Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Persze az urak ezt sokkal jobban tudják, mint én, senkiházi bloggerke

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt! Ismét itt a hétfő, rohanás munkába mindazoknak, akiket érint a dolog. A többieknek egy ínyencség még a tegnapi maradékból:

Erdélyi Politikai Iskola címen képzést indított a közügyekben aktív fiatalok számára a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a szövetséggel együttműködő erdélyi ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlettel partnerségben.

A képzés vasárnapi hivatalos megnyitóján Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a képzés tartalmán túl a résztvevők között kialakuló emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Kijelentette: ezek semmivel sem pótolhatók.
A frakcióvezető, aki vasárnap előadóként is részt vett a képzésen, a magyar nemzetpolitika fő pilléreit felsorolva azt mondta: a magyar alkotmány is rögzíti a magyar nemzet egységét, és ebből az következik, hogy vannak olyan ügyek, amelyekbe minden magyarnak beleszólási jogot kell biztosítani. Úgy vélte: ennek a választójog a megnyilvánulása. A frakcióvezető elmondta, ha minden jól megy, nem lesz változás a magyar nemzetpolitikában a jövő évi magyarországi parlamenti választások után.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy hiba lenne az erdélyi magyarságnak a politikát cinikusan a hatalom megszerzése és megtartása művészetének tekinteni. A politikus szerint a politika célja a közjó szolgálata, és a romániai magyar közösség esetében az általános közjón túl a magyar közösség építése, képviselete is a politika feladata kell legyen. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek úgy kell építkeznie, hogy megtalálják benne a helyüket a különböző világnézeteket valló magyar fiatalok. Szerinte a szövetségnek továbbra is etnikai szervezetnek kell maradnia, annál is inkább, mert a román parlamenti pártok egyike sem tett elfogadható ajánlatot a magyar közösségnek.

Az RMDSZ elnöke néhány alapértéket is megfogalmazott, amelyek ma megosztják a romániai társadalmat. Ilyen szerinte a jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása, a szabadság és a biztonság kérdése. Hasonlóan fontosnak tartotta Kelemen Hunor a román társadalommal való párbeszédet. Úgy vélte: nem lehet sikeres az a társadalom, amelyben alacsony a bizalom szintje. Szerinte, ha párhuzamos társadalmak működnek, abból elsősorban a többség szokott győztesként kikerülni. (MTI)

Fordítom: miután a Fidesz sajnálatos módon Romániában még nem tudja megreformálni a közoktatást (nálunk már köznevelés néven fut), nem tudja lecserélni saját katonáira az iskolaigazgatókat, közalkalmazottakat, polgármestereket, sportvezetőket, nem tudja megfélemlíteni, egzisztenciális függésben tartani a pedagógusokat, most az RMDSZ közreműködésével megpróbálják átnevelni az ifjúságot, hogy jó választópolgár legyen majd belőlük.

Fordítom tovább: a Fidesz változatlanul kizárólag azoknak a határon túli magyaroknak a beleszólási jogáért verdesi magát a földhöz, akikről tudható, hogy hallgatnak a szívükre, a tájékozatlanságukra, és biztosan a Fideszre szavaznak. Ez annak fényében különösen hányingerkeltő, hogy a Szalonna alig néhány hónapos működése után a nem Fideszre szavazó, egyáltalán senkire nem szavazó határon túli kollégánkat (és további kollégáinkat, akiket még értek) gátlástalanul, törvénytelenül, jogsértő módon megpróbáltak lejáratni. Innentől kezdve számunkra a Fidesz és csatlósai akár a fejük tetejére is állhatnak, soha a büdös életben nem lesz többé hiteles az aljas dumájuk a határon túli magyarok iránti felelősségről és a nemzetegyesítés mítoszáról.

Ha még tovább értelmezem a jó híreket, akkor azt látom, hogy a romániai magyarok érdekképviseleti szervezetének vezetője valamiféle alternatív valóságban él. Ha esetleg nem erről van szó, akkor még súlyosabb a helyzet. Ugyanis ha a politika szerinte nem a hatalom megszerzésének és megtartásának cinikus művészete, hanem a közjó szolgálata, akkor ezt elsősorban a Fidesznek kellene a szemére hányni. Annak a Fidesznek, amelyik a hatalom mindenáron megtartásának cinizmusából fakadóan használja politikai eszközként az erdélyi magyarokat is. Nem kicsit vicces a különböző világnézetek egymás mellettiségének fölöttébb kívánatos voltáról értekezni úgy, hogy senki nem volt olyan bátor ott a határokon túl, hogy a homogén nemzetállamozást akár egyszer is felrója a Fidesz prominenseinek.

De ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy egy romániai magyar politikus Gulyás Gergely oldalán jogállamról és a hatalmi ágak szétválasztásáról elmélkedik úgy, hogy közben tudható – csak egyetlen példát hozok a sok százból -, hogy éppen Gulyás Gergely fideszes sztárjogász aláírása szerepel azon a magyar országgyűlési határozaton, amelyből kiderül: Czeglédy Csaba ügyében a Fidesz gyakorlatilag igazságszolgáltatásosdit játszik a törvényhozás nevében. És akkor a CEU-ügyről, a Népszabadság-ügyről, az Orbán pereputty napi viselt ügyeiről, a feneketlen gyűlöletről, a szétharácsolt édesanyaroszágról egy szót nem ejtettem. Ha már mindenáron fenntartják a beleszólás jogát, nem ártana azt a józan ész és az egyenes gerincoszlop elvárásainak megfelelően tenni.

Az a kisebbségi politizálás, amely partnerként tekint a Fideszre anélkül, hogy krititkusan viszonyulna az anyaországi illiberális jogtiprás orbánista csúcsra járatásához, az rövid- és hosszútávon halálra van ítélve. Persze az urak ezt sokkal jobban tudják, mint én, senkiházi bloggerke, de ez a feltételek nélküli meghunyászkodás, a Fidesz lúdtalpas lábai elé borulás mély hányingerrel tölt el.

 

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.