Az Origo azonnal kérjen bocsánatot a középiskolai tanároktól

Kép: geralt Kép: geralt

Egészen sajátságos dologra leltem a szebb napokat látott Origo című kormánypárti portálon. A szokásosan névtelenségbe burkolózó szerző végtelenül fel van háborodva, amiért a Média és politika új viszonya című konferencián az alábbi mondat hagyta el az egyik előadó – Bajomi-Lázár Péter –  száját:

Nem biztos, hogy egy kormánnyal nem szimpatizáló újságolvasó számára érdekes, mit írt a néhai Seszták Ágnes vagy a sajnálatos módon még élő Bayer Zsolt.

Az nem kérdés, hogy meglehetősen szerencsétlen mondat ez. Mégpedig azért, mert méltatlan – nem Bayer Zsolthoz -, hanem egy nyilvános megszólaláshoz. Kocsmapult mellett elmegy, máshol nem. Bárki bármit is gondol Bayerről. Ámde.

Az Origo – még mindig névtelen, semmi módon nem beazonosítható, ebből következően a tulajdon munkásságát erősen szégyellő – betanított segédmunkás a pártpropagandistákra oly nagyon jellemző személyeskedéssel folytatja a cikket. Nem a mondat helytelenségének okára mutat rá, nem a személyes véleményéről olvashatunk, hanem egyszerű hazugságokkal és mocskolódással tölti meg a rendelkezésére álló teret és időt. Idézem:

„Ki is ez a Bajomi-Lázár Péter? Sokat nem lehetett hallani róla, életrajza szerint középiskolai tanár, szorgalmasan írogat a médiáról és rendkívül sokat tanult a Soros-egyetemen (CEU-n). Beleolvasva korábbi “műveibe”, bődületes közhelyeket írt olyan újszerű és soha, senki által nem elemzett, eredeti problémákról, mint Lady Diana halála vagy Zámbó Jimmy temetése, ezen kívül nem kedveli a mostani kormányt.

És nem szereti természetesen Bayer Zsoltot sem. Azt nem tudjuk, hogy inkább politikai okokból várja a halálát, esetleg azért, mert Bayer Zsolt tud fogalmazni és jól ír. Ezt tehát nem tudjuk, bár általában az ilyen, Bajomi-Lázár típusú, tomboló gyűlöletnek nem lehet pusztán a politikai szembenállás a motívációja. Ilyenkor jóval valószínűbb, hogy egyszerűen csak a sikertelenség gyűlöli a sikerességet”. (Origo)

Nem azért foglalkozom ezzel az üggyel, mintha olyan végtelenül fontos, sorsfordító lenne. Azért vettem a fáradságot ilyen – lényegében jelentéktelen – ügy boncolgatásához, mert olyan ez az eset, mint egy jól sikerült fotó a Fidesz-propaganda valódi arcáról. Egyfajta állatorvosi ló, minden kórság egyszerre jelen van benne.

Kezdésnek: az Origo szerzője nem vállalja a nevét még egy monogram, vagy szerzői név, legalább egy keresztnév erejéig sem. Sehogy sem. Igaza van egyébként, minden írástudó szégyellné a nevét adni egy ilyen anyaghoz.

Másodszor: hazudik, nem kicsit és nem egyszer. Nem is véletlenül. Ha csak néhány percet szánunk a dologra, máris kiderül, hogy Bajomi-Lázár Péter nem kifejezetten középiskolai tanár, hanem bm

Kicsit konkrétabban:

Az Oxfordi Egyetem Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékén a Média és demokrácia Közép- és Kelet-Európában projekt kutatócsoportjának tagja, a Budapesti Gazdasági Főiskola Társadalmi Kommunikáció és Média Intézeti Tanszékének tanára, a Médiakutató című folyóirat főszerkesztője.

Tehát nem valami jelentéktelen középiskolai tanár, ám felmerül a kérdés: ha középiskolai tanár lenne, akkor mi van? A névtelen origós szerint az valami lenézendő dolog? Ha egy kicsit is tanulnék a Fidesztől, most elkezdeném hangosan követelni, hogy a kormánypárt, az Origo és annak ismeretlen alkalmazottja azonnal kérjen bocsánatot a középiskolai tanároktól.

Továbbá Bajomi-Lázár a szorgalmasan írogat valamiket, többnyire közhelyeket (szemben a hihetetlenül tehetséges és sikeres Bayer Zsolttal). Ezzel szemben az van, hogy sajtó- és médiatörténet kategóriában elnyerte a Pulitzer-emlékdíjat. Ami talán picit túlmutat a senkit nem érdeklő fogalmazások publikálásán.

Összegezném a mondandómat: egy kétségtelenül pocsék, vállalhatatlan mondat miatt – amiért Bajomi-Lázár nyilvánosan bocsánatot is kért nagyon helyesen – Névtelen Senki úrhölgy (vagy valamelyik a kettőből) írt egy személyeskedő, hazug, mocskolódó cikket, amivel azt akarta bizonyítani, hogy Bayer Zsolt mekkora nagy költő és a kormányoldal kommunikációja milyen végtelenül korrekt.

Jól sikerült, csak gratulálni tudok hozzá.

Frissítés: ezt a cikket reggel írtam (az aktualitások hátrébb sorolták), azóta a komplett propagandamédia beleszállt Bajomi-Lázár Péterbe. Ezek szerint most az Origo volt a felvezető autó és marhára nem méla unalmában irkálta meg a cikket Névtelen barátunk, hanem kormánykoncepció áll mögötte. Jó. Még szerencse, hogy a taknyon-véren csúszás tök rendben van, és az emberek likvidálásáról hallucináló Földi László is remekül ellubickol a NER langymeleg hullámain.adomany-1