Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kussolunk, miközben megfosztanak bennünket legalapvetőbb jogainktól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Beszéljünk egy kicsit a hazai egyházak helyzetéről és véleményformáló hatásáról. Az elmúlt napok ugyanis finoman szólva sem vetettek jó fényt az egyházra. Sem Balog Zoltán folyamatos, kártékony, uszító „üzenetei” sem Veres András gusztustalan megnyilatkozása a lombikbébi programot illetően. Egyházi vezetők egyre jobban érzik azt, hogy véleményformáló hatásuk van, és az eszement hülyeségeiknek néha hangot is adnak. Olyan vélemények és ítéletek kapnak nyilvánosságot, melyekről soha nem hallanának azok, akik amúgy nem templomba járó fajták. Ez talán egy figyelmeztetés is lehet, hogy a templomok falai között az igehirdetések helyét a személyes vélemények és politikai üzenetek fejekbe táplálása vette át. Ezen a helyzeten pedig csak ront az a tény, hogy az elmúlt években az egyházi fenntartású iskolák száma megsokszorozódott, még több lehetőséget adva az emberek – most már gyermekeink – agymosására is.

A Republikon intézet legfrissebb témában végzett kutatása alapján az elmúlt 7 évben az egyházi iskolák száma 70%-kal megnövekedett, még az ott tanuló diákok száma 80%-kal emelkedett meg. Vannak olyan települések is, ahol a szülőknek nincs választási lehetőségük, ugyanis csak egyházi fenntartású iskolába írathatják gyereküket. Tehát ha akarják, ha nem, oda kell gyermekeiket járatni, még akkor is ha ez az alkotmányban leírtakkal ellentétes. Ugyanis a világnézetileg semleges oktatás biztosítása kötelessége a magyar államnak.

a kormány meggyőződése szerint a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle

(Lázár János)

A korábbi helyzeten az Orbán-kormány keresztény, nemzetvédő politikája változtatott, ugyanis magyarként büszke keresztényeknek kell lennünk. Az ok pedig mindössze annyi, hogy Orbán azt mondta és kész. Ha akarjuk, ha nem, a vallás ismét a mindennapok része lesz, lenyomva az emberek torkán akkor is, ha semmi szükségét nem érezték. Hit és erkölcstan órák nevelik a fiatalokat a vallásosságra, elvéve a lehetőségét a gyermek saját döntésének. Tiltakozásnak helye nincs, a kormány mondja meg, mi a jó az én, vagy a te gyermekednek.

A kormány adófizetők millióiból épít ki egyházi iskolarendszert, háttérbe szorítva a nem vallásosak akaratát, elvéve tőlük a választás lehetőségét. Az egyházi iskolákban tanuló diákokra háromszor több forrás jut, mint a világi iskolák diákjaira. Ez az aránytalanság minimum fel kéne, hogy háborítsa szülők és tanárok ezreit, azonban a tantermek és az iskolák udvarai rendre némák maradnak. Ha a gyermekük felvételt nyer az egyházi iskolák egyikébe, akkor az aránytalanságok máris háttérbe szorulnak, ugyanis az ő gyermeke(i) a haszonélvezői. Az, hogy nem mindenki jár így, őket már kevéssé sem érdekli.

Azonban van egy hatalmas különbség az egyházi és a világi iskolák között: a beiskolázási kötelezettség megléte. Ugyanis ameddig egy világi iskola köteles beiskolázni bármely, oda jelentkező diákot, addig egy egyházi iskola elutasíthatja egy oda jelentkezni kívánó diák kérelmét. Mindezt a szeretet és a béke nevében természetesen. Na meg persze isten előtt minden ember egyenlő nemde? Hát nem.

Ma az egyházi iskolák az elitképzés helyszíneié váltak, leamortizálva az állami fenntartású iskolák többségét. Az állam célja egyértelműen az egyházi iskolák térnyerésének megsegítése, amely iskolák – noha egy percig nem állítom hogy minden esetben igaz lenne – kinevelhetik a hithű, nemzeti érzelmű magyarok generációját. Jelentsen ez bármit is.

A tanárok és szülők hallgatásának egy fontos bizonyítéka a Republikon intézet egy másik felmérése, ahol a megkérdezettek átlagban több, mint 70%-a tiltakozik az egyházi iskolák aránytalan kedvezményei, valamint a világi iskolák tanulóinak aránytalanul alacsony „fejpénze” miatt. A felmérések szerint tehát az emberek kicsit sem elégedettek a kormány által rájuk tukmált „lehetőségekkel” – pár esetet kivéve -, mégsem emelik fel szavukat ellene.

A probléma nem az egyházi iskolákkal van, azokra ugyanis szükség van. A probléma azzal van, hogy az állam elveszi a lehetőséget a szülőktől, hogy egy egyházi és egy világi iskola között választhassanak, azzal, hogy állami pénzekkel kitömve monopol helyzetbe hozza az egyházi iskolákat.

Az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt.

(Palkovics László)

És hogy miért vált vitathatatlanná? Azért, mert senki nem vitatja, mindannyian csöndben tűrjük a tűrhetetlent, miközben a kormány elvette a választás lehetőségét tőlünk. Kussolunk, miközben megfosztanak bennünket legalapvetőbb jogainktól.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.