Hányinger ez az ember úgy, ahogy van

Fotó: byrev Fotó: byrev

Szép napot mindenkinek, hétfőt tartunk! Amint Róbertgida ígérte az este, beszéljünk egy kicsit a tegnapi nap legfontosabb eseményéről (ez még véletlenül sem a miniszterelnök úr vietnami landolása-látogatása), hanem a német parlamenti választás. Amire – najó, legyen szó erről is – Orbán ezt bírta reagálni:

 

Igazán kifinomult pávatánc ez, mert fasz tudja, hogy mihez is gratulál, és főleg kinek gratulál a nemzet első embere, aki állítólag csendes imát mondott Merkelért. De nem tartom kizártnak egyáltalán, hogy a jobboldali populista, muszlim- és bevándorlásellenes szólamokkal sikeresen házaló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű taplópárt (akik már bejelentették, hogy vadászatot indítenek Merkel ellen) sikeréhez gratulált ő Budapest nevében.

Mondjuk, azt se tudom, hogy miért pont Budapest, de mindegy is. Tekintettel arra, hogy Merkel és pártja ennél sokkal többet is tudott már (a CDU a legutóbbi választáson 41,5%-ot szerzett), pártja mintegy 8 százalékot gyengült, valószínűleg nem érzik úgy, hogy ok van az ünneplésre. Az ráadásul, hogy Merkel bajor partnere, a CSU is meglehetősen leszerepelt (a párt vezetője Horst Seehofer onnan lehet ismerős, hogy korábban többször Orbán Viktort ajnározta, mint aki a demokácia taláján áll, Merkelt ennek megfelelően hevesen bírálta, ám a szavazói ezt nem díjazták maradéktalanul), nem igazán pezsgőbontási indíték. De végképp nem az, hogy Merkelék sacckábé 1 millió szavazót veszítettek az AfD javára, amely ezzel Németország harmadik legerősebb politikai erejévé lett . Németország háború utáni történetében 1949 óta először először kerül radikális jobboldali párt az ország parlamentjébe. Bár Merkel hajlana a nagykoalícióra, Schulzék elzárkóztak ettől, ők az ellenzéki szerepre készülnek, úgyhogy maradnak a liberálisok és a zöldek, más opció nemigen van a kormányozhatóság szempontjából.

Sokat fogunk még erről a kérdésről beszélni, úgy érzem, de azt rögzíthetjük már most, hogy az idei európai választások egyik tanulsága, hogy a szélsőjobb idén Franciaországban, Hollandiában és Németországban is 13% körüli eredményt produkált. Ezzel párhuzamosan a szocdemek 70 éves mélypontra jutottak,  Merkel és Macron pártj pedig kísértetiesen hasonló eredményt ért el. Ez pedig valami olyasmit jelent, hogy a hanyatló nyugati közvélemény meglehetősen egységesen nyilvánul meg, egyáltalán a politikai hangulat igen hasonlóvá vált Európa másik felén. De hogy kibaszottul nincs mihez gratulálni, és mélyen el kellene gondolkodni a szélsőjobb térnyerésén, az egészen biztos.

Mondjuk, egyáltalán nem Orbán lesz az, aki reflektálni fog erre, hiszen ő is pontosan a szélsőséges, populista eszmékre és szlogenekre fogékony rétegre hajt, ezeket uszítja ugyanúgy, ahogy francia, német és holland elvbarátai. Úgyhogy térjünk is át a köpönyegforgató, gerinc nélkül is boldogan élő magyar miniszterelnök vietnami alakítására, aki elmagyarázta, hogy a homogén nemzetállamozást sem gondolja komolyan, csak akkor, amikor migránsozni kell itthon. Mert például – ecsetelte a személyiségzavar – háromezer olyan vietnami állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnami kolónia. Aha. És? Nem vették el a nyelvünket? A kultúránkat? A munkánkat? Az identitásunkat? A kereszténységünket? Pedig ez sokkal több, mint ahány menekültet be kellene fogadnunk az egyébként elvetélt kvótamechanizmus alapján. 1294 nyomorult miatt kiforgatta a világot a sarkából, Vietnamban pedig dicséri a Magyarországon élő vietnami bevándorlókat. Hányinger ez az ember úgy, ahogy van.

A Financial Times című brit pénzügyi lap szerint is egyébként, csak ők másképp fogalmaztak. Viszont úgy látják, ideje, hogy az EU megbüntesse az Európa ellen politizáló Orbán-kormányt, amelyik a Soros-féle kitalált sztorival, tudatos álhírekre építő kampánnyal nyomul. Az FT szerkesztőségi cikkében azt írják, nem volna helyes Magyarországot büntetni a magyar kormány miatt, ugyanakkor bár a Fidesz által felügyelt igazságszolgáltatástól nem várható, hogy fellép a kormánnyal szemben, így is van eszköz a kormány sarokba szorítására. Az uniónak garanciákra van szüksége, ezek pedig kikényszeríthetők. Valamilyen lépés mindenképp elvárható elvi alapon, egyszerűen

uniós tagállamoknak nem szabad hagyni, hogy élvezzék a tagság előnyeit, miközben nyilvánvalóan elutasítják annak szabályait, mint teszi azt ma a magyar kormány.

(via) Innen már nincs túl sok opció az uniós vezetők számára. A szélsőjobb megerősödésének konzekvenciáit le kell vonni. A beteg eszmék igen gyorsan terjednek, ami azon túl is probléma, óriási probléma, hogy nem mellesleg egyesek szétlopják az uniós felzárkóztatási forrásokat is.

A végére ajánlok figyelmetekbe megint egy jó cikket, ezúttal Paks2-ről, amelyből kiderül, hogy már olyanok is megállítanák a projektet, akik korábban segítettek belökni. Ha nem gondolunk át néhány dolgot újra, gigantikus pénztemetőt építhetünk. Hát bizony.

Veszem is szépen a búcsúmat (vagy csúnyán), egyelőre borongós szar idő van, de állítólag holnap már jobb lesz. Nem az én műfajom, de a világ egyik legjobb nótája ez itt. Ezzel kívánok kellemes szép hetet mindenkinek, jövünk vissza rögvest hamarost!

kiderül,  

adomany-1