Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tessék mondani, ki hazudik?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van az úgy, hogy annyi tudás, tapasztalat és zsenialitás összesűrűsödik egy helyen és amikor már több bölcsesség nem fér sehogyan sem a neki jutó térbe, akkor kirobban, mint a kóla, ha Mentost dobunk a flakonba. Láttam ilyet videón.

Így járhatott Orbán Viktor egyik főtanácsadója – tiszta szerencse, hogy van észak-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó is és váratlanul elmagyarázta az ámuló amerikaiaknak, hogy miért is annyira nagyon zseniális a magyar miniszterek elnöke és miért javul nálunk bakugrásokkal a helyzet. Az MTI pedig természetesen lehozta a nagy hírt, hogy mi, átlaghülyék is tisztában legyünk vele: Trump Orbán Viktortól lesi el a sikeres ország receptjét.

„Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök észak-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó főtanácsadója cikket írt a magyar kormány által bevezetett adórendszer hatásairól a Washington Examiner című amerikai hírportál számára abból az alkalomból, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya nemrég adóreform-tervezetet nyújtott be a kongresszusnak, és elkezdődött annak vitája.

A hétfőn megjelent cikkben Megyesy emlékeztet: az adóreform-tervezettel a washingtoni kormánynak az a célja, hogy egyszerűsítse az adórendszert, megszüntesse a joghézagokat, a kivételeket és kedvezményeket, igazságos legyen a terhek elosztása a gazdagok és a szegények között, egyensúlyt teremtsenek a munka és a jólét között, ezzel párhuzamosan pedig versenyképesebbé tegye az országot. 
Az amerikai vállalati nyereségadó szintje az egyik legmagasabb a világon, és ez arra készteti a cégeket, hogy külföldre vigyék székhelyüket és ott teremtsenek állásokat, aminek az az eredménye, hogy nyereségüket szintén külföldön fektetik be. A tervezetnek az is célja, hogy az adórendszernek társadalomformáló hatása legyen,  és támogassa az állami segélyrendszert – írta. 
Megyesy szerint tanulságos összehasonlítani az Egyesült Államok előtt álló gazdasági kihívásokat azokkal, amelyek Magyarország előtt álltak, és amelyek közül többel Magyarország sikeresen megbirkózott. 
Orbán Viktor kormánya óriási államadósságot és ínséges pénzügyi helyzetet örökölt 2010-ben, a 10 millió lakosú ország 4,2 millió keresőjéből csak 1,8 millió fizetett adót, ami nyilvánvalóan fenntarthatatlan volt. A kormány adóreformjának köszönhetően azonban az adófizetők száma több mint kétszeresére nőtt, a munkanélküliek aránya rekord alacsonyra csökkent, a gazdasági növekedés tekintélyes lett, az államadósság csökkent, és a hitelminősítők a „bóvli” kategóriáról befektetésre ajánlottá minősítették fel a magyar kötvényeket – írta. 
A magyar adóreform részét képezik az ágazati adók, amelyeknek a segítségével sikerült visszafizetni a Nemzetközi Valutaalap kölcsönét, a személyi jövedelemadó egykulcsossá tétele, az egy kulcs további csökkentése, az általános forgalmi adó mértékének 27 százalékra növelése és a vállalati nyereségadó 19 százalékosról 9 százalékosra csökkentése – olvasható a miniszterelnöki főtanácsadó cikkében. 
A kormány számos programot indított a munkavállalás ösztönzésére, amelyek közé sorolja Megyesy Jenő a segélyeket kiváltani hivatott közmunkaprogramot és az iskoláztatás feltételül szabását a családi pótlék megadásához. 
Összegezve megállapítja, hogy Magyarországon a jóléti társadalmat felváltotta a munka alapú társadalom. Ehhez az átalakításhoz időre volt szükség és nagy ellenállást kellett legyőzni, de a magyar gazdaság már kezdi látni az erőfeszítések eredményeit – írta Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadó”.

Pici csúsztatás keveredett a cikkbe pár helyen. Tényleg alig lehet észrevenni, de azért gondoltam, szólok. Nehogy másnak is feltűnjön.

Kezdjük a 4,2 millió munkavállalóval. Akik dolgoztak 2010-ben, de adót nem fizettek (a minimálbér adómentes volt), szemben a jelenlegi 4,444 munkavállalóval. Érdeklődni szeretnék, hogy ez véletlen elszólás, vagy Medgyesy Jenő most azt állítja, hogy az Orbán-kormány hét év alatt gyakorlatilag egyetlen egy munkahelyet sem hozott létre (vagy legyünk nagyvonalúak és fogadjuk el a közmunkát, mint létrehozott munkahelyet, akkor 244 ezerről beszélünk)? Tessék mondani, ki hazudik?

Amennyiben arról van csak szó, hogy a legalacsonyabb keresetűeket is megadóztatja a kormány, miközben a magas, vagy extra-magas keresetűek jóval kevesebbet adóznak (egykulcsos adó), plusz még az áfát is megemelte a kormány, akkor miért is jó ez nekünk? Azt értem, hogy például a parlamenti politikusoknak, tanácsadóknak és Mészáros Lőrinceknek miért jó. Ők több adót takarítanak meg egyetlen hónap alatt, mint amennyit egy átlag melós összesen keres. És nekik oly mindegy, hogy a kaviárért, a mahagóni ebédlőasztalért, vagy a Ferrariért magasabb adót kell fizetni. A kéményen dolgozó kisembernek viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a krumplit, olajat, lisztet, tanszereket, gyerekcipőt mennyiért tudja megvenni.

A gazdasági növekedés a régióban a legalacsonyabb és még ez sem lenne a külföldi multik és főleg az uniós források nélkül. Az államadósság mértékét pedig majd a választás után fogjuk látni, mert sajnos a kormány kénytelen lesz befejezni a trükközést a számokkal.

Tényleg felminősítették a magyar kötvényeket? Kijöttünk a bóvliból? És hogy kerültünk oda, drága tanácsadó úr? Elárulom: 2011 végén sikerült az Orbán-kormánynak leküzdenie az ország besorolását bóvliba. 15 év után először. Ha lehet, nem ájulnék el a gyönyörűségtől, amiért először belökték az országot, majd hat keserves év után sikerült egy lépéssel visszakapaszkodni. Ugyanis még most sem értük el a kormányváltáskori szintet.

Én meg azt gondolom, hogy nem a jóléti társadalmat váltotta fel a munka alapú társadalom (az életben nem volt itt jólét), hanem a tudás alapú társadalom lehetőségét váltotta fel a feudális társadalom.

Én meg erre nem lennék olyan büszke. Igaz, hogy ennyi ostobaságot és csúsztatást se írnék le még Mészáros Andy valamelyik vidéki lapjában sem.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.