Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A CSOK semmi más, mint egy nagyon drága, nagyon haszontalan átverés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szaporodunk és sokasodunk. Papíron és az ígéretek erejéig legalábbis biztosan. Az Index közölt egy cikket Egyre több gyereket ígérnek a magyarok az ingyenpénzért cserébe címmel. A cikkből az derül ki, hogy egyre többen veszik igénybe a CSOK-nak nevezett konstrukciót. Ennek keretében – új lakás esetén – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kedvezményes hitel igényelhető a már meglévő, vagy a jövőben megszületendő gyermekek vállalásával.

Ez nagyon remek, csakhogy. Az ingyenpénz kizárólag az igénybevevő családoknak van ingyen. Mi, többiek fizetjük be az államkasszába. Tehát nem ingyen van, lehet megköszönni a társadalom minden tagjának. Azoknak a minimálbéreseknek is, akik alig tudnak megélni a jövedelmükből, de az egyenlőség, testvériség és szeretet jegyében nekik is megadóztatják azt a kevés jövedelmüket. És lehet megköszönni azoknak a munkaképtelen rokkantaknak is, akiket – mert csökkenteni kellett a rokkantnyugdíjasok számát – kilöktek a rendszerből.

Nincs ingyenpénz. Közpénz van, amit a kormány úri kedve szerint osztogat és fosztogat. Lehetőleg ilyen baromságokra, mint amilyen a CSOK, mert ha valaki szót emel ellene, az máris egy rohadék, aki irigyli a másiktól a jót. Miközben a franc nem irigyli. De egy normálisan gondolkodó kormány – amelyik nem arra hajtana, hogy markánsan szétválassza a társadalmat különféle szeletkékre és hálára kötelezzen egyes csoportokat – nem az ilyen pénzosztásban lenne érdekelt.

Egy gyerek felnevelése hatalmas teher – miközben hatalmas boldogság is, de most nem az érzelmi oldalról közelítem meg a kérdést -, sokszor 10 millió forintot emészt fel, mire egy gyermek kezében szakma lesz. A CSOK-ot csak azok nem tudják igénybe venni, akik ténylegesen rászorulnának. És itt van az eb elhantolva. Szerintem.

A kormány dolga nem az osztogatás lenne, hanem a feltételek megteremtése. Ésszel. Például egy bérlakás-rendszer kiépítésének segítése. Mert nagyon szép dolog, ha egy fiatal család megvásárol, vagy felépít egy házat Pusztaröcsögén, de onnantól kezdve oda vannak betonozva. Hiába lenne jobban fizető állása a szülőknek az ország másik felén, nem tudnak elmozdulni többé Pusztaröcsögéről, mert a házat eladni nem tudják, ha hitelt vettek fel rá, akkor azt fizetni kell. Ráadásul az albérletbe kiadott ingatlanoknál bármikor előfordulhat, hogy a tulajdonos eladja a lakást, akkor pedig kezdődik a kapkodás, hogy hová.

A megfelelő minőségű, méretű és megfizethető árú bérlakásoknál ez nem merül fel. Mert eleve bérbeadásra épültek, akár élete végéig is ott lakhat a bérlő. De ami ennél sokkal fontosabb: a mindenkori igényei és lehetőségei szerint tud egyikből a másikba költözni. Ha bővül a család, lehet nagyobb lakást bérelni, ha kirepültek a gyerekek, akkor már nem feltétlenül van szükség annyi szobára. Ha szűkebb a családi költségvetés, mert az egyik szülő elveszítette az állását, akkor egy olcsóbb megoldást keresnek, ha megszalad, akkor egy drágábbat. A mobilitásról még nem is beszéltünk, ami nagyon fontos, hiszen hiába van jól fizető állás az ország egyik felén, ha a potenciális munkavállaló az ország másik végében kénytelen élni, mert oda van betonozva az ingatlanhoz.

A CSOK semmi más, mint egy nagyon drága, nagyon haszontalan átverés. Érdekes módon azok a fiatalok, akik a haldokló Nyugaton találtak megélhetést, hirtelen sokkal több kedvet éreznek a gyermekvállaláshoz. Előbb vállalnak gyereket és többet, mint azok, akik itthon maradtak. CSOK nélkül is. Ugyanis a biztos megélhetés, a stabil jogi és gazdasági környezet, a lakó- és munkahelyváltoztatás lehetősége és a normális fizetés sokkal inkább családbarát, mint a közösből két marokkal ingyenpénzt osztogató, éjjel-nappal a család szentségéről papoló ostoba kormánypropaganda.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.