Rendkívüli hír: Katalónia kikiáltotta függetlenségét

BBC BBC

A Katalán parlament ma délután kikiáltotta a régió függetlenségét. A bejelentést komoly viták előzték meg, ugyanis a katalán parlament kisebbségben lévő pártjai ellenezték annak kikiáltását. A döntés azután született, hogy a madridi vezetés az alkotmány 155-ös cikkelyét ma délután megszavazva megfosztja a régiót eddigi függetlenségétől, előreláthatólag nem több, mint 6 hónap időtartamra. A parlament felfüggesztése, a rendőrség, valamint a helyi médiumok irányításának átvétele is szerepel a madridi kormány tervei között, mely szombat reggel lép hatályba. A katalán parlament ezt megelőzendően menekült előre, kikiáltva a régió függetlenségét.

A katalán ügy igen bonyolult, mint azt korábban több cikkben is kifejtettük oldalunkon. A régió függetlenségét célzó népszavazást a teljes Európai Unió, valamint a spanyol kormány is elítéli, így Katalónia a régió függetlenedésével – egy ideig biztosan – magára marad. Katalónia lakói is felemás érzéseket táplálnak az ügy kapcsán, ugyanis több millióan a függetlenedés, ugyanakkor több millióan a maradás mellett szavaztak volna. Erre azonban nem volt alkalmuk, ugyanis népszavazási kezdeményezéseiket tucatszámra utasította vissza a spanyol kormány.

A döntés több millió ember életének befolyásolása mellett beláthatatlan gazdasági következményekkel járhat. Emellett az is borítékolható, hogy a spanyol kormány nem fogja annyiban hagyni a katalán parlament döntését, így akár katonai beavatkozás is következhet.

Katalónia népe az utcákat megtöltve ünnepli régiója függetlenségének kikiáltását, azonban több millióan a döntést ellenezve képtelenek magukhoz térni. Az, hogy mi lesz a döntés hosszútávú következménye az elkövetkező napok eseményei határozhatják meg. Egy biztos, a mai naptól Katalónia egy független állam.adomany-1