Persze az urak ezt sokkal jobban tudják, mint én, senkiházi bloggerke

Fotó: 1771391 Fotó: 1771391

Jó reggelt! Ismét itt a hétfő, rohanás munkába mindazoknak, akiket érint a dolog. A többieknek egy ínyencség még a tegnapi maradékból:

Erdélyi Politikai Iskola címen képzést indított a közügyekben aktív fiatalok számára a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a szövetséggel együttműködő erdélyi ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlettel partnerségben.

A képzés vasárnapi hivatalos megnyitóján Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a képzés tartalmán túl a résztvevők között kialakuló emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Kijelentette: ezek semmivel sem pótolhatók.
A frakcióvezető, aki vasárnap előadóként is részt vett a képzésen, a magyar nemzetpolitika fő pilléreit felsorolva azt mondta: a magyar alkotmány is rögzíti a magyar nemzet egységét, és ebből az következik, hogy vannak olyan ügyek, amelyekbe minden magyarnak beleszólási jogot kell biztosítani. Úgy vélte: ennek a választójog a megnyilvánulása. A frakcióvezető elmondta, ha minden jól megy, nem lesz változás a magyar nemzetpolitikában a jövő évi magyarországi parlamenti választások után.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arról beszélt, hogy hiba lenne az erdélyi magyarságnak a politikát cinikusan a hatalom megszerzése és megtartása művészetének tekinteni. A politikus szerint a politika célja a közjó szolgálata, és a romániai magyar közösség esetében az általános közjón túl a magyar közösség építése, képviselete is a politika feladata kell legyen. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek úgy kell építkeznie, hogy megtalálják benne a helyüket a különböző világnézeteket valló magyar fiatalok. Szerinte a szövetségnek továbbra is etnikai szervezetnek kell maradnia, annál is inkább, mert a román parlamenti pártok egyike sem tett elfogadható ajánlatot a magyar közösségnek.

Az RMDSZ elnöke néhány alapértéket is megfogalmazott, amelyek ma megosztják a romániai társadalmat. Ilyen szerinte a jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása, a szabadság és a biztonság kérdése. Hasonlóan fontosnak tartotta Kelemen Hunor a román társadalommal való párbeszédet. Úgy vélte: nem lehet sikeres az a társadalom, amelyben alacsony a bizalom szintje. Szerinte, ha párhuzamos társadalmak működnek, abból elsősorban a többség szokott győztesként kikerülni. (MTI)

Fordítom: miután a Fidesz sajnálatos módon Romániában még nem tudja megreformálni a közoktatást (nálunk már köznevelés néven fut), nem tudja lecserélni saját katonáira az iskolaigazgatókat, közalkalmazottakat, polgármestereket, sportvezetőket, nem tudja megfélemlíteni, egzisztenciális függésben tartani a pedagógusokat, most az RMDSZ közreműködésével megpróbálják átnevelni az ifjúságot, hogy jó választópolgár legyen majd belőlük.

Fordítom tovább: a Fidesz változatlanul kizárólag azoknak a határon túli magyaroknak a beleszólási jogáért verdesi magát a földhöz, akikről tudható, hogy hallgatnak a szívükre, a tájékozatlanságukra, és biztosan a Fideszre szavaznak. Ez annak fényében különösen hányingerkeltő, hogy a Szalonna alig néhány hónapos működése után a nem Fideszre szavazó, egyáltalán senkire nem szavazó határon túli kollégánkat (és további kollégáinkat, akiket még értek) gátlástalanul, törvénytelenül, jogsértő módon megpróbáltak lejáratni. Innentől kezdve számunkra a Fidesz és csatlósai akár a fejük tetejére is állhatnak, soha a büdös életben nem lesz többé hiteles az aljas dumájuk a határon túli magyarok iránti felelősségről és a nemzetegyesítés mítoszáról.

Ha még tovább értelmezem a jó híreket, akkor azt látom, hogy a romániai magyarok érdekképviseleti szervezetének vezetője valamiféle alternatív valóságban él. Ha esetleg nem erről van szó, akkor még súlyosabb a helyzet. Ugyanis ha a politika szerinte nem a hatalom megszerzésének és megtartásának cinikus művészete, hanem a közjó szolgálata, akkor ezt elsősorban a Fidesznek kellene a szemére hányni. Annak a Fidesznek, amelyik a hatalom mindenáron megtartásának cinizmusából fakadóan használja politikai eszközként az erdélyi magyarokat is. Nem kicsit vicces a különböző világnézetek egymás mellettiségének fölöttébb kívánatos voltáról értekezni úgy, hogy senki nem volt olyan bátor ott a határokon túl, hogy a homogén nemzetállamozást akár egyszer is felrója a Fidesz prominenseinek.

De ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy egy romániai magyar politikus Gulyás Gergely oldalán jogállamról és a hatalmi ágak szétválasztásáról elmélkedik úgy, hogy közben tudható – csak egyetlen példát hozok a sok százból -, hogy éppen Gulyás Gergely fideszes sztárjogász aláírása szerepel azon a magyar országgyűlési határozaton, amelyből kiderül: Czeglédy Csaba ügyében a Fidesz gyakorlatilag igazságszolgáltatásosdit játszik a törvényhozás nevében. És akkor a CEU-ügyről, a Népszabadság-ügyről, az Orbán pereputty napi viselt ügyeiről, a feneketlen gyűlöletről, a szétharácsolt édesanyaroszágról egy szót nem ejtettem. Ha már mindenáron fenntartják a beleszólás jogát, nem ártana azt a józan ész és az egyenes gerincoszlop elvárásainak megfelelően tenni.

Az a kisebbségi politizálás, amely partnerként tekint a Fideszre anélkül, hogy krititkusan viszonyulna az anyaországi illiberális jogtiprás orbánista csúcsra járatásához, az rövid- és hosszútávon halálra van ítélve. Persze az urak ezt sokkal jobban tudják, mint én, senkiházi bloggerke, de ez a feltételek nélküli meghunyászkodás, a Fidesz lúdtalpas lábai elé borulás mély hányingerrel tölt el.

 

adomany-1