A Fidesz Amerikába jár gyűlölködni?

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Nem új jelenség, hogy az, aki visszaél a törvényekkel, baj esetén a törvényekre hivatkozva védi önmagát. A rabló, aki erőszakkal foszt meg másokat az értékeiktől, azonnal a törvényre hivatkozik, védelmet követel, ha elfogják. Azokra a törvényekre, melyeket ő maga lábbal tiport, de melyek azonnal fontossá válnak, amint ő kerül bajba.

Valami hasonló jutott eszembe, amikor G. Fodor Gábor portálján olvastam Magyar Bálint amerikai előadásáról szóló cikket. Imígyen:

„Az amerikai liberálisok fellegvárnak számító Berkeley-n, a magyar gyűlöletkeltés tengernagyának számító SZDSZ-es Magyar Bálint előadást tartott a magyar “diktatúráról”. Egy résztvevő, aki mellesleg 600 kilométert utazott azért, hogy a bukott eszdéeszes hazugságait megcáfolja, egy kérdést mert feltenni, amit a honi liberálisok máris támadásként aposztrofálnak.

Magyar Bálint, amúgy SZDSZ-es oktatási miniszterként vált hírhedté, többek között a felsőoktatási tandíj emelése mellett kampányolt. Amióta kiszorult a politikai életből leginkább vidéken és külföldön haknizik, még egy könyvet is írt, a fideszes “posztkommunista maffiaállamról. Ebből próbál megélni, így került az amerikai Berkley-re is.

Az SZDSZ korrupciós ügyeit, valamint magyarellenes tevékenységeit kérte számon az a magyar diplomata, aki az Index szerint “megtámadta” Magyar Bálintot.

(…) Még szerencse, hogy a kérdéseket feltevő diplomatát nem verték meg”. (888.hu)

Ez pont egy olyan cikk, ami semmi másról nem szól, mint semmivel össze nem függő mocskolódásról, személyeskedésről. Azon túl nulla a mondanivalója, információs értéke, vagy bármilyen értéke. Az a helyzet, kedves közpénzből fizetett betűfaragók, hogy a szólás szabadsága és az öncélú fröcsögés nem azonos fogalmak.

Az a nagyszerű diplomata, aki 600 kilométert utazott azért, hogy a cikkhez hasonló fröcsögést előadja, nem a szólás szabadságával élt, hanem a fizetéséért csinálta, amire utasítást kapott. Lényegében nagyon is valósághűen bemutatta az Orbán-kormány működését.

Az egyik jelenlévő leírása szerint a világon semmit nem kérdezett, hanem a telefonjáról felolvasott valami – a 888 alkalmazottjának fröcsögéséhez hasonló – hülyeséghalmazt, ami semmivel nem függött össze. Amikor a moderátor megkérdezte a bőszen szónokló politikust arról, hogy mégis, mi a kérdés, az rendületlenül tovább olvasta a neki kiadott szöveget. Magyar Bálint többször megpróbált reagálni, de a szólásszabadság élharcosa nem engedte szóhoz jutni. Ekkor vonta meg a szót a nagyszerű diplomatától a moderátor.

Az egész történet – mármint az eredeti, nem a propagandamédia alkalmazottjának átiratában megálmodott – ITT olvasható.

Amit én nem igazán értek, az a cikk apropója. Miért kellett megírni? Magyar Bálinttól is retteg a Fidesz? Vagy egyszerűen jó kis apropó arra, hogy a törzsolvasók zsidózhassanak egy rendeset? Az Erdélyből a kormánymédiába átcuccolt ifjú szerző leokádja a kolozsvári zsidó családból származó Magyar Bálintot. Rendben. De miért?

Ami még ennél is jobban érdekel: ha van ok kritizálni Magyart, vagy a régen nem létező SZDSZ-t, akkor miért nem arról beszélt a Los Angeles-i magyar konzulátus állítólagos munkatársa és miért nem arról ír a 888.hu? Sőt, miért nem olvasta el a cikket gyártó munkás a Magyar Bálintnak tulajdonított kötetet? Mert ha legalább egyszer is kézbe vette volna, akkor tudná, hogy Magyar Bálint szerkesztette ugyan, de  sok szerző írta. Ha olvasta volna Oláh Gellért a kötetet, akkor az abban megjelent írás(ok) valóságtartalmát, következtetéseit vitatná és nem a személyeskedő mocskolódást erőltetné.

Ha már itt tartok – és hogy valami haszna is legyen a propagandisták öklendezésének – a Magyar Polip itt vásárolható meg nyomtatott és e-könyv formában. Ez történetesen önkéntes ingyenreklám volt, hátha Oláh kolléga kedvet kap az írás mellett az olvasáshoz is.

Sajnos ez a jellemző a kormánypártra éppen úgy, mint a médiájukra. Érdemi vitát semmiről nem lehet velük folytatni, a személyeskedés, az ellenség bemocskolása, sárba tiprása a cél. Minden eszközzel. És amennyiben nem egy fideszes rendezvényen történik ilyesmi – ebből kifolyólag esetleg megvonják a szót a fröcsögőtől – akkor azon nyomban a demokráciára és a szólás szabadságára hivatkozva kezdenek átkozódni.

Szánalmas dolog ez, de mindennapos, elfogadott, a Fidesz leglényegét jól mutató történet. Hazudj, csúsztass, mocskolódj, személyeskedj. Ha már sem műveltségben, sem tudásban, sem értelmi színvonalban nem tudsz a másik fölé kerekedni. Ne a tényeket vitasd, ne a másik döntéseit, véleményét, tetteit vizsgáld, hanem a személyét próbáld megtörni, a lelkébe próbálj meg beletaposni. Aztán ordíts szólásszabadság után. Mert az neked – fideszes alkalmazottnak – jár, senki másnak.adomany-1