Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem hőbörögni kell, hanem beosztani azt, ami van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sajnálom, nem tehetek róla, ezt az állatot (pláne kettőt) nem bírom megunni. Igaz, hogy újabban a sivatagi róka rovására megy, de ami késik, az későb lesz. Úgyhogy ha már hétfő reggel van megint (ha van valami, amit utálok…), legalább egy kicsit dobjam fel. Szóvalhogy szép jó reggelt kívánok mindenkinek egy tömény verbális mocsokba fulladt kongresszusi vasárnap után, amikor is annyi hihetetlen baromságot összehordtak a Fidesz kisebb és nagyobb ágyúi, hogy nagy bizonyossággal kijelenthető, a kormánynak és az államnak pártját trollok lakják, nem politikusok.

A magam részéről nem is óhajtok a kretén nagyotmondásokkal foglalkozni, pedig muníció van bőven az ezeréves múltban és jövőben, ehelyett azt javaslom, ragadjunk a földhöz, mert ott vannak csak igazán odabaszós sztorik. Aki emlékszik – gondolom, sokan vagyunk ilyenek – a hospice ház hiányzó 50 millió forintja körüli kisebb botrányra (ha nagyobb botrány lett volna, akkor a nagyotmondás nagymesterei legalább egy kicsit elszégyellték volna magukat, és futotta volna emberi megnyilvánulásokra), annak itt van Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár kijózanító eszmefuttatása.

A szakma nagy része fel van háborodva azon, hogy valaki volt annyira erős, hogy külön kért és kapott pluszfinanszírozást a hospice-ellátásra, miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik ilyen típusú ellátás, és mindenki ugyanazt a tevékenységet végezve, ugyanazt az ellátást nyújtva, ugyanannyi finanszírozást kap.

Nos, ízlelgessük egy kicsit a felháborodott szakmával takarózás arcbőrpirító államtitkári vinnyogását. Először is a hospice ház még egyetlen fillért nem kapott, egyelőre csak Balog utasította ezt a drágajóembert, hogy biztosítsa a forrásokat. Úgyhogy azt sem tudni egyelőre, hogy mennyit kapnak, és hogy az rendszeres juttatás lesz-e, vagy csupán egyszeri könyöradomány. Továbbá a Magyar Hospice Alapítvány orvos igazgatója szerint szó nincs 600 ágyról, mindössze 220 ilyen van az országban úgy, hogy közben évente 32 ezer ember veszíti életét daganatos megbetegedések miatt.

Az államtitkár hörgésével szemben, hogy miszerint egyesek fel vannak háborodva azon, hogy kettesek miért kapnak pluszfinanszírozást, Magyar Hospice-Palliatív Egyesület közleménye szerint évek óta szembesülnek azzal, hogy az országban működő – leginkább otthoni ápolást nyújtó – 90 hospice szolgálat működési forrásai rendkívül szűkösek. Kivétel nélkül mind finanszírozási problémákkal küzdenek! Ehhez mérten értelmezendő Ónodi-Szűcs vagdalkozása, amiben ez is benne van:

A Magyar Hospice Alapítvány gazdálkodásával lehet gond, ugyanis mindenki ugyanazt a normatív támogatást kapja, és van, akinek ez elég, míg másnak nem. Ha tetszik, ha nem, ki kell jönni abból a forrásból, ami adott az ellátók számára.

Szóval legyen elég a méltatlankodásból, be kell fejezni az ugrálást. Ha tetszik, ha nem.

Erre ennyi jut, bazmeg, 50 millió forint kapcsán tépi a száját az önérzetes államtitkárovics, közben a V4-ek e-sport bajnokságára meg kibaszott 2 milliárd, mi? Közben egy Tiborcz-közeli cég (West Hungária Bau) 10,7 milliárd forintért újítja fel a Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest úgy, hogy a közbeszerzési felhívást úgy tették közzé: abban a felújításra szánt összeg nem volt előre meghatározva. Csak úgy zárójelben érdemes tudni, hogy  műemléki védelem alatt álló Károlyi-palota a renoválás után egy a reformáció 500. évfordulója alkalmából kötött megállapodás értelmében a református egyházhoz kerül az államtól. A Magyar Hospice Alapítvány meg vessen magára, ha ilyen szarul gazdálkodik. Az eszem megáll.

Apropó egészségügy, meg a világ egyik legsikeresebb nemzete, meg mi vagyunk a császárok, és újabb ezerévet megnyerünk, és a kereszténység fellegvára és franc tudja, még milyen zsibbasztó szarságok. Az van, hogy az OECD friss jelentése szerint (Health at a Glance 2017) brutális és ijesztő a magyarok egészségi állapota, köszönhetően annak is, hogy a minden bírálatot csuklóból álhírnek nevező, Sorossal hadakozó kormányunk az OECD-országok átlagának alig több mint a felét költi lakosainak egészségére. Osszák be, mi? Újabb magyar siker: a várható élettartam tekintetében csak Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzzük meg. Miközben a legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, az egészségügyi kiadások mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát, és a lakosság egyre tovább él, Magyarországon a születéskor várható 76 éves  élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál. Nem baj, mert Orbán megrendezi a 2032-es olimpiát és annak a nyereségéből majd rendberakják az egészségügyet. Nem tudom, sírjak, vagy röhögjek ezen az egészen.

Nade, lassan érjünk a végére. Hallottunk valamit mostanság a CEU-ügyről? Nem igazán, és nem is véletlenül. Ez a sztori nem annyira jött be a főstratégának, úgyhogy most nincs hőbörgés egy ideje. Ellenben úgy néz ki, hogy Orbán volt kabinetfőnökét – aki egyben a kormány Lex CEU-ügyi főtárgyalója is – Altusz Kristófot koppenhágai nagykövetté katapultálja a jószerencse. A Csiszár Jenő sztárceleb által váltott milánói konzult, Timaffy Juditot Havannába delegálják, míg az egykori Soros-ösztöndíjas Nagy Andorból, aki szintén Orbán régi bizalmi embere, bécsi nagykövet lesz. Nahálistennek.

Akkor ha megvolt a reggeli bemelegítő, majd csapkodjunk bele a napba. Az időjárás ma nem annyira lesz a barátunk, de hát mégiscsak november dereka van, a lehűlés, eső, havaseső nem annyira szokatlan, mintha augusztust írnánk. Ettől függetlenül kellemes szép hetet mindenkinek, jövünk vissza!

 

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.