Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rezsicsökkentett halálos ítélet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Értem én, hogy már a NAV is vizsgálja Gyurcsány Ferenc pénzeit és nem tetszik a kémperben hozott ítélet, ezért ismét megy egy kört a kormány, valamint Soros György rátámadt kicsiny országunkra. Értem, de annyira átlátszó ez a vergődés, hogy beszéljünk inkább a rezsicsökkentésről. Mert az előző választás előtt csak arról lehetett olvasni a propagandamédiában, de most valahogy drámai kussban vannak ebben az ügyben. Pedig most van csak igazi rezsicsökkentés, hiszen a kormány egy az egyben eltörölte a kötelező kéményellenőrzést. Hát mi ez, ha nem sikertörténet?

Meg is magyarázták a dolgot:

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől – hangsúlyozta a belügyi tárca az előterjesztésben.

(MTI)

Hát nem rendesek? De tényleg! Hirtelen mennyire fontos lett a családokra háruló adminisztrációs és időbeli teher. Könny szökik az ember szemébe, annyira megható a kormány gondoskodása.

Először ugyan – 2013-ban – felére csökkentették a kéményseprés költségeit. Köszönjük meg Németh Szilárdnak, a rezsicsökkentés páncélos lovagjának! Aztán eltörölték a kéményellenőrzési díjat. Majd az évenkénti kötelező ellenőrzést kétévesre változtatták, mert nem kell az olyan sűrűn. Aztán már a katasztrófavédők ellenőriztek két szúnyogirtás között, mivel azt is ők végezték. Volt is szúnyog vastagon, de én kéményseprőt két éve nem láttam.

Na, szóval. Néhány hónapja még gondosan benne volt a törvényben, hogy aki kazánt cserél – nem hobbiból, hanem mert elhunyt a régi -, csakis kondenzációs kazánt választhat gáztüzeléshez. Nincs ezzel baj, legfeljebb csak annyi, hogy mivel a kéményt is be kell bélelni hozzá, millió körül, vagy fölötte van a költség. Amiben benne van egy kötelezően a tetőn elhelyezett kilépő – persze tetőablakkal együtt – amire a kéményseprő-katasztrófavédő kiáll és jól ellenőrzi a kéményt. Mégpedig azt a kéményt, amihez nem is annyira ért, mert itt egy speciális műszerrel kell ellenőrizni a gázkiáramlást, vagy micsodát, nem pedig kormot kell keresgélni.

A nagyobb baj nem is ezzel van. Hanem a hagyományos gázkazánoknál, pláne szén-fa-műanyagflakon-ócska rongy üzemű fűtéseknél, a sparhelttől a cserépkályhán át a nem tudom micsodáig. Ahol ellenőrzés és a szükséges kéményseprés nélkül életeket követelhet a rezsicsökkentésnek csúfolt akció.

Drága hívek és szurkolók! Ha nem lenne világos, akkor mondom egyszerűbben. A kormány most azt mondja nektek: oldd meg a dolgot, ahogy tudod. Hívj kéményseprőt, ahogy akarsz, amikor akarsz és ahonnan akarsz. Vagy tudsz. És fizesd a költségét, ami garantáltan nem lesz pénztárcabarát.

Nem arról van szó, hogy nem lesz ingyenes, hanem hogy rohadtul sokba fog kerülni. Pontosabban: a törvény szerint ezután is ingyenes lesz, csak kérvényezni kell a katasztrófavédőktől. Akik egyrészt nem értenek hozzá, másrészt az eddigi kötelező ellenőrzéseknek is csupán a 60-70 százalékát tudták évente végrehajtani. Tehát a háztartások 30-40 százaléka ellátatlan volt eddig is. Amióta a kormány betette a lábát erre a területre. Majd mostantól sokkal magasabb lesz ez a szám. Ugyanis félig már kinyírták a kéményseprő szakmát, most ezt ezzel a törvénnyel befejezik és lassan nem csupán villanyszerelőt nem lehet majd találni, de kéményseprőt sem.

De mostantól jó lesz. Mármint annak, aki meg tudja fizetni és akinek lesz egyáltalán lehetősége szakembert hívni. Az eldugott falvakban élő, többnyire idős emberek, akik a telefonnal is hadilábon állnak, az internetet nem is ismerik, kevés a nyugdíjuk is, ez megoldhatatlan feladat lesz. És kik azok, akik régi típusú fűtéssel melegszenek a téli hidegben? És kik fognak szép számban belehalni abba, hogy nincs karban tartva a kémény? Nyert. Ők.

Tömören: a rezsicsökkentős hazudozás oda vezetett, hogy aki tud is kéményseprőt hívni, az mélyen a zsebébe nyúlhat, az sem feltétlenül fog találni. Aki viszont nem tudja megrendelni az ingyenest, vagy megfizetni a nem ingyenest, annak marad a házibarkács, vagy a temető. Rezsicsökkentésileg.  adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.