Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


A zsibbadtra hülyített drága ország úgysem érti, mi ebben az aggályos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nyilván annál nagyobb jelzésértékre nincs szüksége egyetlen Tállai Andrásnak, egyetlen Hollik Istvánnak, egyetlen magát elemzőnek nevező, parancsra bármit és bárminek az ellenkezőjét hazudni képes szalagmunkásnak sem, mint hogy a miniszterek elnöke gratulál ahhoz, hogy a magyarországi adóhatóság elnöke odatelefonál a MOL-hoz (jó, nem ő, hanem a munkatársa), hogy túl drága itt a benzin Matyófalván Mezőkövesden, jó lenne csökkenteni.

Erről az odatelefonálós sztoriról már mindenki bőven elmondta-leírta, amit tudni érdemes. Nem kellenek ide törvények, szabályok, jogállam pláne nem. Intézd el magadnak, baszki! Ha nem tudod elintézni, szólj Tállainak, és örülj, hogy occsóbb lett a benzin. Hát a miniszterelnö kúr is megmondta, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok Magyarok! Ki az a baromarc, aki nem örül annak, hogy valami olcsóbb, mint drága? Maximum a kretén ellenzék, a debil libsi köcsögök. Nyilván.

Ennek az egésznek (újabb kórtörténeti mélypont) a legnagyobb tanulsága megint ugyanaz, mint a többi hasonló ordenáréságnak: a butaságot, tájékozatlanságot meglovagolva beleállnak. Miért is ne tennék? Az általuk zsibbadtra hülyített drágaország, ez a nagyon magyar Magyarország úgysem érti, mi ebben az aggályos.

Persze azt se nagyon értené, ha Tállai elvtárs holnap neki – egységsugarú pénzért hazudónak – szólna oda, hogy a dél-borsodi zsákfaluban üzemeltetett boltjában drága az oldalas. Meg a felvágott, meg az olaj és a csirkefarhát, úgyhogy lesz szíves holnaptól csökkenteni az árakat. De ha Tállai elvt.. méltóságos úr mondta, akkor ez biztos így van jól, gondolkodni, értelmezni meg olcsó bolsevik trükk.

A ha úgy lesznek a számok emelek megint; ha úgy vannak a számok, csökkentek típusú kormányzás, a fideszes gazemberségekhez kényelmesedett és hülyült-bultult igénytelenség országában ebből a sztoriból is ki lehetett hozni, hogy azért tart ott az ellenzék, ahol tart, mert ahelyett, hogy gratulációval illetnék a csóró magyar ember érdekében eljáró képviselő urat, felháborodnak, mert számukra fontosabb a

a brüsszeli elit, Soros György vagy épp más külső nyomásgyakorló csoport érdekeinek való megfelelés,

mint a keményen dolgozó kisemberek hétköznapi problémái. Magukat politológusoknak, elemzőknek és egyéb tudományos főmunkatársaknak nevező takonygerincű senkiknek ez a bravúr is sikerült. Sikerült Sorost és Brüsszelt belekeverni ebbe a történetbe is.

Ha már ezt sem sikerült megúszni, azt javaslom, hogy az ócska, hányásszagú kimagyarázások helyett a szakmai dolgokról beszéljünk. Alapozzuk ezt olyan szakemberek véleményére, akik értenek is hozzá, akik nem politikai alapon tépik a szájukat valamiről, amiről fogalmuk sincs, akiket nem sikerült kilóra megvásárolni, és akik szépen elmagyarázták, mi a gond ezzel. Az alábbiakban Holoda Attila, a Fidesz által kiutált egykori energiaügyi államtitkár minapi kristálytiszta érvelése alapján foglaljuk össze, hogy mi a probléma ezzel a mizériával.

A benzinár képzése egy igen összetett kérdés (önköltség, szállítás, rengeteg adó), és ha már Tállai mindenáron ott segít, ahol tud, közbenjárhatott volna azért, hogy csökkentsék a benzin áfáját példának okáért. Ne Mezőkövesden, hanem országosan. Mint tudjuk, vannak olyan régiók, ahol magasabb a benzinár például amikor turistaszezon van, amennyiben a kereslet-kínálat határozza meg az árat. És igen, arra van lehetősége a MOL-nak, hogy egy-egy településen felülvizsgálja a forgalmi adatokat, és csökkentsen valamennyit a benzin árán.

Igen, Mezőkövesden valóban az országosnál mintegy 30 forinttal volt magasabb a benzin ára, tehát a Tállai András elvtárshoz forduló nép fia kvázi joggal háborgott. Ennek oka az lehetett, hogy rosszul határozták meg a forgalmi viszonyokat. Mint tudjuk, például az autópályák mellett lényegesen magasabb a benzinár, ebbe bele lehet szólni. De! Az nem egy normális dolog, amikor egy állami hivatal vezetője közbenjár egy magánvállaltnál, hogy lesz szíves csökkenteni az árat.

Igen, arra is lenne lehetőség, hogy csökkentsék a benzinárat ott, ahol szegényebb emberek élnek, beleértve a NAV vezetőjének választókerületét is. Ha azt szeretnék, hogy emelkedjen a forgalom, hogy megérje fenntartani a benzinkutat Bivalybasznádon. Ami nem utolsó szempont, hiszen rengeteg olyan település van, ahol komoly ráfizetés a benzinkút-üzemeltetés.

Igen, a kormány megfontolhatná, hogy szociális alapon csökkentse az árakat (jó, mondjuk ennek tényleg ellentmond az, hogy Magyarországon nincsenek szegények), bár az egységes csökkentés (lásd rezsicsöki) nem annyira jött be: Szijjártó és Rogán jól járt, Mari néni és Józsi bácsi meg se érezte. Igen, valóban nem ördögtől való, hogy szociális alapú megközelítéssel próbálunk segíteni azokon, akiknek alacsonyabb a vásárlóerejük. Annál is inkább, hogy ma Magyarországon az üzemanyagár több mint 50%-a adó.

benzin

gazolaj

Vagyis igen, az államnak óriási lehetőségei vannak arra, hogy ebbe belenyúljon. Csak ennek nem az a módja, hogy a vállalkozónak odaszólnak, csökkentse már az árat. Miért nem csökkenti az állam? Rengeteg a jövedéki adó, a környezetvédelmi díj, az áfa. Csak ugye, ha ehhez hozzányúlnak, akkor nem mondhatják, hogy Mezőkövesden csökkentik az áfát és állítsunk szobrot Tállainak, aki meghallotta a nép hangját.

Ahelyett, hogy Tállait kitüntetné, mondhatná a kormány, hogy egységesen csökkenti a benzin árát. Ez esetben viszont hatalmas állami bevételkieséssel járna a benzin ÁFA-jának akármilyen minimális csökkentése is, és akkor kevesebb pénzt lehetne baromságokra szétszórni, lenyúlni. De ha itt a hétköznapi ember gondjai olyan nagyon érdeklik ezt a kormányt, akkor tessék csökkenteni azt a böszme sok adót. Ne Mezőkövesden, hanem mindenhol.

Egyáltalán nem ördögtől való, hogy szociális alapon határozzuk meg az energia árát, hogy azt a fogyasztó teherbíró képességéhez kössük. És igen, ez a benzinre is feltétlenül igaz. Tévedés azt hinni, hogy aki szegény, annak tökmindegy, mennyi a benzin ára. Nem. A kisvállalkozóknak – akik a legszegényebb régiókat (ahova a madár se jár) ellátják alaptermékekkel – sem mindegy, hogy milyen áron tankolnak, és érdemes-e elmenniük Pusztaputypuruttyára elvinni az ottani megélhetéshez szükséges árut. Igen, ha szociális alapon kezeljük a térségeket, ebben van logika. Bár persze ennek a veszélye – a magyar leleményességre való tekintettel – az, hogy ezekben a térségekben aránytalanul megnövekedne a forgalom.

A benzin ára valóban kulcskérdés: szállítani mindent kell, a szállításhoz pedig üzemanyag kell. Vagyis egyetlen beavatkozással akár meg is lehet oldani egy térségben az összes oda szállítandó termék költségét. Ebben a logikában az van benne, hogy egységesen megfinanszírozunk egyes elmaradt régiókat.

De mi nem ezekről a kérdésekről beszélünk – ha már Tállai felkavarta a NER posványát -, hanem sorosozunk, brüsszelezünk, balfasz ellenzékezünk, mert a barnanyelvű politológusok ezért kapják a fizetésüket. Az, hogy elfajzott liberálisok és a világsajtó arról beszél, hogy kézivezérlésű a magyar gazdaság, ergo az ország  versenyképessége a béka segge alatt, az nem az ellenzék állapotáról és a kormány nagyszerűségéről állít ki bizonyítványt. Hanem arról, hogy az üzleti világban, piaci viszonyok között értelmezhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az adóhivatal vezetője államtitkári pozícióban direkt módon szólít fel egy céget arra, hogyan képezze az árait. Még akkor is, ha gyakorlatilag a rezsicsökkentést is pontosan ezen elv alapján ütötték nyélbe. És akkor is, ha semmihez nem értő szarlapátolók (külön Lázár János a mai kormányinfón) úgy tesznek, mintha nem értenék, mi ezzel a baj. adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.