Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Németh Szilárd főz, én meg szülök

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben Németh Szilárd csorbát főz Kötcsén és már a panyolai pálinkát is betárazták Schmitt Pál kedves feleségével És Schmitt Pálné még kedvesebb férjével, valamint Wittner Mária forradalmárral közösen (Németh a közösségi oldalán aktualizálja a polgári piknik pillanatnyi állásáról a híveket és engem), ma is jobb hely lett ez az ország. Nem a pálinkától és nem a levestől, főleg nem Németh Szilárdtól, hanem attól, hogy hihetetlenül bőkezű kormányunk megint kitalált valami nagyon remek dolgot, amitől az eddiginél is több gyermek fog születni. Sőt, aki teheti, hetente szül. Ikreket.

Azt találta ki a kormány ugyanis, hogy mindenkinek, aki 2018 január elseje után megszüli a harmadik (vagy sokadik, de kettőnél többedik) gyermekét, annak gyermekenként 1 millió forint jelzáloghitel-tartozást átvállalunk mi, többi adófizető. Ebbe beleszámít az a gyermek is, aki a harmadik (vagy sokadik) kistestvér születésekor már nagykorú volt. Tehát negyven felett is bátran vállaljanak a családok gyermeket, akár 18-20 év korkülönbséggel a testvérek között. Ez idáig mondjuk teljesen magánügy és miért is ne lehetne negyvenen túl gyermeket vállalni.

Azonban én kötve hiszem, hogy azért a gyermekenként egymilliós közösségi támogatásért (ismételgessük: sem a kormánynak, sem a Fidesznek nincs pénze, amit költ bármire – üveghídtól az ilyen támogatásokig – mi, adófizetők adjuk össze, vagy hitelt vesz fel rá a kormány – az államkötvény is hitel – amit aztán nekünk kell törleszteni, kamatokkal együtt) cserébe több gyermek születne.

Tételezzük fel, hogy elmegy a szebbik eszem és hirtelen szülök egy gyermeket. Van már három felnőtt fiam, de miért is ne? Akkor nekem a jelzálog-hitel tartozásomból átvállal a társadalom (nincs ilyen tartozásom szerencsére és másmilyen sincs) 4 millió forintot, miközben én esetleg nem szorulok rá. Aki viszont ezt a 4 milliót kifizeti helyettem – még mindig ott tartunk, hogy a kormánynak nincs pénze – az az egy, két, vagy több gyermekes, de 2018 január elseje előtt született gyermeket nevelő család, akik sokkal rosszabb anyagi körülmények között élnek, mint én?

Ha Orbán Ráhel, Dúró Dóra, Rogán felesége szül megfelelő számban és időben, akkor az ő hitelükből is átvállal gyermekenként egymillió forintot mondjuk az a háromgyermekes család, amelyik fillérre kicentizve él egyik hónaptól a másikig? Vagy az a minimálbéren élő család, ahol egy, kettő gyerek van, vagy egy sem, mert nem lenne bölcs döntés gyermeket vállalni a bizonytalanra?

Azt gondolom, hogy ez megint egy nagyon ostoba döntés. Arra jó, hogy a Fidesz és Orbán Viktor döngethesse a mellét. Mint mindig, most is a más bőrére. Felelős ember nem vállal gyermeket egymillió forint hitelelengedés fejében, hiszen azt a gyermeket fel kell nevelni és az minimum 18 éves projekt. És a költsége nem egymillió, hanem nagyságrendileg több. De nem is azért vállal gyermeket egy pár, mert azért valamilyen anyagi előny jár, hanem teljesen más okból. Ettől tehát nem lesz több gyermek.

Viszont sokba kerül (minimum 17 milliárd forintot irányoz elő a kormány, de nincs felső korlát), ami a társadalmat terheli. Minden más mellett. Egy kis teher ezért, egy kicsi azért, a családi adózástól kezdve a stadionépítésekig, a vizes vébétől a letelepedési kötvények kamatáig, a felcsúti kisvasúttól Paks 2-ig, a multiknak és Mészáros Lölönek nyújtott, vissza nem térítendő állami támogatásoktól az adóba be nem fizetett TAO pénzekig mindent mi fizetünk, vagy tőlünk vonják el. Az ingyenes tankönyvek és az ingyen étkezés árát éppen úgy, mint Orbán Viktor, az összes miniszter, államtitkár és helyettes államtitkár fizetését, juttatásait is.

Vannak olyan költségek, amelyek teljesen indokoltak és szükségesek. Azonban vannak olyan beruházások és látszat-jóléti kiadások, amelyek csak az erőt szívják el, társadalmi hasznosságuk nincs és semmi mással nem magyarázhatóak, mint a politikai haszonszerzéssel.

Erős hazai ipar kell, stabil munkahelyek, emelkedő bérek, erősödő társadalom, társadalmi szolidaritás, működő szociális védőháló, de főleg működő, versenyképes, fejlődő gazdaság kell.

Nem pedig adományok, alamizsnák, kizárólag önreklámozásra használható lépések kellenek. Mert ez sehonnan sehová nem vezet, értelme semmi, viszont belerokkan az ország. Már most is belerokkant.adomany-1

 

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.