Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Katalán küzdelem, Soros György és a hülyeség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét! Szebbet, mint amilyen most Spanyolországban van. Ma tartják a katalán népszavazást, amit a kormány minden erővel igyekezett megakadályozni. Kevés sikerrel. Ami most ott megy, az szörnyű.

A pesti srácnő – Jurák Kata – ugyan már kerekített is egy helyre cikket arról, hogy a katalánokat is Soros György pénzeli, sőt, lényegében ő uszította őket a spanyolokra, néhány mondatban összeszedtem, miről is van szó. Hátha valaki a valóságra is kíváncsi.

A katalánok nem spanyolok. Katalánok. Más a nyelvük – francia eredetű -, más a kultúrájuk. Katalónia mindig is független állam volt. Lényegében a mórok elleni ütközőzónából jött létre a 10. században. A 14. században egyesült Aragóniával, de megtartotta saját parlamentjét, nyelvét, gazdasági függetlenségét.

Miközben Spanyolország gyarmatbirodalmat épített és kincseket zsákmányolt – ebből kizárták Katalóniát -, a katalánok kereskedelmi kapcsolatokat építettek ki, fejlesztették az oktatási rendszerüket. Lényegében egy sokkal nyitottabb társadalmat építettek ki, erős, művelt középosztállyal. A 15. század végére Katalóniában másfélszer annyi egyetem volt, mint egész Spanyolországban.

Egészen a 19. századig Katalónia a spanyol állam része volt ugyan, de teljes politikai és gazdasági autonómiával rendelkezett. A spanyol örökösödési háború során elveszítették autonómiájukat.

Katalónia még így is sokkal nagyobb ütemben fejlődött, mint Spanyolország többi része. Mivel a spanyol polgárháborúban (1936-1939) Franco ellen harcoltak, a diktátor bosszút állt. Betiltotta a katalán nyelv használatát, de még az irodalmat, zenét, sőt, a táncokat is. Alapjaiban akarta szétzúzni a katalán identitást. Nem sikerült neki.

Katalónia ma is fejlettebb, mint Spanyolország egyéb régiói. 2005-ben már megpróbálták visszaszerezni az autonómiát, sikertelenül. Most ismét valami hasonló történik. A spanyolok úgy gondolják, hogy Katalónia Spanyolország szerves része és a katalán autonómia a nemzeti egység megbontását jelentené.

A katalánok ezt nyilván nem így gondolják. Ők ragaszkodnak a saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz és szeretnék visszaszerezni a függetlenségüket. Már háromszáz éve ezt szeretnék. Kötve hiszem, hogy Soros György már ennyi ideje pénzeli a katalánokat azért, hogy Spanyolországban bomlasszanak.

Én meg nem tudom mondani, ebben az ügyben mi a jó és mi nem jó. De legalább leírtam, hogy ha valaki nem tudja az előzményeket, legalább nagy vonalakban tájékozódhasson, mielőtt elhinné, hogy erről is Soros tehet.

A nap kommentje Évától:

Ha ma, véletlenül Gyuri bácsi nem kélne fel, mi lesz velünk??? Iránymutatás híján ,,mindmeghalunk”!!!

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.