Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rendkívüli hír: Katalónia kikiáltotta függetlenségét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Katalán parlament ma délután kikiáltotta a régió függetlenségét. A bejelentést komoly viták előzték meg, ugyanis a katalán parlament kisebbségben lévő pártjai ellenezték annak kikiáltását. A döntés azután született, hogy a madridi vezetés az alkotmány 155-ös cikkelyét ma délután megszavazva megfosztja a régiót eddigi függetlenségétől, előreláthatólag nem több, mint 6 hónap időtartamra. A parlament felfüggesztése, a rendőrség, valamint a helyi médiumok irányításának átvétele is szerepel a madridi kormány tervei között, mely szombat reggel lép hatályba. A katalán parlament ezt megelőzendően menekült előre, kikiáltva a régió függetlenségét.

A katalán ügy igen bonyolult, mint azt korábban több cikkben is kifejtettük oldalunkon. A régió függetlenségét célzó népszavazást a teljes Európai Unió, valamint a spanyol kormány is elítéli, így Katalónia a régió függetlenedésével – egy ideig biztosan – magára marad. Katalónia lakói is felemás érzéseket táplálnak az ügy kapcsán, ugyanis több millióan a függetlenedés, ugyanakkor több millióan a maradás mellett szavaztak volna. Erre azonban nem volt alkalmuk, ugyanis népszavazási kezdeményezéseiket tucatszámra utasította vissza a spanyol kormány.

A döntés több millió ember életének befolyásolása mellett beláthatatlan gazdasági következményekkel járhat. Emellett az is borítékolható, hogy a spanyol kormány nem fogja annyiban hagyni a katalán parlament döntését, így akár katonai beavatkozás is következhet.

Katalónia népe az utcákat megtöltve ünnepli régiója függetlenségének kikiáltását, azonban több millióan a döntést ellenezve képtelenek magukhoz térni. Az, hogy mi lesz a döntés hosszútávú következménye az elkövetkező napok eseményei határozhatják meg. Egy biztos, a mai naptól Katalónia egy független állam.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.