Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az Origo azonnal kérjen bocsánatot a középiskolai tanároktól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egészen sajátságos dologra leltem a szebb napokat látott Origo című kormánypárti portálon. A szokásosan névtelenségbe burkolózó szerző végtelenül fel van háborodva, amiért a Média és politika új viszonya című konferencián az alábbi mondat hagyta el az egyik előadó – Bajomi-Lázár Péter –  száját:

Nem biztos, hogy egy kormánnyal nem szimpatizáló újságolvasó számára érdekes, mit írt a néhai Seszták Ágnes vagy a sajnálatos módon még élő Bayer Zsolt.

Az nem kérdés, hogy meglehetősen szerencsétlen mondat ez. Mégpedig azért, mert méltatlan – nem Bayer Zsolthoz -, hanem egy nyilvános megszólaláshoz. Kocsmapult mellett elmegy, máshol nem. Bárki bármit is gondol Bayerről. Ámde.

Az Origo – még mindig névtelen, semmi módon nem beazonosítható, ebből következően a tulajdon munkásságát erősen szégyellő – betanított segédmunkás a pártpropagandistákra oly nagyon jellemző személyeskedéssel folytatja a cikket. Nem a mondat helytelenségének okára mutat rá, nem a személyes véleményéről olvashatunk, hanem egyszerű hazugságokkal és mocskolódással tölti meg a rendelkezésére álló teret és időt. Idézem:

„Ki is ez a Bajomi-Lázár Péter? Sokat nem lehetett hallani róla, életrajza szerint középiskolai tanár, szorgalmasan írogat a médiáról és rendkívül sokat tanult a Soros-egyetemen (CEU-n). Beleolvasva korábbi „műveibe”, bődületes közhelyeket írt olyan újszerű és soha, senki által nem elemzett, eredeti problémákról, mint Lady Diana halála vagy Zámbó Jimmy temetése, ezen kívül nem kedveli a mostani kormányt.

És nem szereti természetesen Bayer Zsoltot sem. Azt nem tudjuk, hogy inkább politikai okokból várja a halálát, esetleg azért, mert Bayer Zsolt tud fogalmazni és jól ír. Ezt tehát nem tudjuk, bár általában az ilyen, Bajomi-Lázár típusú, tomboló gyűlöletnek nem lehet pusztán a politikai szembenállás a motívációja. Ilyenkor jóval valószínűbb, hogy egyszerűen csak a sikertelenség gyűlöli a sikerességet”. (Origo)

Nem azért foglalkozom ezzel az üggyel, mintha olyan végtelenül fontos, sorsfordító lenne. Azért vettem a fáradságot ilyen – lényegében jelentéktelen – ügy boncolgatásához, mert olyan ez az eset, mint egy jól sikerült fotó a Fidesz-propaganda valódi arcáról. Egyfajta állatorvosi ló, minden kórság egyszerre jelen van benne.

Kezdésnek: az Origo szerzője nem vállalja a nevét még egy monogram, vagy szerzői név, legalább egy keresztnév erejéig sem. Sehogy sem. Igaza van egyébként, minden írástudó szégyellné a nevét adni egy ilyen anyaghoz.

Másodszor: hazudik, nem kicsit és nem egyszer. Nem is véletlenül. Ha csak néhány percet szánunk a dologra, máris kiderül, hogy Bajomi-Lázár Péter nem kifejezetten középiskolai tanár, hanem bm

Kicsit konkrétabban:

Az Oxfordi Egyetem Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékén a Média és demokrácia Közép- és Kelet-Európában projekt kutatócsoportjának tagja, a Budapesti Gazdasági Főiskola Társadalmi Kommunikáció és Média Intézeti Tanszékének tanára, a Médiakutató című folyóirat főszerkesztője.

Tehát nem valami jelentéktelen középiskolai tanár, ám felmerül a kérdés: ha középiskolai tanár lenne, akkor mi van? A névtelen origós szerint az valami lenézendő dolog? Ha egy kicsit is tanulnék a Fidesztől, most elkezdeném hangosan követelni, hogy a kormánypárt, az Origo és annak ismeretlen alkalmazottja azonnal kérjen bocsánatot a középiskolai tanároktól.

Továbbá Bajomi-Lázár a szorgalmasan írogat valamiket, többnyire közhelyeket (szemben a hihetetlenül tehetséges és sikeres Bayer Zsolttal). Ezzel szemben az van, hogy sajtó- és médiatörténet kategóriában elnyerte a Pulitzer-emlékdíjat. Ami talán picit túlmutat a senkit nem érdeklő fogalmazások publikálásán.

Összegezném a mondandómat: egy kétségtelenül pocsék, vállalhatatlan mondat miatt – amiért Bajomi-Lázár nyilvánosan bocsánatot is kért nagyon helyesen – Névtelen Senki úrhölgy (vagy valamelyik a kettőből) írt egy személyeskedő, hazug, mocskolódó cikket, amivel azt akarta bizonyítani, hogy Bayer Zsolt mekkora nagy költő és a kormányoldal kommunikációja milyen végtelenül korrekt.

Jól sikerült, csak gratulálni tudok hozzá.

Frissítés: ezt a cikket reggel írtam (az aktualitások hátrébb sorolták), azóta a komplett propagandamédia beleszállt Bajomi-Lázár Péterbe. Ezek szerint most az Origo volt a felvezető autó és marhára nem méla unalmában irkálta meg a cikket Névtelen barátunk, hanem kormánykoncepció áll mögötte. Jó. Még szerencse, hogy a taknyon-véren csúszás tök rendben van, és az emberek likvidálásáról hallucináló Földi László is remekül ellubickol a NER langymeleg hullámain.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.