Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem akarom, hogy a gyermekeim hősökké váljanak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó reggelt! Kellemes az idő és én ennek örömére jól elaludtam. Nem sűrűn fordul elő ilyesmi, de amikor igen, akkor nagyon. Nem baj, kapkodok egy kicsit.

Az Index kiderítette, hogy mit csinált Putyin Budapesten. Ha jól látom félkómásan, akkor megérkezett – bőven sokat késve -, itt volt, vigyorgott és elment. Ezért tényleg érdemes volt lezárni a fél várost, megnehezítve ezzel rengeteg ember életét. Én elhiszem, hogy a világ egyik legvédettebb emberéről beszélünk, de azért ez mégis túlzás, hogy ennyi budapestit megszívatnak miatta.

Szijjártó Péter mindenesetre magabiztosan ki-, valamint bejelentette, hogy a Paks2 beruházást mostmár semmi nem állíthatja meg. Én ennek végtelenül örülök. Főleg, mert láttam egy jó kis dokumentumfilmet a napokban. A stáb Csernobil környékén járt – a baleset után vagyunk 30 évvel – ahol ma is és még évszázadokig lakhatatlan lesz a környék. Rengeteg ember halt meg akkor, vagy hónapokkal később. Akik túlélték, azok a génjeikben viszik tovább a sugárfertőzést, genetikai mutációk formájában. A szakemberek szerint ez a negyedik generációban szokott kiütközni. Születési rendellenességek, különféle rákos megbetegedések formájában. És nem csak azokban, akik a környéken tartózkodtak a robbanás idején, hanem Európa jókora része érintett, mert a sugárszennyezés jó messzire eljutott.

Most is küzdenek a felrobban blokkal. Ember nem tudja, hogy mi fog történni a következő évtizedekben, ha a betonszarkofág esetleg szivárogni kezd.

Ugyanebben a műsorban egy német atomerőműről is szó volt. Az nem robbant fel, hanem leszerelik. Már harminc éve csinálják, de még nagyjából 40 évig fog tartani, amire teljesen végeznek a munkálatokkal és megtisztítják a területet. Ami ott probléma – és az lesz mindenhol -, hogy a kiégett fűtőelemeket és a szennyezett, sugárzó alkatrészeket hová a jó égbe tegyék. Mert azok még nagyon-nagyon sokáig gyilkolni fognak. Nem minden kimerült bánya alkalmas a biztonságos tárolásra.

Egyszóval lehetséges, hogy az atomenergia olcsó és tiszta energia, de a következményei akkor is katasztrofálisak, ha nem robban fel egy reaktor sem. A leszerelés 50-70 évig tart és többe kerül, mint amennyi pénzt megspórolt egy ország a működés ideje alatt. Ráadásul elszennyezzük vele a Földet és az csak a jövőben fog kiderülni, hogy a sugárzó hulladék mit fog okozni az élővilágban. De nem baj, a lényeg a ma, mindig csak az. Az orosz-magyar barátság és az a rengeteg pénz, amit ezzel az üzlettel zsebre lehet vágni. Más nem számít.

Ezen túlmenően is vannak veszélyei a Putyinnal való ilyen szoros barátkozásnak. Itt jön az a rész, hogy de a Nyugat is üzletel Oroszországgal. Igen, üzletel és nekünk is ezt kell(ene) tennünk, de Orbán túlságosan közel engedi magához, ami az ő dolga, de túlságosan közel engedi az országhoz is. Aki azt gondolja, hogy Putyint a barátság hajtja, hogy neki egyetlen pillanatig is számít, hogy mi van ezzel az országgal és nem a saját és országának kőkemény érdekei mentén cselekszik, az nagyon ostoba.

Aki az Unió és a liberálisok diktatúrájáról és Putyin nagyszerűségéről beszél, az egyszerűen hazaáruló. Putyinnal nem lehet ám vitatkozni, pereskedni, alkudozni, mint ahogy az Unióval lehet. Az utasításait semmibe venni sem lehet, mint az Unió esetében. Ő nem tankokkal és katonákkal, hanem mosolyogva és barátságosan viccelődve foglal el egy országot. Alkukkal, szerződésekkel. És nem tudjuk, Orbán milyen alkukat kötött és fog még kötni, minek fejében és ezeknek a titkos alkuknak mik lesznek a hosszútávú következményei. Ahogyan azt sem tudjuk, hogy Putyin után (bizony, ő sem él örökké), amikor a gyermekeink és unokáink szembesülnek majd Orbán mostani tetteinek következményeivel, mit fognak találni, mivel kell megküzdeniük.

Nekünk Európában, az Európai Unióban van a helyünk, nem pedig Oroszország csatlósaként, az országot kiszolgáltatva az orosz érdekeknek kell táncolnunk. Ez nagyon, de nagyon rossz irány és én nem akarom, hogy majd a gyerekeimnek hősökké kelljen válniuk azért, hogy ez ismét egy szabad ország lehessen. És az sem igaz, hogy semmit sem lehet látni a majdani bajokból, mert lehet. Ez a védekezés éppen olyan, mint a haláltáborok körül lévő falvak lakóinak védekezése: ők semmiről sem tudtak. De tudtak. Mi is tudunk. Mégsem teszünk semmit. Baj lesz ebből.

Ezzel a vidám gondolattal gyürkőzzünk neki a mai napnak.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.