ember vagyok, aki azt látja, hogy ami ma Magyarországon zajlik, az nem jó. Nem lehet jó, mert engem biztos, hogy szabadon gondolkodó, önmagamért felelőséget vállaló, szabad embernek neveltek a szüleim. Nem bólogató, diktátorokat éltető seggnyaló Jánosnak. És ma Magyarország a bólogató seggnyaló Jánosok országa. Na, meg a gyáváké. Mert ne feledkezzünk el a gyávákról sem, akik ma hallgatnak és eltűrik Orbán rendszerét.

Czotter József

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.