Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lehet, hogy lenne mit tanulnunk a románoktól?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét! Meg szépet is. A mai nap legfontosabb híre:

A judoinfo.hu vasárnap számolt be a nemzetközi szövetség legfrissebb szabályváltozásairól, hozzátéve, hogy a pontszámítás megmarad: a korábban jukónak ítélt akciókért is vazarit ad a bíró, ahogyan az uke (a támadást fogadó ellenfél) két karra vagy két könyökre érkezéséért is vazari jár. Ugyancsak vazarit adnak az olyan dobásra, amelynél karra, könyökre, majd rögtön utána hátra érkezik az uke.
Fontos változás az aranypont esetében, hogy az csak technikai ponttal (vazari vagy ippon), illetve leléptetéssel (direkt leléptetés vagy harmadik intés) érhet véget. Vagyis például, ha az egyik versenyzőnek nem volt még intése a mérkőzés során, akár kettőt is kaphat a ráadásban, azzal még nem veszítheti el a küzdelmet.

És akkor ebben a témakörben ide másolok egy szerkesztőségi traccspartit házunk tájáról:

csak hogy tudjátok: Újra ippont ér két vazari a cselgáncsban ?

az a nem semmi ?

azt én tudtam. Mondjuk én inkább másfél tojással szoktamm helyettesíteni az ippont, mert az jobban összefogja az enyőkét, szebb lesz sütés után a szaga.

pontosan erre gondoltam én is.

Szóval így állunk. Kissé ideg-elmei alapon, ahogy kell is vasárnap este. Egyrészt mert úgy tűnik, egyikünk sem elkötelezett cselgáncs rajongó, másrészt mióta az MTI-nek a 888.hu hírforrás, nagyjából azt közölnek, amit akarnak. Mi pedig úgy reagálunk erre, ahogy akarunk.

A 444.hu olvasója jelen volt egy balesetnél, a Budai Irgalmasrendi Kórház bejárata előtt ütött el egy tolató autó egy idős hölgyet. A kórházba nem engedték bevinni, orvos nem látta el. Mentőt kellett hozzá hívni, addig – 25 perc alatt ért oda a mentő, mert többször eltévedt – a nő a földön feküdt a 10 fokban.

Bennem azért felmerül néhány kérdés ezzel kapcsolatban. És nem csak ezzel, mert ez egyáltalán nem egyedi eset. Kórház előtt balesetet szenvedett, vagy éppen epilepsziás roham miatt földre zuhant emberekhez mentőt kell hívni, várni fél órát, vagy amennyit, aztán majd a mentő további fél óra alatt elviszi őket egy másik kórházba, ahol néhány óra alatt talán orvoskézre kerülnek és ha szerencséjük van, nem egy bőrgyógyász ügyel a sürgősségin.

Lehet, hogy ez így szabályos. Akkor rossz a szabály. És nagy baj van az emberséggel és a hivatástudattal is, ha egészségügyi dolgozók képesek tétlenül nézni egy utcán fekvő, segítségre szoruló embert. Mert szabály az szabály.

Az már csak bónusz kérdés, hogy vajon egy mentő hogyan képes többször eltévedni, amikor konkrétan egy kórház bejáratához hívják ki? Ha a diszpécser rosszul is mondta be a címet, vagy a mentőt hívó nem tudta pontosan megadni azt, azért egy kórházhoz csak illene odatalálni, nem?

Tudom, majd holnap jönnek a nyilatkozatok mindenhonnan, hogy senki nem hibázott, minden szabályos és jó volt, amúgy is, elmútnyócév. Tragédia ez az ország.

Mindeközben Romániában utcára vonultak az emberek.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében rendeztek tüntetést vasárnap Bukarestben és Románia több nagyvárosában kormányellenes civil szervezetek.
A „Nem akarunk tolvaj nemzet lenni” jelszóval internetes fórumokon meghirdetett megmozdulás szervezői a szociálliberális kormánytöbbség igazságügyi reformtervezete ellen tiltakoznak, amely szerintük politikai befolyása alá vonná az igazságszolgáltatást és meggátolná a korrupt politikusok elszámoltatását. Bukarestben a kormánypalota előtti téren több ezer tüntető gyűlt össze, majd a parlament felé indult. Több mint harminc romániai településen és néhány nyugat-európai nagyvárosban is utcára vonultak román állampolgárok, az év eleji több mint félmilliós megmozdulásokat idéző korrupcióellenes jelszavakkal. (MTI)

A felvétel Kolozsváron készült. Ne ülj a melegben, téged is meglopnak – kiabálták az emberek. Lehet, hogy lenne mit tanulnunk tőlük? Lehet.

A nap kommentje Lucától:

Az elmebaja progrediál és fertőz. Semmilyen vallást nem követek, nekem is evidencia az iskolák építése. De mi legyen a Magyarországon meglehetősen békés, sokat segítő iszlám közösséggel, nekik van mecsetük, azt lerombolnák? Van itt élő és dolgozó török közösség, azokat kitiltjuk innen? Mit szólna ehhez barátja Erdogan? A zsinagógákat leromboljuk, hiszen az sem keresztény vallás. Mi lenne a többi kisvallás közösségeivel, akik itt élnek jótékonykodnak?

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.