Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Út széléről az árokba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fidesz az a párt, mely gondoskodik az idősekről, mely nem hagy senkit az út szélén. Egy párt, mely sajtótájékoztatóiban felháborodik minden idősek elleni cselekedeten, mindenen, amikor úgy érzik, megsértette valaki a nyugdíjasokat. Teszik ezt úgy, hogy ők maguk azok, akik érdemben tehetnének is azért, hogy az időseknek jobb legyen Magyarországon. Ők azok, akiknek megvan erre a hatalmuk, ők azok, akik a költségvetés felett rendelkeznek. Mégis sokszor hoznak olyan döntéseket, melyek idősek halálát okozzák. A már amúgy is magára maradt idősektől most egy újabb lehetőséget vesznek el, természetesen a gondoskodás jegyében.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásról van szó, melyet az EMMI támogatásával a Magyar Vöröskereszt üzemeltet Zala megyében. Olyan rendszer ez, mely többségében egyedül élő idős emberek számára nyújt segítséget, egy esetleges baleset, vagy rosszullét esetén. A rendszer egy mobiltelefon-szerű készülékből és egy ahhoz rádióhullámmal kapcsolódó karperecből áll. Baj esetén a segélyhívó gombot megnyomva azonnal elindul a segítség, mely perceken belül megérkezik.

Amellett, hogy az EMMI támogatja a rendszert, az idős lakók nyugdíjának 2%-át vonják le a gondozónők fizetésére, valamint a központ fenntartására. A rendszer egyértelműen emberéleteket mentett meg és biztonságot nyújt a megye idős lakóinak. Ez a rendszer az, amelynek fenntartása veszélybe került, ugyanis a Magyar Vöröskereszt képtelen ellátni feladatait a rendelkezésre álló finanszírozásból. Az elavult technika fejlesztésre szorul. Az EMMI azonban nem hajlandó több pénzt szánni a rendszerre, mint mondták:

 Január elsejétől is lesz házi segítségnyújtás a megyében, ha nem a Vöröskereszttel, akkor majd mással.

És kész, ennyivel letudta az EMMI, mit érdekel minket, majd megoldják ahogy tudják. Dögöljön meg mindenki, ez nem a mi dolgunk. Józsi bácsi elcsúszott és meghalt pár napja? Kit érdekel? Miért nem figyelt jobban. Hogy Mari néni is meghalt, mert megpróbált segíteni férjének, de testében elbotlott, majd halálra fagyott? Oldják meg, nem a mi dolgunk. Amúgy is rohannom kell egy újabb stadion átadására.

No, nem ez volt a helyzet még évekkel ezelőtt. Akkor az EMMI nézőpontja a következő volt:

A jelzőrendszer nemcsak a szociális biztonság fontos eleme, hanem általános biztonságot adhat az idős embereknek. Időskorúak biztonsága nincs az időskorúak méltósága nélkül, ezt a kettőt egyszerre kell biztosítani 

Tehát két évvel korábban, 2015-ben még fontos volt az, hogy az idősek rendelkezzenek ezzel a berendezéssel, ma már viszont nem fontos? Mi történt időközben? Mi lett azzal a sokat hangoztatott kijelentéssel, hogy „a Fidesz gondoskodik az idősekről”?

Miközben a rendszer Zala megyei esetleges összeomlásáról talán nem is fogunk hallani, tudni fogjuk, mi az oka annak, ha a helyi újság hasábjain egy lakásában elcsúszott idős férfiről olvasunk, akin már nem tudtak segíteni, ugyanis a segítség túl későn érkezett. Tudni fogjuk, hogy megelőzhető lett volna. Az az idős úr még most is a kisunokáival játszhatna, ha az állam fontosnak tartotta volna idősei ellátását. Ha számukra valóban érne bármit is egy emberélet.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.