Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Olvasói levél: A képek nem tűnnek el nyomtalanul

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem szeretnék ingyen reklámot csinálni – bár megérdemelné – a World Press Photo 2017 kiállításnak, amit a Duna-parti viccházzal szembeni Néprajzi Múzeumban hoztak össze.

Döbbenetes képek láthatók október 23-ig különböző kategóriákban, különböző nemzetiségű fotósoktól, első, második, harmadik helyezettektől.

Döbbenetes képek a terror és a háborúk áldozatairól, a menekülőkről.

Döbbenetes, ahogy egy menekült mentőmellényes holtteste lebeg valahol a tengeren.

Döbbenetes, ahogy egy férfi szorongatja megsérült unokaöccsét.

Döbbenetes képek csonkolt orrszarvú tetemről.

Életképek mínusz 45 fokból, a sport világából, az állatvilágból és a pandákat mentők világából. Összesen 15 riportfotó az elmúlt év eseményeit bemutató 80 ezer feletti pályázati anyagából.

A kiállítás közben furcsa érzéseim, gondolataim támadtak.

Ha onnan szemből, a Kossuth-tér túloldaláról, a Duna-parti viccházból néhány keresztényi gyűlölettel teli képviselő átsétálna megnézni a kiállítást, akkor vajon megint Soros jutna eszébe?

Hogy általa pénzelt fotósok, általa megfizetett képhamisítók voltak képesek összehozni ezt az anyagot?

Hogy senki, de senki – azok közül, akik valahogy elérték a partokat – nem az életét, a családját, a gyermekeit menti a háborúk borzalmai elől? Még úgy is, hogy vállalja élete kockáztatását, hogy hátha sikerül?

Mindenki csak a jobb, gazdagabb élet reményében tör ránk és Európára?

Fotó: © Warren Richardson - Hope for a New Life (a World Press Photo 2016 nagydíja)

Fotó: © Warren Richardson – Hope for a New Life (a World Press Photo 2016 nagydíja)

A képeket nézve nagyon megdöbbentem, nagyon elromlott a hangulatom.

Az „üdítőként” berakott sportvilágot, vagy a békés állatvilágot megidéző képek nem tudtak rajta dobni.

De szerencsére az emeleti „kísérő” kiállításon töményen láthatók színes, csodás természetfotók egy fiatal (32 éves) magyartól. Ahogy írták az ismertetőben, egy világhírű, Magyarországon élő magyartól, Máté Bencétől.

Képei után eldöntöttem, mégsem megyek a Dunának. Inkább megírtam élményeimet.

De a képek nem tűnnek el nyomtalanul.

Czakó Péter

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.