Mecsetet nem kérünk, de a pénzetek jöhet

Fotó: MTI Fotó: MTI

– Ahol van mecset, ott van a baj.

– Így van, tehét ezért Magyarországon nem lesz mecset. Mi erre úgy tudunk reagálni.

A Bayer Zsolt, valamint Gulyás Gergely közötti Echo tévés beszélgetés ezen a ponton hágott a tetőfokára, ugyanis a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kijelentette, van olyan kezdeményezés, miszerint Magyarországon nem lesz több mecset. A Fidesz sajtóirodája a Magyar Narancs kérdésre reagálva annyit mondott:

Amit Gulyás Gergely frakcióvezető pénteken az Echo TV Mélymagyar c. műsorában elmondott, az magáért beszél, törvényhozási feladattal nem jár.

Ez az a Gulyás Gergely, aki egy tavalyi, a magyarországi iszlám 100. évfordulóját ünneplő konferencián némiképp másként vélekedett:

Történetük nagy részében a kereszténység és az iszlám békében élt egymással. Minden világvallásnak jár a tisztelet…

Mi történt, kedves Gulyás úr, szóltak fentről, hogy mégsem jár már akkor tisztelet minden világvallásnak? Megváltozott a retorika, mostmár csak a kereszténység az, amely követendő példa, mert Orbán Viktor személyesen ezt mondta? Netalán a migránsozással már nem összeegyeztethető a magyar kormány iszlám melletti kiállása? Nem sül le a pofátokról a bőr akkor, amikor keresztényüldözésről papoltok, miközben ti vagytok azok, akik kormány szinten álltok ki a vallásüldözés mellett?

Ezen a konferencián Kövér László házelnök is felszólalt:

Magyarország nem érdekelt abban, hogy az iszlamizmus áldozatává váljon, de abban sem, hogy az iszlám vallást, kultúrát, politikát bárki is azonosítsa az iszlamista terrorral.

A házelnök ezeket nem 10–20  évvel ezelőtt, hanem egészen pontosan tavaly márciusban mondta, a már korábban említett konferencián. Egy évvel ezelőtt még tolerásnak mutatták magukat, a mai naptól kezdve azonban az iszlám és a terrorizmus közé egyenlőségjelet téve, a hazai gyűlölet elmélyítésén ügyködnek. Az iszlamista terrorért egy az egyben felelőssé téve a vallást, elfeledve, hogy a világban nem kevesebb mint 1.8 milliárd ember követője az iszlámnak.

Balog Zoltán emberminiszter és lelkész is felszólalt tavaly márciusban, szavai a következők voltak:

Háborúban állunk, de nem az iszlámmal mint istenélménnyel, nem az iszlámmal mint kultúrával vagy mint közösséggel.

Majd kifejtette véleményét az iszlámról:

Láthatjuk benne alapvető másságát, önnön erényeit és gyengeségeit, de láthatjuk a polarizálódó nyugati társadalmakkal szemben a család, a közösség, a hit és az elkötelezettség erényét.

A Fidesz-KDNP akkor nem iszlám ellenes, amikor a szaúdi herceg hazánkba látogat, vagy épp sajátláb kisasszony és férje Bahreinben üzletel a letelepedési kötvényekkel. Amennyiben pénzt hoznak magukkal, úgy szívesen látjuk minden vallás képviselőit. Ellenkező esetben más a helyzet.  A kormány megpróbálja korlátozni a magyarországi vallásszabadságot, miközben egyre jobban azt a látszatot kelti, hogy a keresztény vallás a mi államvallásunk. Ilyen azonban nincs, ugyanis már nem a középkorban élünk és nem is szeretnénk oda visszamenni.

A kormánynak nincs joga ahhoz, hogy magát felhatalmazottnak érezve döntsön egy vallás démonizálásáról. A hazai iszlám vallás követőit ugyanazok a jogok illetik meg, amelyek a keresztény, vagy történetesen a zsidó vallás támogatóit megilletik, ugyanis Magyarországon továbbra is vallásszabadság van. Bármennyire is sikerült átírni az alaptörvényt, ehhez még a Fidesz sem mert hozzányúlni.

A mecsetek betiltásával mindössze a további feszültség szítását érnék el, ellenben a terrortámadások számát nem csökkentenék. Pláne nem idehaza, ugyanis Magyarországon soha nem történt még ilyen. Nem most, és nem is 2010 óta nem történt ilyen, hanem a magyarországi iszlám 100 éve alatt. Ennek Orbán Viktorhoz és politikájához pont annyi köze van, mint önöknek vagy nekem. Semmi.

Európa és a világ több városában is gondot jelent az iszlamista terrorizmus, ezt tagadni hazugság lenne, azonban, hogy erre a mecsetek bezárása, majd később egy teljes vallás betiltása lehet a megoldás, az teljesen kizárható. A probléma ettől sokkal összetetteb, aminek megoldásán közösen kell dolgoznunk. A vallásüldözések kora lejárt, azt évtizedekkel ezelőtt magunk mögött hagytuk, ugyanis az megoldást soha nem jelenthet. Az pedig, hogy a magyar kormány a keresztény szeretet jegyében más vallások elleni uszításra szólít, sajnos már nem is újdonság. A kérdés már csak az, mikor lesz ennek vége?

adomany-1