December 4,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Tegyünk úgy, mintha normálisak lennénk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 203,744 forint, még hiányzik 2,796,256 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegyünk úgy, mintha nem lennének pártok. Vagy lennének, de senkit nem érdekelnének. Tegyünk úgy, mintha nem egymás legyőzése lenne a feladat és nem a másik földbe döngölése lenne a cél, hanem az, hogy jól működjön ez az ország. Tegyünk úgy, mintha egyáltalán nem számítana, hogy ki milyen oldalra sorolja magát önként, vagy sorolják önkényesen. Tegyünk úgy, mintha képesek lennénk – még, vagy már – megbeszélni közös dolgainkat. Tegyünk úgy, mintha ez egy ország lenne és nem kettő, vagy öt és tegyünk úgy, mintha lenne valami konszenzus abban, hogy az itt élők érdekében politizálnak azok, akik abból élnek. Tegyünk úgy, mintha normálisak lennénk.

Nézzük át fontosabb dolgainkat úgy, mintha nem valamilyen oldaliak lennénk, hanem egyszerű polgárok.

Határkerítés. Azt gondolom, egyetlen felelősen gondolkodó ember sem véli úgy, hogy egy ország határait nem kell védeni. Ami ennél talán még fontosabb: a külső, európai határokat kell elsősorban védeni. Azt is gondolom, hogy senki nem akar számolatlanul és ellenőrizetlenül beáramló embereket az országában látni. Legyenek azok az emberek akár gazdasági migránsok, akár valódi menekültek. Bűnözőket, terroristákat meg egyáltalán senki sem akar maga körül látni. A migrációs- és menekültválság létező jelenség. Ezt eltagadni butaság. Azonban fontos, hogy az Európai Unióval közös védelmi rendszert dolgozzunk ki, mert az Unió közepén egy körülkerített ország mit sem ér. Hiszen így nem csak az érkezőket zárjuk ki – azt is más országok rovására, mert csupán odébb tereljük őket -, hanem önmagunkat is bezárjuk.

A menekültekkel – a valódi menekültekkel – emberségesen kell bánni. Aki az életéért fut, az oltalmat érdemel. Szigorú ellenőrzés után azokat, akik megkapják a menekült, vagy oltalmazotti státuszt, be kell fogadni mindaddig, ameddig vissza nem térhetnek a hazájukba. Vagy ameddig a megfelelő eljárást követően meg nem kapják az állampolgárságot, amennyiben maradni akarnak. De ellenük uszítani, hergelni a társadalmat nem szabad. És nem csak miattuk nem szabad, hanem önmagunk miatt sem. A saját emberségünk megőrzése érdekében.

A gazdasági migránsok esete más. Ott el kell döntenie az adott országoknak, hogy hány emberre és milyen szaktudással rendelkező emberre van szüksége a saját gazdasága érdekében. Nyugodtan lehet és kell is válogatni és csak azoknak az embereknek kell megadni a belépési és munkavállalási engedélyt, akik a hasznára válnak az országnak. Nem hangzik túlságosan humánusan, de ez nem is erről szól, hanem kőkemény üzlet.

Európai Unió. Egyáltalán nem hibátlan, nagyon távol van a tökéletestől. De mégis egy közösség, amelynek tagjai vagyunk és tagjai is akarunk lenni. Nem hinném, hogy az a normális, hogy a tagországok közül egy akarja megmondani, hogyan működjön a közösség. Az közös döntés, tárgyalások, viták, egyezségek útján létrejövő kompromisszumok sora. Vannak előnyei a közösséghez tartozásnak és vannak hátrányai. Sokkal több előnye van, mint hátránya. De alkalmazkodni kell – mindenkinek a másikhoz -, különben nem működik. Nem támadni kell a rendszert, hanem közös akarattal jobbá tenni.

Magyarország. Közös otthonunk. Egy van belőle, itt kell élnünk. Együtt. Baloldaliaknak, jobboldaliaknak, liberálisoknak, szocialistáknak, kékeknek, zöldeknek, időseknek, fiataloknak. Ez a mi országunk. Nem egy párt, nem egy másik párt, nem valamelyik kormány, nem politikusok tulajdona, hanem mindannyiunké. El kell fogadnunk egymást, mert máshogyan nem lehetséges egy fejlődő, szabad országot építeni. A mindenkori kormány feladata nem az ellentétek generálása és kiélezése, hanem a társadalmi béke megteremtése.

Ha legalább a fenti dolgokban nagyjából egyet tudunk érteni, akkor máris előbbre léptünk. Akkor talán megértjük, hogy alapvetően ugyanazt akarjuk. Normális országot. És mindegy, mi az aktuális kormány színe, neve, irányultsága, ha ezeket az alapvető normákat magáénak érzi, akkor jó. Akkor az ország érdekében dolgozik. Ha megtagadja ezeket az alapvető normákat, akkor nem jó. Akkor saját, kicsinyes érdekei szerint működik. Ennyire egyszerű ez.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!