Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Okádnom kell minden egyes szavától

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvastam ma egy akkora interjút, hogy a gyökérkeresztény, drótkerítéssel körbefont homogén magyar nemzetállam adja a másikat. Az sem érdekel, hogy erről volt már szó nem is egyszer. A szemforgatás, a nyilvánvaló sunnyogás és ártatlan mellébeszélésnek álcázott felelőtlen hazudozás akkor is elfogadhatatlan, sőt, akkor a leginkább elfogadhatatlan, ha megint az egyház részéről érkezik az egyáltalán nem előzmény nélküli hablatyhamuka.

Ezúttal Bogárdi Szabó István református püspök, a zsinat lelkészi elnöke a főszereplő, aki saját bevallása szerint nem tudja, mi történt Őcsényben. Azt, amit a média megmutatott erről, az neki kevés. Vagy sok. De semmiképpen nem alkalmas arra, hogy mélyrehatóan véleményt tudjon formálni az esetről. A püspök úr így:

Az, amit a tévében látni lehetett, természetesen meghökkentő, megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy emberek így gondolkodnak. De, kérdezem: valóban ez történt?

A püspök úr szkeptikus. Nagyon helyes. Sosem lehet tudni, hogy amit látunk, az tényleg van-e. Ne üljünk fel olyan apróságoknak, hogy az elszabadult indulatok miatt a település vezetője is lemondott tisztséségéről, hogy embereket életveszélyesen megfenyegettek, hogy kárt tettek a tulajdonukban. Hogy a normális emberi viszonyok helyére a félelem lépett. Az idegenekkel szembeni, akár egészségesnek is mondható fenntartások helyére az egészségtelen rettegés lépett.

Ehhez képest különösen bájos, hogy azt viszont tudja, és arról véleménye is van, hogy mit mondott Orbán Viktor miniszterelnök az eset kapcsán. Sőt, azt is tudja, hogy mind a panziótulajdonos, mind a menekültek integrálásával foglalkozó szervezet hibázott. Annak ellenére, hogy az esetet ő kurvára nem látta, és amit látott, az vagy úgy volt, vagy pont nem úgy volt. A püspök úr mindazonáltal tudni véli, hogy a miniszterelnök úr – akivel kapcsolatban az egyházi vezető kikérte magának, hogy református vallását kiemeljék, hiszen nem az a lényeg, hogy református, hanem hogy ő a miniszterelnök – a véleménynyilvánítás szabadságát védte. Idézni vagyok kénytelen:

… a véleménynyilvánítás jogát nem lehet megvonni egy közösségtől. Nem lenne túl jó bevezetni Magyarországon egy olyan rendszert, hogy csak akkor lehet véleményt nyilvánítani, ha az valakinek megfelel vagy jó és nem háborítja fel. Erről szól, többek között, a demokráciának nevezett valami, hogy el lehet mondani a véleményünket.

Akkor ismételjük át. Sem a püspök, sem a miniszterelnök nem járt Őcsényban. A püspök sajnálatos módon nem tudta meg a médiából, hogy mi történt Őcsényben, tehát nincs véleménye róla. Arról viszont van véleménye, sőt pontosan tudja, hogy a miniszterelnök mit akart mondani egy olyan esetről, ahol egyikük sem volt jelen.

És a duplacsavar: a püspök nem Őcsényről beszél, mint ahogy a miniszterelnök sem Őcsényről beszélt. Igaz, hogy arról kérdezték őket, de ők nem arról beszéltek. Hanem:

Én arról a hisztériáról beszélek, ami ebben az országban megy. Ennek is megvan az oka, de ez inkább már civilizációs jelenség. Rendkívül összetett krízisről van szó, amit nevezhetünk menekültügynek, migrációs krízisnek is. (…) És hogy ez kinek a felelőssége? A médiáé? A politikáé? A civilizációs krízisé, amiben élünk? Felelősségük van az egyházaknak is? Én ezt most nem tudom magának megmondani. De azért egész Őcsényt nem lökném kollektív bűnösségbe.

Ha ehhez még hozzáveszem, hogy miután a református egyház nemrégiben újította meg az együttműködését a kormánnyal, és miután ebből kikerültek a „menekültek” (a püspök úr is 60 millió Európába érkező emberről/migránsról beszél egyébként, pont arról a 60 milliós hazugságról, amivel Orbán a kötcsei pikniken zsibbasztotta a híveit) az újságíró ezzel összefüggő kérdésére ez a válasz:

Lehet a szavakon lovagolni, de nem hiszem, hogy ez lenne a lényeg.

Mélyen tisztelt püspök úr! Okádnom kell minden egyes szavától. Nem kicsit, hanem sugárban. Nem először, de legalább biztosan nem utoljára. Mekkora jó duma ez már, hogy ne lovagoljunk a szavakon! Miután két tömény éve a kormány sem lovagol a szavakon, hanem szándékosan összemossa a menekülteket a migránsokkal és terroristákkal, ne lovagoljunk a szavakon, mi? Hát persze.

Sőt, mondjuk azt, hogy fogalmunk nincs kinek köszönhető ez a két éve tartó hisztéria. Fogjuk rá arra, hogy ez nem más, mint civilizációs jelenség.

Nagyvonalúan tegyünk úgy, mintha az elmúlt két évben nem ebben az országban éltünk volna, és próbáljunk meg távolságtartóan szemet hunyni azoknak a felelőssége fölött, akik tudatosan csilliárdokat költöttek arra, hogy puskaporos hordón üljünk, és egymás torkának essünk.

Kérjük ki magunknak, hogy a miniszterelnök vallása jelentéktelen ebben az ügyben, és szarjuk le, hogy ugyanez az ember saját gennyes hatalmi érdekei miatt évek óta semmi máson sem lovagol, mint az idegenek elleni gyűlöletkeltésen.

A sorok között kenjük a médiára a felelősséget, hiszen a média tájékoztatásai irrelevánsak egy püspök számára, és találjuk ki – bassza meg a kurva ég -, hogy az aljas manipulátor a véleménynyilvánítási szabadságot védte. Ugyanaz az az aljas manipulátor, aki a pofánkba röhögve döngölte földbe a Népszabadságot, mert olyan nagyon kibaszottul fontos volt neki, hogy itt demokrácia van, és azoknak a véleménye is fontos, akiknek nem értünk egyet az álláspontjával.

Gyönyörű védőbeszéd, egyben gyáva, szánalmas megfutamodás volt, püspök úr! Igazán büszke lehet magára! Ugyan pontosan tudjuk, hogy az aljas manipulátor szarik a véleményünkre, és az Őcsényben nyaraló, Magyarországon jogszerűen tartózkodó menekültek kapcsán kialakult lincshangulat annak a kibaszott agymosásnak a következménye, ami itt évek óta folyik, tegyünk úgy, mintha az egyháznak ehhez semmi köze nem lenne. És büfögjünk fel hangosan, a kormánypropagandával tökéletesen megegyező penetráns hazugságokat 60 millió migránsról, mert az fél egészség.

Kiábrándító, de ne lovagoljunk tovább a szavakon! A püspök úr ugyanúgy szarik a fejünkre, ahogy a gazdája.

Utóirat: Őcsény kollektív bűnössége hogy a faszba’ jön ide?

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.