Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Olvasói levél: Ki lesz Orbán Viktor kihívója?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha az ünnepeket és a lusta januárt leszámítjuk, hamarosan ráfordulunk a választási kampány célegyenesére. Viszont újból és újból elmegyünk egy fontos téma mellett, mintha az nem lenne fontos. Ki lesz a jelenlegi miniszterelnök kihívója? Félreértés ne essék: a Fidesz szavazói Orbán Viktorra voksolnak a szavazófülke magányában, nem Németh Szilárdra, vagy Kósa Lajosra.

Azt is nehéz elképzelni, hogy valaki a szavazathoz szükséges mértékben szimpatizálna mondjuk Kövér Lászlóval, netán Balog Zoltánnal, vagy – hogy a női nemet se hagyjuk ki a szórásból – példának okáért Selmeczi Gabriellával. Ahogy nem az eszéért és empatikus készségéért szeretjük (nehogy sértődés legyen, hogy kimaradt a kisebbik kormánypárt) Semjén Zsoltot. No, nem mintha Orbánt a felsorolt készségek bármelyikével gyanúsítanám. Azon túl, hogy egyszemélyben kézivezérli a pártot, és ezzel az országot, valószínűleg a közvetlen környezetében is sokan nevetnek rajta a háta mögött, manipulálják, megvezetik. Ez persze nem kisebbíti érdemeit az ország tönkretételében. Biztos fineszesnek gondolja magát, hogy nem vesz részt néhány kényesebb szavazáson az országgyűlésben, de mondjuk adott esetben egy népbíróság nem biztos, hogy tekintettel lesz erre.

Szóval visszatérve a miniszterelnök-jelöltekre:

Karácsony Gergelyről készséggel elhiszem, hogy lemossa Orbánt egy sakkpartiban, vagy műveltségi vetélkedőben, vitára pedig utóbbi úgysem áll ki vele (sem). De vajon a karizmája elég ahhoz, hogy elérjenek az Együttel közösen valami értékelhetőt? Attól tartok, nem. Mindazonáltal talán a leghitelesebb formáció a Karácsonyé.

Az MSZP-s jelöltállítás pávatáncának részleteit mindenki ismeri. A hátterét csak a bennfenntesek. Nekem személy szerint nem volt szimpatikus, ahogy Botka udvariaskodott Orbánnal Szegeden. Nyilván az a magyarázat, hogy a város érdekében tette, de ha jól gondolom, a miniszterelnök-jelöltség komolyabb tisztség, mint egy létező polgármesteri, legalábbis egy kormányváltó párt esetében. Kihasználhatta volna a lehetőséget egy spontán jelölti vitára. A mindent helyett a semmit, vagy alig valamit választotta/ták.

Gyurcsány Ferenc. A Fogalom a magyar politikában. A sportoló, aki nem tudja abbahagyni még bőven a csúcs után sem. Jön bohócnak. Még mielőtt a DK-sok szétszednek: inkább ő, mint Orbán, bár hogy mi történt vele mentálisan 2006 után, arról valószínűleg jobb nem beszélni. Azért sajnálom. A 2008-as válságba szerintem minden kormány belebukott volna. A párton belüli pártütésről nem is beszélve. Bizony, sokat elmond az MSZP-ről ahogy és amikor.

Rebesgetnek mindenféle külsős, azaz politikán kívülről érkező embereket. Most komolyan: ha elég ismert ahhoz, hogy szavazatot hozzon, akkor már 99%, hogy valahol kompromittálta magát, ha meg nem, akkor kár a gőzért. Mondjuk olyan jelöltet el tudnék képzelni, aki eddig a Fideszt támogatta, néhány elemzést lefuttatnék erről.

Momentum? Egy gyors és felületes keresés szerint nincs még jelöltjük (meg amúgy sem). Úgy látszik jelentős terepmunkát végeznek, de közben látszólag nem veszik észre, ahogy a Fidesz-média faragja őket. Egymás után lépnek le a tagok, és jelennek meg kompromittáló hírek a maradókról. Félek, egyfajta projekt-pártként tudnak csak működni. Személy szerint kifejezetten drukkolok nekik, mert az országnak nagy szüksége lenne arra, hogy a kormánypárt ellenzékét leváltsák – jé, Orbán is mond jó dolgokat. Tényleg szükséges lenne az ellenzékváltás.

Vona Gábor. Megint jöhet a kövezés/savazás. Vélhetően a Jobbik elég erős ahhoz, hogy – főleg vidéken – komoly eredményeket érjen el. Személyesen Vona Gábor nekem olyan, mint a vizezett sör. Ugyebár vannak ügyeik, amiket nem igazán sikerült még megfelelően cáfolniuk, és ráadásul a nagy részük Putyin Oroszországához köti őket. Akinek ez szimpatikus: lelke rajta. Simicska a háttérben pedig már nem is a hab a tortán, de egyenesen a koktél-cseresznye (a robbanós fajta, hogy stílszerűek maradjunk).

Szél Bernadett. Én igazán nem akarok ünneprontó lenni. Teljes szívemből tudnék támogatni egy női miniszterelnököt. Azonban annak ellenére, hogy Ron Werbert még állítólag nem igazolták, az LMP jelöltje kezd sok lenni. Ott van mindenhol (nyilván ez a feladat), arca szinte mosoly nélkül, vállán egy egész univerzum terheivel. Én nem tudom, de el tudom képzelni, hogy milyen nehéz ez. Meg azt is, hogy a jelenlegi miniszterelnök valószínűleg gyógyszerek segítségével olyan laza és bátor amilyen, és biztos, hogy Bernadett lemosná őt egy nyilvános TV-vitában, de nagyon sajnálnám, ha a harcos amazon képe eluralkodna a hölgyön, mert félek, ez keveseknek elég a bizalomhoz.

Ugyanis erről van szó, a bizalomról. Igen, Habonyék egy mesét költöttek Orbán köré, hamis és hazug mesét, de működik, és ő benne a legkisebb fiú, akinek minden húzása bejön, mindenkivel szembeszáll és minden menetet megnyer, ezért a megvezetett szavazói bíznak benne. Személy szerint neki szólnak a voksok, és a belé helyezett bizalomnak, mert ő majd megvéd. Ha nem ő, akkor a gurulószatyros kommandói. Az is mindegy, ha nincs kitől megvédenie aktuálisan; majd lesz. Ezért szerintem elhibázott az LMP jelöltállítása. Hadházy Ákos megfelelőbb választás lett volna (akkor is, ha esetleg nem tud annyi nőt megszólítani), mert akár egy plakáton szerepeltetve inkább el lehet képzelni Orbán ellenfelének (a szavazók fejével gondolkozva igen, azért IS mert férfi). Még talán nem késő.

Egy dolgot viszont nem értek: egyelőre úgy tűnik, nem lesz együttműködés az ellenzéki pártok között, ami a választási körzeteket illeti. Gondolkodjunk kicsit. Egy gyors közvélemény-kutatás (nem fideszes céggel) alapján jól be lehetne lőni, hogy ki hány szavazatra/helyre számíthat az országgyűlésben. Logikusan: esélytelen jelöltet indítani adott körzetben pénzkidobás is, nem csak a Fidesz malmára hajtja a vizet. Miért akarnak többet ezek a pártok, mint amennyi amúgy kinéz nekik? Miből gondolják, hogy 1-2 fővel nagyobb frakciótól majd eredményesebben működnek, főleg ha a túloldalon az van a mérleg serpenyőjében, hogy a Fidesz frakció azért lehetett nagyobb, mert ők maguk ragaszkodtak az induláshoz esélytelen körzetekben is? Egy megfelelően szervezett együttműködéssel ugyanis a Fideszt KO-zhatják még akkor is, ha csak 5.5 millió ember megy szavazni. Nem a francos ellenzéki tortát kell újra és újra felosztani, hanem aktivizálni a passzív szavazókat, és kikezdeni a Fidesz-tábort.

Most elmondom: egy újabb Fidesz 2/3 esetén, amikor majd azok az idők elmúlnak, az ellenzéki politikusok felelőssége is fel lesz hánytorgatva, ha csak rajtam múlik! És ez egy kurva nagy felelősség, tessék ezt az eszekbe vésni, és a közösség érdekeit az egyéniek elé helyezni! Különben dühbe jövünk!

Ákos

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.