A rablógazdálkodás még hazugsággal párosítva sem lesz gumicukor

Illusztráció: Pexels Illusztráció: Pexels

A kormány háborút indított a multik ellen, azonban különbséget tesznek jó és rossz multi között. A rosszat el kell tiporni, minden lehetséges eszközt bevetve megsarcolni, hogy legyen miből támogatni a magyar családokat. A jó multikba pedig ész nélkül kell önteni az adóforintokat, attól növekszik ugyanis a magyar gazdaság. Hogy a döntés mi alapján történik, az kevéssé érthető, ugyanis a kormány által meghurcolt üzletláncok hatalmas bevételt termelnek az országnak, emellett munkahelyet teremtenek és felvásárolják az itthoni termékeket.

A kormány abban látja a kiskereskedők sorsának javítását, hogy megpróbálja ellehetetleníteni a nagy áruházláncokat a hazai piacon. Ezzel viszont semmilyen mértékben nem segít a hazai kiskereskedők helyzetén. A gond ott kezdődik, hogy már a kezdetekkor ellehetetlenítik a hazai cégek életét, az irdatlanul magas adók kivetésével. Szerencsétlen bolt, vagy cég, még azelőtt, hogy valóban elkezdhetne termelni és bevételhez jutna, fizetnie kell az államnak. Ezzel már a nyitás előtt negatívba fordítva a mutatókat, sokaknak elveszi a kedvét már a cégalapítástól is. Mi értelme van ugyanis milliókat beleölni egy üzletbe úgy, hogy bevételtől függetlenül azonnal fizetnie kell az állam felé?

A kisvállalkozások milliárdos tartozásokat halmoztak fel az állammal szemben, mely boltok és áruházak több ezres nagyságrendű bezárását eredményezi évente. Azzal, hogy a nagyvállalatokat megsarcolják, még nem segítenek a kisvállalkozásokon, ugyanis az ő gondjaikat nem feltétlenül a nagyobb társaik térnyerése jelenti. Tartozásaik mellett a legnagyobb problémát a technikai lemaradásuk jelenti, mely beruházásokra egyszerűen nincs pénz. A válság idején a kormány nagy boldogan feltőkésítette a bankokat, azonban a hazai vállalkozásoknak ilyen lehetőséget soha nem adott. Pedig a megoldás egyik kulcsa itt keresendő.Mindezek tetejében a vasárnapi boltzár még jobban ellehetetlenítette a már amúgy is gondban lévő vállalkozások többségét.

– Nem a kormányzati támogatások miatt bővítjük a termelői kapacitást, de miért ugorjunk el az ingyenpénz elől?

(Magyar Nemzet)

A számok pedig azt mutatják, hogy pénz lenne a gondok megoldására, vagy legalábbis annak megkezdésére. Azonban amellett, hogy a kormány köpködi a multikat, hatalmas pénzekkel tömi ki többségüket, sokszor adókedvezményeket nyújtva, valamint beruházásaik költségeinek negyedét átvállalva. Az Orbán-kormány a 2011-2016 közötti időszakban 164,9 milliárd forintnyi közpénzzel tömte ki a külföldi multikat, tudta meg a Magyar Nemzet.

Ezzel alapvetően nem is lenne semmi gond, ha nem azt kommunikálná az állam, hogy a hazai kis és középvállalkozásokat nagymértékben támogatja, emellett pedig a multik ellen uszít. A multikhoz hasonló állami támogatásról a hazai kisvállalkozások csak álmodhatnak. Itt megint egy ellentmondás kerül előtérbe, mely az Orbán-kormány sajátja. Valamit állítanak, miközben a valóságban azzal ellentétesen cselekednek.

A nagyvállalatok ésszel történő szabályozása segíthet a hazai gazdaságon, azonban a túlszabályozás ellentétes eredményeket hoz. A szabályozás pedig önmagában nem elég, ha nem társul mellé egy, a hazai vállalkozásokat támogató program. Amit az Orbán-kormány nagy elánnal véghez visz, nem javítja a magyar gazdaságot és nem segít sem a hazai termelők, sem a hazai kisvállalkozások helyzetén.adomany-1