Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha mindegyikük mögött egy rezsibiztos állna

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jóreggelt, kezeiket csókdosom (miért nekem nem szabad?:D), szevasztok, üdvözletem mindenkinek! November elseje van, ez hivatalosan mindenszentek napja a pihenőnapok és nemzeti ünnepek országában. Egyébként pedig az a nap, amikor gyertyát gyújtunk halott szeretteink emlékére, akikre remélhetőleg nem csak ezen az egy napon gondolunk. Hogy ezt egyébként miért nevezik ünnepnapnak, azt én nem tudom, és azt se mondhatnám, hogy helyeslem. Viszont ha már mindenképpen ünnepnek számít a gyász, akkor azt minden bizonnyal kijelenthetjük, hogy ez azon ritka alkalmak egyike, amikor az magyarság (kőrösicsomasándorul szólva) egyik fele nem esik neki a másik felének. Legalább.

Pragmatikus és közérdeklődésre számot tartó értelemben ez annyit jelent, hogy az ünnepre való tekintettel csúszik a családtámogatások és szociális ellátások (anyasági támogatás, családi pótlék, gyes, gyet) kifizetése. Amennyiben a folyósító csak holnap, azaz 2-án kezdi meg a kiutalásokat, így sokan csak a november 6-ával kezdődő héten jutnak a támogatásokhoz. Nem baj, mert ami késik, az később lesz.

A tegnapi nap egyik leglegebb híre volt, hogy a Momentum megmutatta, tényleg összegereblyézték mind a 106 egyéni jelöltet, akikkel beszállnak a Fidesz hatalmon tartásának küzdelmébe 2018-as parlamenti választási küzdelembe. A mértékadó sajtó ebből leginkább azt jegyezte meg, hogy olyanok is vannak a listán, akik korábban a Fidesz hírnevét öregbítették. Ilyen például Lakatos Béla, Ács polgármestere, vagy Körömi Attila, aki 6 évig fideszes országgyűlési képviselő volt. Ha belegondolok abba, hogy például Hadházy Ákos, a korrupcióellenes harc egyik legkitartóbb zászlóvivője fideszes volt, vagy hogy a Fideszből kiábrándult szürkeállomány egy része (Ángyán József, Mellár Tamás, Bod Péter Ákos) fideszes elköteleződésű volt, akkor én ebben a világon semmi problémát nem látok, sőt. Annál hitelesebb ellenfelet nem tudok elképzelni azoknál, akik belülről ismerik ezt a rothadó rendszert, és akik kigyógyultak belőle. Az egyéb vonatkozásokról majd máskor.

Emellett természetesen Gyurcsány Ferenc tegnap meghirdetett új kampányszakasza érdemel egy bővebb reflexiót (ma minden bizonnyal lesz szó erről), úgyhogy itt és most csak annyit, hogy érteni vélem, nem csak nyomokban-foltokban egyet is értek vele, viszont fel nem foghatom a politikai harakiri eme épületes akciótervét.

Gulyás Gergely sztárjogász és fideszes frakcióvezető sajtótájékoztatóján derült ki, hogy bár a Fidesz szerint választások előtt fél évvel már nem lehet módosítani a választási törvényen (a Közös Ország Mozgalom arányosabb választási rendszerre vonatkozó javaslatáról is erre hivatkozva nem akartak hallani), majd a Fidesz fogja választások előtt módosítani a jogszabályt. A naccerű javaslat így néz ki: félszázalékos eredmény alatt a pártoknak vissza kéne fizetni az állami támogatást, a pártok vezető testületeinek tagjai pedig vagyonukkal felelnének. Ez elvileg azért lesz jó, mert a kamupártok létrehozásában üzletet látók kedvét elveszi attól, hogy kamupártokat hozzanak létre. Ez tök jó, viszont másoknak is ugyanúgy elveszi a kedvét, nem beszélve arról, hogy a 2014-es kamupártok elleni nyomozás retorziók nélkül megszűnt. De ha a Fidesz harcol valami ellen, az már csak ilyen.

Sem a szakma, sem Káder János kifogásai, sem a civilek tiltakozása, sem a zöldombudsmann aggályai nem hatották meg a kormánypártot: kamuindokra hivatkozva csakazértis átnyomták a kötelező kéményseprés eltörlésére vonatkozó gyászos törvényüket a parlamenten. Miután szétverték az ágazatot egyebek mellett a kretén rezsicsökkentésükkel, meg az elkúrt átszervezésükkel és rájöttek, hogy a katasztrófavédők akkor sem tudnának kéményt seperni, ha lenne kapacitásuk rá, ha netán értenének hozzá és ha esetleg mindegyikük mögött egy Rezsiszilárd állna, inkább a lakosság kényelmének álindokába (nincsenek otthon, amikor jön a kéményseprő), meg az egyéni felelősséget erősítő röhejes dumába kapaszkodva tolták át a javaslatukat. Ez az egész annyira szürreális, hogy vinnyogva röhögnék rajta, ha nem itt történne.

Az Origo után a Migráns1 híradója is helyreigazítási pert bukott Czeglédy Csaba ellen. A Fidesz szócsövévé silányult közpénzcsatornának hat darab, meglehetősen terjedelmes sajtóhelyreigazítási kérelmet, összesen legalább tizennyolc alkalommal kell főműsoridőben felolvasnia, hogy mit állítottak valótlanul Czeglédy Csabáról.

A Fidesz lánctalpas, a törvényességet lefosó menetelésének másik iskolapéldája Kocsis Nembuzeráns Mátéhoz, illetve Józsefváros jegyzőjéhez köthető: a bíróság hatályon kívül helyezte az önkormányzat jegyzőjének ama határozatát, amely az Auróra-Kert bezáratásáról rendelkezett. A bíróság kimondta, hogy az önkormányzat által hivatkozott  településkép-védelmi problémáknak semmi közük az intézkedéshez, a bezárás simán jogszerűtlen volt. Szép.

Tovább gyűrűzik a Marton László-ügy: ezúttal egy kanadai színház (Soulpepper Theatre Company – Toronto) tett közzé egy közleményt, miszerint két évvel ezelőtt, 2015-ben – amikor Sárosdi Lilla története még a fasorban sem volt – egy szexuális zaklatási ügy miatt szakították meg a kapcsolatot a rendezővel, aki egyébként rendkívül büszke külföldi sikereire. Az történt, hogy a színház közösségének egyik tagja nyújtott be panaszt, majd nem sokkal később előkerült egy másik sértett is. A színház azt állítja, azért nem tettek további lépéseket és azért nem árulnak el most sem részleteket, mert az áldozatok szerették volna megőrizni az anonimitásukat. Hát mit mondhatnék? Több, mint elgondolkodtató.

Ha valakit megnyugtat, vagy érdekel, Novák Katalin lesz a Fidesz új alelnöke. Ennyire azért még az állampártnak is kell nőügyekkel foglalkoznia. Amúgy nem Németh Szilárd helyett, hanem az uniós számvevői tisztség okán távozó Pelczné Gáll Ildikó helyett. Mivel a mindig jól értesült Magyar Idők írta meg (ami kábé olyan, mintha a pártszékházban írnák), ezért kétség sem fér hozzá. A Fidesz tisztújító kongresszusára november 12-én kerül sor egyébiránt.

Szerintem egyelőre maradjunk ennyiben, a pihenőnap ellenére mi ma sem pihenünk, később jövünk vissza. Mindenkinek elviselhető napot kívánok!

 

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.