A derék polgár pedig már lassan a saját családtagjaiban is migránst lát

Forrás: fidesz.hu Forrás: fidesz.hu

Ameddig Fekete-Győr András megmagyarázza, hogy miért lesz jó, ha ugyanabban a belvárosi egyéni választókerületben indul, ahol Juhász Péter, és miért elkerülhetetlen, hogy a senkivel összefogni nem hajlandó Momentum politikai ambícióival keresztbe tegyen az Együtt elnökének, aki az elmúlt években rengeteget dolgozott a Rogán Nembűnöző Antalról elhíresült belvárosi kerület fideszes vezetése korrupciós ügyeinek feltárásán, a vidéki Magyarország hozza a formáját és beváltja a politikai vezetés által hozzá fűzött reményeket.

A semmi jóval nem kecsegtető közvéleménykutatási adatok, a reggeltől estig zúgó Soros-migráns-megvédjük-mindmeghalunk-csakaFidesz mantra a népzsibbasztásra fordított milliárdokkal arányosan szedi áldozatait. Őcsény után Kömlőt is elnyelte a primitív hergelés fekete lyuka: a helyi lakosok hisztérikus pánikba zuhantak, ugyanis a helyi temetőket mindenszentek, hallottak napja tájékán felkereső embereket migránsnak nézték. Az már csak hab a tortán, hogy a településtől nem messze lángra kapott tarló felgyújtását is nekik tulajdonították, és a migránsinvázió rémhírével feküdtek rá a telefonvonalakra értesíteni a polgármestert a katasztrófáról.

Az most természetesen nem mellékszál, hogy – mint nagyon hamar kiderült – aggodalomra nem volt ok, az elterjedt információk valóságtartalma a büdös nagy nullával egyenértékű: a Holtak serege megkegyelmezett Kömlőnek.

A legegyszerűbb persze megint az lenne, hogy legyintsünk egyet, hát végül is semmi nem történt, legfeljebb annyi, hogy a zombikkal, vérszívó, erőszakoló, munkánkat, kultúránkat felzabáló, kártékony embercsoportokkal riogató kormányzati kommunikáció útjából félreállni képtelen kömlőieket sötét, tudatlan, büdöstahóknak minősítsük. Akik reális veszélynek tartják, hogy az Európát ellepő, kereszténységünkre undorral köpő, idegen kultúrájú emberek az ő 2000 főt sem számláló településük temetőjét akarják megszállni.

Sokszor esett szó erről, de nem unom újra leírni: miközben őfelsége ellenzéke kényelmes fotelekből, légkondicionált, vagy éppen kellemes szobahőmérsékletű zárt terekből, mikrofonok és kamerák kereszttüzéből orbánoznak, szemet forgatnak, megrökönyödnek, és felháborodva kikérik maguknak, a vidéki Magyarország a közpénzmédia, a Mészárosok és Vajnák zsebéből kilógó, kilóra felvásárolt, kormányzati propagandát nyomató szennykanálisok súlya alatt dől bele a szellemi nyomorba.

Bár a tudósításból nem derült ki, hogy egészen pontosan hány ember szarta össze magát és magyarázta be magának, hogy az Európa leigázása miatt ide tóduló büdösmuszlim nyomorultak éppen a keresztény kömlői temetőt akarták lerohanni az estébe hajló nap derekán, de a jelenség ijesztő, félelmetes.

Örkény, Kaffka, Monty Python. Más nem jut eszembe. Ja, de. Talán a puszták népe. Meg az, hogy ha nem a tágabb, csak a szűkebb időkontextust vesszük figyelembe, akkor is igaznak tűnik: bő két év elegendő volt ahhoz, hogy erre a szintre butuljon az egyébként is súlyos információdeficittel küzdő vidéki Magyarország. Nem most kezdődött, de most hágott a tetőfokára a sötétség. Hogy egyesek véresen komolyan gondolják: Kömlő és egész Heves megye valójában a migrációs útvonalak és az embercsempészek fennforgásának fellegvára, csomópontja és vonatkoztatási alappillére.

És most sem az történt, hogy az önkormányzat, élén a polgármester úrral megnyugtatja a tömegpszichózisba hajló paranoiával küzdő alul- és félretájékoztatott polgárokat, hogy nincs migráns, Hevesben meg pláne nincs migráns, hanem a rettegéstől párás közhangulatra felülve nyomatja az agybajt: a nem teljesen megalapozott információk miatt nincs ok aggodalomra. De a megerősített polgárőrség azért járőrözik, és ha bárki szokatlant tapasztal, ragadjon telefont. Mi az, hogy nem teljesen megalapozott információk? Hát hiszen egy darab migráns nem akarta felgyújtani a keresztény temetőt, mind bennszülöttek, őshonos magyarok voltak gyertyát gyújtani szeretteik sírjánál, mit kell ezen habosítani?

Nem felejtettem el, hogy fent azt javasoltam, nem kellene büdösbunkózni a kömlőieket (és választott vezetőiket sem), de azért a tényszerűség kedvéért meg kell állapítanom, hogy ez az ország Jókai, Mikszáth, Móricz óta csak annyit változott, hogy mostmár foltokban, nyomokban lapostévén keresztül zabálja a – jelen esetben a Fidesz propagandagépezete által – elé hányt moslékot. A szellemi sötétségből, a tájékozatlanságból való kiemelkedésért tett látványos erőfeszítésekkel nem feltétlenül lehet megvádolni a lakosság nagy részét. Nem általánosítottam, de nem is lenne jó, ha az ellenkezőjét állítanám.

Arról már szintén írtunk itt, hogy ez a felvilágosító munka miért nem állt érdekében egyetlen kormánynak sem, és ez mennyire nagy baj, de e felismerés nem igazán változtat a lényegen: itt legfeljebb akkor van viszonylagos világosság, ha gyertyát, lámpát gyújtunk. Néha már hajlok arra is, hogy a küszöbön álló választás kimenetelét az sem befolyásolhatja érdemben, ha valami csoda folytán összekovácsolódik az ellenzéki oldalon valami komolyan vehető alternatíva.

Ameddig a vidéki szavazók kizárólag az einstandolt médián keresztül tájékozódnak,  ameddig Orbán gyalázatos hergelése egyre mélyebb és mélyebb intellektuális mocsárba taszítja az országot, itt nem hogy nyugati típusú demokrácia nem lesz, de a suttyó igénytelenség mocsarából se nagyon fogunk tudni kimászni.

Igenis, súlya lesz annak jövő tavasszal, hogy a Fidesz felzabálta a szabad médiát, hogy az őcsényi, kömlői derék polgár már lassan a saját családtagjaiban is migránst lát. Az agyhalál alattosomosan átvette a józan ész helyét. A gyertyafény pedig sok mindenre jó, de hogy világosságot gyújtani nem fog az agyakban, az egészen biztos.

adomany-1