Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Megint nincs egy józan eszéből ki nem vetkőzött alattvaló, aki levenné a fejéről a harci sisakot és közölné vele, hogy gáz van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A napi alapvetés természetesen változatlanul az, hogy megvédjük az országot, ez itt migránsmentes övezet volt, van és lesz. Nem leszünk buzik és arabok se. Ahogy hétről-hétre egyre nagyobb hangerővel készül a kormány Brüsszel és Soros erősödő támadásainak és minden eddiginél brutálisabb nyomásgyakorlásának visszaverésére, úgy kerülnek elő a dübörgő jobban teljesítés szekrényéből a csontvázak.

Orbán gazdasági érdekkörei minél inkább megerősödve és megtollasodva hagyják maguk mögött a tegnapi napot, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy az agyonhallgatott, szőnyeg alá söpört, vagy éppen elhazudott gazdasági-társadalmi problémák nagyon is léteznek, és a láthatatlan migránsokkal szemben valóban húsba vágnak.

Nem volt olyan régen a múlt hét, amikor kiderült: a súlyos munkaerőgondokkal küzdő Magyar Posta november 15-től korlátozni kényszerül a kötött, rövid határidővel célba juttatni kívánt csomagok feladását (MPL Üzleti és az MPL Netcsomagok). Hogy ez a limit a gyakorlatban, hogyan valósítható meg, egyáltalán hogyan ellenőrizhető, vagy hogy a bejelentés mennyire törvénysértő, az most legyen mellékes. A lényeg az, hogy az állami cég képtelen kezelni a karácsonyra várható rohamot: nincs munkaerő.

Szintén friss hír, hogy raktárosok és a szerelők távoztak tömegesen külföldre, Budapesten már több mint 200 ezer forintos havi nettó fizetésért sem találnak elég szakmunkást. Következésképpen 15-20 százalékkal drágult a gumicsere, a gumik tárolása is többe kerül, és akár két hétig várni kell, mire sorra kerülhet egy autós.

Ehhez képest méginkább mellbevágó (rögtön, miután kínunkban kiröhögtük magunkat), hogy a BKV (állami cég) olyan szintű sofőrhiánnyal küzd, amit szerelők (ezek azok a szerelők, akik maradtak), mérnökök, irodai dolgozók bevetésével próbál kezelni annak érdekében, hogy elég járművezető legyen szolgálatban. Vagyis most azt csinálják, hogy akinek van megfelelő jogosítványa és egészségügyileg is alkalmas, megpróbálják rábeszélni, hogy úgynevezett besegítő szerződéssel, megemelt óraszámban vezessen a főállása mellett (!!!). A cég szerint no problemo: ezek a pótsofőrök ugyanolyan értékűek, mint a főállásban foglalkoztatottak, és az összes olyan képesítéssel is rendelkeznek, mint amazok.

Értjük. Mint ahogy azt is megértjük, hogy a kormányzatnak két propagandahadjárat között nincs ideje ilyen szarságokkal foglalkozni. Ahogy arra sem jutott idő, hogy komolyan vegyék – hogy csak egy további példát említsek – a tavaszvégi figyelmeztetéseket: annyian menekültek el külföldre dolgozni, hogy már az Orbán-famíliának sincs aki megsüsse a lángost a Balaton partján, a kivándorlási tendencia pedig csak tovább pörög. Felfelé.

Aztán most úgy állunk, hogy megint nincs egy józan eszéből ki nem vetkőzött alattvaló, aki odaállna a dicsősséges istenkirály színe elé, levenné a fejéről a harci sisakot és közölné vele, hogy főnök, gáz van! Ott tartunk, hogy a tavaly alkalmazott, frissdiplomás, haver haverjának a körömlakkozásra és kávéfőzésre alkalmazott unokahúgát kell bevetni a 7-es buszra, mert nincs sofőr, basszameg!

Semmi kedvem elviccelni ezt a dolgot. Belegondolni is rossz abba, hogy mennyire érezheti biztonságban magát az ember csúcsidőben, télvíz idején azon a csuklós metrópótló buszon, amelyet megemelt óraszámban, a főállása mellett vezetget egy rutintalan pótsofőr. Nem állítom, hogy nem nagyságrendekkel jobb ez a helyzet, mintha az orvosok elvándorlása okán előléptetett takarítónő műtené a vakbelemet, de azért a fene így is megette ezt az egészet.

Nem, drága barátaim a BKV nevű kifizetőhelyben! Egy ilyen kényszerből verbuvált pótsofőr legfeljebb emberi minőségét tekintve lehet ugyanolyan értékű, mint 20 éve, főállásban foglalkoztatott társa. Lehet ugyanolyan példás családapa/anya és hűséges férj/feleség, mint Józsi, vagy Sárika, aki nagyjából becsukott szemmel is elvezeti az 5-ös buszt a Keletitől a Pasaréti térig, de hogy a mindenkori buszsofőrökkel szemben támasztott elvárások tekintetében semmiképpen nem ugyanolyan értékűek, az is biztos.

Szóval lehet ezzel még akár addig is szórakozni, hogy holnapután a kedves utasnak kell elvezetnie a buszt, ha mindenáron el akar jutni innen oda, de ez tényleg nem a nemzeti futball válogatott, ahol a végeredmény tekintetében lassan tökmindegy, hogy a kezdő tizenegy játszik, vagy ugyanennyi random módon összeválogatott honpolgár.

Lehet ezt csinálni, hogy ha nincs ki elvégezze a munkát, akkor eltöröljük a kötelező kéményellenőrzést, ha nincs szakember, aki villanyt szereljen, akkor közmunkás Gyurit betanítjuk két nap alatt. Csak közben itt nagyon sokszor az emberi életekkel való felelőtlen szórakozásról szólnak a történetek.

Arról, hogy miközben egy egész kormány a legfőbb vezér tévképzetei mellett/miatt harcol és hűti a begyét, miközben egytől egyig nyomják a fényesnél csak fényesebb sikerpropagandát felváltva a riogatással, az úgynevezett való világban a kéményen dolgozó nyakig úszik a szarban. Naponta kerül kockára (és most hagyjuk, hogy a BKV rendszerváltás óta fennálló, kényelmes kifizetőhely-státusza hogyan juttatta odáig az egészet, hogy ma már Mancikát győzködik a könyvelésről, hogy álljon már be munka után buszt vezetni) emberek élete. Vagy így, vagy másképp, itt is, máshol is. Vagy azért, mert nincs ki kéményt ellenőrizzen, vagy mert nincs ki vállalja a sürgősségi ügyeletet, vagy mert nincs ki téli gumit cseréljen, vagy mert éppen nincs ki buszt vezessen.

Mondjuk az is igaz, hogy ott, ahol egy jogvégzett sufnijogász miniszterelnök lehet és széttrolkodhat egy országot, ahol egy betanított esztergályos papminiszterként zúzhatja szét a szociális rendszert, ahol a külügyben több a teremfocista és a celeb, mint a hivatásos diplomata, ahol a négyosztályos, köztörvényes félanalfabéta a kormánybiztosságig viheti és egy pucér seggű gázszerelőt az ország önerőből milliárdosaként ünnepel a rajongótábor, ott egy villamosmérnök, vagy egy HR-felelős is lazán vezethet buszt, a takarítószemélyzet pedig nyugodtan nekiállhat műteni.

De egy ilyen hely magára vessen. Mert lehet, hogy a léhűtőkkel, pereputtyal, semmihez nem értő ivócimborákkal és gyerekkori barátokkal feltöltött állami intézmények napi ténykedése nem hat közvetlenül emberi életekre (dehogynem), de az, hogy melyik villanyoszlopra mászik fel Ödönke a csuklós buszával, amit tegnap vezetett először, az kissé közvetlenebb módon elborzasztó. Hát ez van. Persze, ki lehet ezt is magyarázni, hogy miért nincs ezzel semmi baj, de szerintem két Soros-hiszti között változatlanul jobb lenne kijózanodni. Még mindig van idő.  adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.