Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Érezhet valamit a közelgő bajokból az önjelölt csipkebokor is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mondtam már, most is mondom. Ez a kormánypárt, az összes katonájával együtt – miniszterelnöktől az önkormányzatokban sertepertélő akárkicsodáig bezárólag – olyan szinten pitiáner alakokból áll, hogy nekem személyesen ég a pofámon a bőr miattuk, pedig nem én vagyok a kisstílű geci. Akár a volt fideszes polgármester esetére gondolok Hatvanban, akit máris nem engednek nyilvánosan megszólalni, kitiltják a tanévnyitókról, akár a Halásztelek történetére, ahol az önkormányzat saját pénzből akarta bővíteni az iskolát, de a kormány nem hagyta jóvá. Mert történetesen ott pont nem fideszes a polgármester. És akkor még nem beszéltem arról a vergődésről, ami immáron egy hónapja visszatérő téma, hogy Vona Gábor azonnal kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól.

Pitiáner, gagyi, de egyre ötlettelenebb az egész kormányzati kommunikáció. Akkor is, ha saját állításuk szerint nekik aztán nem fog hiányozni Finkelstein, mert maguktól is okosak. Nem azok, nem is lehetnek azok, hiszen az értelmiségi réteget elüldözték, vagy magától menekült, a helyettük mindenhová benyomott, semmihez nem értő, de legalább szervilis pártkatonák nem az eszükről és tehetségükről híresek.

Érezhet valamit a közelgő bajokból az önjelölt csipkebokor is, aki tegnap Pécs városában lángolt egyet. Orbán Viktor eltrappolt Pécsre tanévet nyitni. A Pécsi Egyetem megalapításának 650. évfordulójával egybekötve nyitott ő, de természetesen bőven volt migráncsozás, mert anélkül semmit, a vízcsapot sem lehet megnyitni mostanában. És volt melldöngetés, ingyen tankönyv, ingyen étkezés (egyrészt nem ingyen, mert a magyar adófizetők finanszírozzák, másrészt ez az egyetemistákat rohadtul nem érinti, de oda se neki) és volt hagymázas vérgőz, vagy vérgőzös hagymáz. Ízlés kérdése. A kontinens elözönléséről, a hagyományos értékrend pusztulásáról de főleg arról, hogy immár Közép-Európa (elég félre nem érthető módon a visegrádi országok) mondják meg a tutit. Mert ők erősek, mindenki más pedig hülye liberális.

Meg kell állapítanom, hogy a beteg állapota súlyosbodik. Kezdve onnan, hogy többször megszólította ámuló közönségét imígyen: Kedves fiatalok! Mutatom a szurkolókat:

Forrás: miniszterelnok.hu

Forrás: miniszterelnok.hu

Vagy erősen szemüvegre szorulok, vagy a Pécsi Egyetem szenior évfolyamát látjuk, vagy elfelejtettek fiatalokat meghívni és erről a miniszterek elnökét nem értesítették időben.

Ugyan a magyar média Orbán apokaliptikus lázálmát emelte ki – jönnek a migránsok, Európa elveszett, fusson, ki merre lát – én találtam egy ennél talán érdekesebb, vagy legalább nem ennyire agyoncsépelt gondolatsort a beszédben. Már amennyiben a gondolat és Orbán beszédei egy lapon említhető fogalmak.

Európa súlypontja áthelyeződik (nyilván Orbán Viktor saját lábára, hová máshová) és az a kérdés – a vezér szerint – hogy értjük-e, fülön csípjük-e ezeket a súlypontáthelyezési pillanatokat. Ilyen pillanat volt az is, amikor 650 évvel ezelőtt megalakult az egyetem. Innentől idézek, mert klasszikust úgy illik:

„Ehhez Pécsen három dologra volt szükség. Pontosabban három személyre. A pécsi püspökre, a magyar királyra és a pápára. Az kellett tehát hozzá, hogy a helyi vezetés, az ország irányítója és az akkori Európa szellemi és lelki vezetője egy irányba húzzák a szekeret. Ez ma is érvényes recept. Lenne. A mai európai vitákban edződött ember meghökkenve látja, a régiek milyen világosan gondolkodtak, milyen világosan fogalmazták meg célkitűzéseiket. Mint például, idézem: a hit terjedjen. Az egyszerűek tanuljanak. Az ítélet igazságossága fennmaradjon”. 

Hát ez igazán remek. Összefoglalom. Magyarország felkent vezére elkacsázott Pécsre, ahol többször fiataloknak szólította a hetven felé közelítő közönségét, majd lényegében kihirdette, hogy ott tartunk, ahol 650 évvel ezelőtt. Az egyház és az állam szétválasztása meg sem történt. Az értelmiséget és a civil társadalmat ellenségként megbélyegző, a szabadság, demokrácia eszméit naponta meghágó, a műbőrkalapos, műveletlen, szolgalelkű tanácselnökök teljhatalmát ismét meghonosító Orbán Viktor a tudás szentélyében arról papol, hogy Európának vége, de semmi gond, mert az egyház és a király (kis üröm az örömben, hogy sajnos sem király, sem pápa nem lehet, holott szíve szerint egyszerre lenne mindkettő) majd megmondja, mi a jó nekünk.

Szó sem esik fejlődésről, haladásról, demokráciáról, szabadságról, európaiságról, kultúráról, toleranciáról, de még csak emberségről sem. Migránsokról beszél, nagyvonalú, bőkezű, minket védelmező és helyettünk döntő kormányról beszél, az egyház és az állam szimbiózisáról, lényegében az idő kerekének visszaforgatásáról beszél. Dönt helyettünk, dönt felettünk, dönt nélkülünk.

A legszörnyűbb az egészben, hogy a disztingvált urak és hölgyek szemrebbenés nélkül végighallgatták és talán úgy gondolták, rendben van ez így. Vagy – ha máshogy gondolták is – nem szólt senki, mert kell az állás, kell az egzisztencia. Szégyen ez az országra és szégyen a felsőoktatás minden egyes szereplőjére.

Itt a teljes beszéd, ha valaki meg óhajt róla győződni, hogy mekkora a baj. Ekkora:


adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.