Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kegyetlen, embertelen, irgalmatlan? Az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vasárnap örömére, a nemzeti ünnep hajnalán szépjóreggelt kívánok mindenkinek! Az időjárásról nem tudok mit mondani, most nem volt annyira kellemes megmártózni a reggelben (mit reggelben, hajnalban:P), de ha bentről szemlélem, jó idő van kint. A katalánok utcára vonulása a katalán kormány feloszlatásának kilátásba helyezésének nyomán nem az egyedüli figyelemre méltó eseménye a hétvégének Európában.

Csehországban például választásokat tartottak, ahol a V4-es tagország Trumpja, vagy Berlusconija (kinek hogy tetszik) történelmi győzelmet aratott. Andrej Babiš az ANO (Akce Nespokojenych Obcanu, vagyis Elégedetlen Polgárok Akciója) nevű jobbközép, populista, elitellenes mozgalom vezetője, milliárdos oligarcha, nyomozás folyik ellene, ám ez nem akadályozta meg az istenadta népet, hogy közel 30%-os felhatalmazást adjon pártjának. Amely párt 2013-ban, az előrehozott válsztáson második helyen jutott be a parlamentbe. A csávó Csehország második leggazdagabb embere, gyakorlatilag a párt arca, aki médiát vásárolt magának és mindenhova kipróbált céges alkalmazottait ültette. Gyönyörű közép-kelet-európai sztori az övé is, honnan oly ismerős vajon? Miközben Babiš saját pártját a közélet megtisztítójaként, a korrupció elleni küzdelem élharcosaként tüntette fel, a jóembert – a Sobotka-kormány pénzügyminiszterét – adócsalással vádolták, a rendőrség aztán uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával eljárást is indított ellene. Sőt, az EU csalásellenes hivatala, az OLAF is vizsgálódik ellene. A V4-ek legeuroszkeptikusabb országában ez is elég volt a választási győzelemhez, és bár a Magyarországnál sokkal fejlettebb, polgárosodottabb Csehországban minden uszítás visszafogottabb, itt is működik a kisemberek hülyítése. Nem véletlen, hogy Babiš pont a társadalom alján vegetálók körében a legnépszerűbb, midőn a korrupt oligarcha a kisemberek védelmezőjévé lépett elő. A kísérteties hasonlóság csak azért nem áll fenn Orbán Viktorral, mert Babiš üzletemberként lett milliárdos, és jóval később került kapcsolatba a politikával, ahol üzletemberi kvalitásait tovább kamatoztatta. A legnagyobb veszélyt most az jelenti, hogy beláthatatlan hatalom kerülhet a kezébe, ha a gazdasági érdekeltségei mellett belőle lenne a következő miniszterelnök is. Márpedig erre azért elég sok esély van, még akkor is, ha alapvetően kérdés, hogy a parlamentbe jutott további nyolc párt közül melyek lesznek azok, akik hajlandóak lesznek vele kormányt alakítani. Szép lesz ez a sztori is, akárki meglássa.

Csak zárójelben jegyzem meg, távolról sem életbevágó, hogy közben ma Szlovénia meg államelnököt választ (a szlovénok közvetlenül választják az államfőt), a 2012 óta hivatalban lévő szociáldemokrata Borut Pahor a messze legesélyesebb jelölt. A közvéleménykutatások szerint akár már a mai rendezett első fordulóban elérheti a győzelemhez szükséges 50 százalékot.

Ebből semmi nem következik, nem rengeti meg nem hogy Európát, de Szlovéniát sem, ellenben meggyőződésem – evezzük vissza a hazai vizekre -, hogy Brüsszel ma is folytatja a Soros-terv végrehajtását, úgy tippelek, hogy ma Hollik István mindenes lesz hajlandó mikrofon elé állni egy ordas sorosozás erejéig, ha mégsem ő lesz, akkor bocs.

A nemzeti büszkeség jegyében szeméttelepen landolt egy Kossuth-díjas szobrászművész alkotása Pécs mintavárosában. Az RTL Klub híradója a Páva Zsoltról elhíresült önkormányzat szeméttelepén lelt rá az 1983-ban elhunyt Vilt Tibor szobrász egyik alkotására, amelyet a kétharmados fideszes többségű közgyűlés 2010 decemberében meghozott döntése nyomán 2011-ben távolítottak el a helyéről. A szegények orvosaként is emlegetett és a pécsi bábaképzőt alapító Doktor Sándort ábrázoló egészalakos köztéri szobor eltávolításának indoka, hogy Doktor Sándor 1918-ban a pécsi Nemzeti Tanács elnöke volt, 1921-ben pedig közreműködött a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltásában is. A RTL kérdésére az önkormányzat azt bírta válaszolni, hogy a szobrot biztonságos helyen tárolják. Normális emberek számára a biztonságos hely esetleg egy múzeum lehetne, elvetemülték szerint a szeméttelep ilyen. Nincs több kérdésem.

Az egész kezd Auschwitzra emlékeztetni. Kegyetlen, embertelen, irgalmatlan, és végtelenül erodálódott rendszerígy összegezte hosszú Facebook-posztját Náray Tamás divattervező a magyar egészségüggyel kapcsolatos keserű tapasztalatait, miután egyik családtagja kórházba került. Náray saját bevallása szerint azt hitte, túloznak azok, akik a rendszer összeomlásáról beszélnek. Hát van ez így, kedveseim, hogy nem álhírek azok, nem a balliberális sajtó álhírei, hanem a kőkemény valóság. Van az úgy, hogy irgalommal mégsem lehet gyógyítani.

Azt hiszem, pontosan innen folytatjuk nemsokára. Kellemes kávézást addig is, már majdnem kisüt a nap, ha egy kis szerencsénk van. Mindenről, ami fontos és kimaradt, a nap folyamán beszélünk még.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.