Katalán küzdelem, Soros György és a hülyeség

Fotó: Arcaion Fotó: Arcaion

Szép estét! Szebbet, mint amilyen most Spanyolországban van. Ma tartják a katalán népszavazást, amit a kormány minden erővel igyekezett megakadályozni. Kevés sikerrel. Ami most ott megy, az szörnyű.

A pesti srácnő – Jurák Kata – ugyan már kerekített is egy helyre cikket arról, hogy a katalánokat is Soros György pénzeli, sőt, lényegében ő uszította őket a spanyolokra, néhány mondatban összeszedtem, miről is van szó. Hátha valaki a valóságra is kíváncsi.

A katalánok nem spanyolok. Katalánok. Más a nyelvük – francia eredetű -, más a kultúrájuk. Katalónia mindig is független állam volt. Lényegében a mórok elleni ütközőzónából jött létre a 10. században. A 14. században egyesült Aragóniával, de megtartotta saját parlamentjét, nyelvét, gazdasági függetlenségét.

Miközben Spanyolország gyarmatbirodalmat épített és kincseket zsákmányolt – ebből kizárták Katalóniát -, a katalánok kereskedelmi kapcsolatokat építettek ki, fejlesztették az oktatási rendszerüket. Lényegében egy sokkal nyitottabb társadalmat építettek ki, erős, művelt középosztállyal. A 15. század végére Katalóniában másfélszer annyi egyetem volt, mint egész Spanyolországban.

Egészen a 19. századig Katalónia a spanyol állam része volt ugyan, de teljes politikai és gazdasági autonómiával rendelkezett. A spanyol örökösödési háború során elveszítették autonómiájukat.

Katalónia még így is sokkal nagyobb ütemben fejlődött, mint Spanyolország többi része. Mivel a spanyol polgárháborúban (1936-1939) Franco ellen harcoltak, a diktátor bosszút állt. Betiltotta a katalán nyelv használatát, de még az irodalmat, zenét, sőt, a táncokat is. Alapjaiban akarta szétzúzni a katalán identitást. Nem sikerült neki.

Katalónia ma is fejlettebb, mint Spanyolország egyéb régiói. 2005-ben már megpróbálták visszaszerezni az autonómiát, sikertelenül. Most ismét valami hasonló történik. A spanyolok úgy gondolják, hogy Katalónia Spanyolország szerves része és a katalán autonómia a nemzeti egység megbontását jelentené.

A katalánok ezt nyilván nem így gondolják. Ők ragaszkodnak a saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz és szeretnék visszaszerezni a függetlenségüket. Már háromszáz éve ezt szeretnék. Kötve hiszem, hogy Soros György már ennyi ideje pénzeli a katalánokat azért, hogy Spanyolországban bomlasszanak.

Én meg nem tudom mondani, ebben az ügyben mi a jó és mi nem jó. De legalább leírtam, hogy ha valaki nem tudja az előzményeket, legalább nagy vonalakban tájékozódhasson, mielőtt elhinné, hogy erről is Soros tehet.

A nap kommentje Évától:

Ha ma, véletlenül Gyuri bácsi nem kélne fel, mi lesz velünk??? Iránymutatás híján ,,mindmeghalunk”!!!

adomany-1