Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szépkorú vagyok, fiatal a szívem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Idősotthon, a hely ahova sokan kényszerülünk életünk vége felé. Vannak jobbak és rosszabbak az ország minden területén. Jól felszerelt luxus otthonok, szemben a sokszor szocialista kort idéző, kórház jellegű épületekkel. Idővel aztán rájön az ember, nem feltétlen a kinézet az, ami mérvadó. A fontos – mint oly sokszor az életben – az emberek hozzáállása, egy közösség mentalitása. Mit sem érnek a milliós luxuskörülmények, ha az ápolók lesajnáló tekintetek közepette foglalkoznak az ott lakó idős urakkal és hölgyekkel. Mit sem számít a pénz, ha egy fájdalommal teli luxusotthon rabjai lesznek. A napokban az újszászi idősotthon egy rapvideót töltött fel a YouTube-ra, melyet azóta több ezren láttak. A videó olyan, mint a Tanú című film sokat idézett mondata: „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk”.

Nem azért kapja az ember fel a fejét a videót látva, mert technikailag olyan jó lenne, sem azért, mert akár a szöveg, akár az énekhangok olyan erősek lennének. Azért fogja meg az embert, mert valós, igaz. Nincs cukormáz, nincsenek hazugságok. A videó cseppet sem vidám, nem látni sok mosolyt az otthon lakóinak arcán, mégis a szomorúság mellett egy kis boldogság tölti el az ember szívét a videót látva. Jól látszik, hogy messze nem luxus körülmények között élnek az otthon lakói, mégis. Az ápolók törődnek velük, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a videó megléte. Nem legyintettek az ötletre, nem zavarták el a lakókat azzal, hogy jól van Józsi bácsi, rap videó, persze, vegye csak be a gyógyszereit, minden rendben lesz.

A lakókat egyenértékű emberekként kezelik. Van itt demencia, mozgáskorlátozottság, depresszió, azonban ez sok ember számára a valóságot jelenti. Ennek elfogadása talán a legnehezebb feladat. De egyszer mindenki megöregszik, ez az élet velejárója, akár elfogadjuk, akár nem. Ez a videó sokkal több annál, mint aminek látszik. Egy közös témát adott mindannyiuknak, volt valami, amiért felkeltek minden nap, volt valami, amiért közösen dolgoztak.

Ha valami, akkor ez tökéletes példája annak, hogy mennyi minden van, ami nem pénzkérdés, mégis sokat segíthet a hasonló helyzetű embereken. Egy kis törődés, az, hogy tisztelettel bánnak az idősekkel. Újszász ötösre vizsgázott emberségből, példát mutatva sok idősotthonnak, ahol sokan csak a kegyes halált várják. Tiszteljük hát időseinket annyira, hogy még életük utolsó éveiben is emberként kezeljük őket, hisz ők voltak azok, akik egykor fiatalon és életerősen a mi mai életünket megalapozták. Ők voltak azok az egykori munkások, nővérek és tanárok, akiknek ma köszönet jár.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.