Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mi a büdös franc történik itt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó ideje töprengek azon, hogy miért akarja kicsinálni a média Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét. Nem a szélsőjobbos sajtón csodálkozom, hiszen arrafelé az is elég ok az ilyesmire, ha az ember cigány. Képtelenség nem észrevenni, hogy valami történik Bogdán körül. Valami, ami nem magyarázható félreértések sorozatával és amihez nem elég indok a sajtó bulváréhsége.

Az alaptörténet: Bogdán László többeknek azt mesélte, hogy egy fórumról távozóban hátulról megrugdosták, leköpték. Először erről – állítólag, mert nem találtam hivatkozást és a hozzászólást sem sikerült meglelnem – Konok Péter történész egy facebookos kommentben írt: „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták.” Ez október ötödikén történt.

Ezt követte október 19.-én a Hír TV Privátszféra című műsor műsorvezetőjének, Péterfi Juditnak a műsort beharangozni hivatott posztja. Ez.peterfi

Kicsit (nagyon) hatásvadász, célozgatásokkal és homályos utalásokkal teli bejegyzés, de valahogy a képernyő elé kell csábítani a nézőket. Gondolom. A fogalmazás mégsem sikerült annyira tökéletesre, hiszen azt állítja Péterfi, hogy ő és a stáb jelen volt az incidens során. Mint kiderült: nem voltak jelen, a műsorban hangzik el erről egy mondat Bogdán szájából. De nyilván ezzel a csalival jobban eladhatónak tűnt a műsor. Vagy ki tudja, mi volt az oka a csúsztatásnak?

Miután a szóban forgó esemény beazonosítható volt – szeptember 25-én, a Roma Parlament szervezésében a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tartott fórumról lehet szó -, Horváth Aladár, a Roma Parlament egyesület elnöke azonnal hangot adott tiltakozásának. Állítása szerint sem a fórumon, sem azt követően nem történt semmi olyasmi, amit Bogdán állít.

Az kétségtelen tény, hogy Bogdán László hihetetlenül bután kezeli ezt a helyzetet. A hallgatás és a fél-nyilatkozatok többet ártanak, mint amennyit használnak. Ki kellene állnia a nyilvánosság elé és pontosan elmondani, mi is történt. Minden mással csak árt önmagának és árt mindannak, amit képvisel.

Nem egyszerű történet ez idáig sem, bár nem is annyira érdekes, hogy egy cikket szánjak neki. Azonban van egy fura vonulata ennek az egésznek, ami nem hagy nyugodni, mert nem értem és nem találom a megfejtést. Most felejtsük el, hogy Bogdán László egyszerűen bénán kezeli a médiát, vagy hazudik. Ez remélhetőleg ki fog derülni. De kövessük végig az események – számomra megfejthetetlen kísérőjelenségét – odáig, ahol most, ma tart az ügy.

Lényegében a Simicska-médiabirodalom két felülete között pattog a labda az elejétől fogva. Péterfi Judit Hír tévés október 19-én feltesz egy szenzációhajhász, füllentéseket tartalmazó posztot a közösségi oldalára, amire lecsap az Index újságírója és október 20-án kideríti, hogy a poszt jókora része nem igaz, valamint megkeresik a fórum szervezőit, akik tagadják, hogy inzultus történt volna. Bogdán állítólag nem óhajt nyilatkozni.

Hat nappal később – október 26-án – megjelenik egy cikk a pecsma.hu portálon. Már a címe is sokatmondó:pecsma

A cikk egy hét évvel ezelőtti ügyről szól. Akkor Bogdán Lászlót sikkasztással vádolták meg. Én nem találtam arra vonatkozó információt, hogy született-e az ügyben ítélet, de a pecsma.hu ezek szerint talált, bár forrást nem jelölt meg. De előkaparta az ügyet, holott véleményem szerint az égvilágon semmi köze nincs a jelenlegi esethez. Egyetlen dologra jó: lejáratni Bogdán Lászlót.

A fenti cikket szinte azonnal átvette az Index, összekötve a mostani eseménnyel. index

Órákon belül megjelent a hír – a pecsma.hu-ra hivatkozva – a Mandineren, a hvg.hu-n és a 24.hu-n és az Alfahíren is.

Nem értem, mi történik itt és miért. Találtam még egy – ha nem is a jelenlegi témához, de a Bogdán László körül zajló eseményekhez kapcsolódó – érdekes írást a Szőnyegalól blogon. Ebben található egy hangfelvétel. A Klubrádió műsorába telefonált be Zsigó Jenő, aki Horváth Aladárral közösen szervezte azt a bizonyos fórumot, amelynek végén, vagy azt követően vagy bántalmazták Bogdán Lászlót, vagy nem. Érdemes meghallgatni a telefonbeszélgetést, de érdemes elolvasni a blogbejegyzést is hozzá.

Összegzem, mire jutottam eddig: a Roma Parlament vezetői és Bogdán László között vannak nézetkülönbségek, de nincs ezzel baj. Simicska Lajos tévécsatornájának egyik dolgozója egy erősen félreérthető, hatásvadász posztban felkavarja a kedélyeket Bogdán körül, erre a posztra lecsapva Simicska Lajos lapjának egy másik munkatársa azonnal megkérdőjelezi Bogdán szavait. A fideszes pécsi önkormányzat tulajdonában álló portál előrángatja Bogdán hét évvel ezelőtti, többször, több helyen taglalt állítólagos sikkasztási ügyét, majd gyakorlatilag – az Index cikkére hivatkozva – elkezdi összemosni a jelenlegi esettel, így hiteltelenítve el bármit, amit Bogdán a jövőben mond. Ez aztán futótűzként végigszáguld a – fogalmazzunk így – kormánytól független médián, miközben a világon semmi összefüggés nincs a két ügy között.

Már csak azért sem, mert amennyiben lezárult a nyomozás és megszületett az ítélet, amelyben Bogdánt felelősnek találták sikkasztásban, akkor megkapta a büntetését. Bár eléggé szokatlannak találom, hogy egy 50 milliós sikkasztás ügyében – amennyiben bebizonyosodott Bogdán bűnössége – felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Amennyiben mégsem született még ítélet, akkor pedig nincs miről beszélni.

Nem tudom, hogy Bogdán László hazudott, vagy sem. Ez majd kiderül. Ami számomra sokkal érdekesebb: ha összehangolt lejáratásról van szó, akkor az miért, kinek az érdekében történik. Ki mozgatja a szálakat? És főleg: mi történik a háttérben azokkal a portálokkal, amelyek számomra – tulajdonostól függetlenül – korrekt, mértékadó forrást jelentettek egészen a közelmúltig? Bogdán Lászlóról szól ez a történet, vagy valami egészen másnak lehetünk a tanúi? Valaminek, ami a mostaninál is jóval sötétebb képet fest a sajtó jövőjéről? Ez az igazi kérdés. Szerintem.adomany-1