Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem olyan bonyolult ez. Van olyan, hogy piaci verseny

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy vidáman induljon a hétvégém (mielőtt még hadba kell vonulni Hollandia ellen), Deutsch Tamást olvasgatok kávé helyett. Sok vicces politikus és közszereplő van ebben a nagyszerű kis országban, de közülük is kitűnik Deutsch. Valamilyen irányban. Szegény ugyan beleragadt abba a szerepkörbe, ami 30 évvel ezelőtt még rendben is volt, de mára kihízta, ám elfelejtett újat igényelni a vezérnél.

Hogy teljesen stílszerű legyen a dolog, megtörtént az elképzelhetetlen. A kivénült tini bekacsázott az indokolatlanul PestiSrácoknak nevezett akármicsoda szerkesztőségébe (vagy a szerkesztőség kacsázott hozzá, ezt nem tudom) és elsírta, hogy veszélyben a sajtószabadság! Nem viccelek, esküszöm, így történt. Deutsch és a PestiSrácok konkrét problémája az, hogy azok a cégek – stílszerűen kiemelve a Deutsche Telekom magyar leányvállalatát -, nem értik és erősen fájlalják, hogy ezek a vállalatok nem nagyon adnak reklámpénzeket a konzervatívnak és polgárinak titulált pártmédiának.

Pedig – borzalom! – komoly uniós és kormánytámogatást kapnak hálózatfejlesztésre. És rohadjanak is meg, mert ezt a pénzt nem öntik vissza a pártpropaganda nagyszerű gépezetébe, pedig az állami cégek milyen szépen ezt teszik.

„Nyilván ezeket az előnyöket is kihasználva ugyanők a médiapiac legnagyobb hirdetésvásárlói is egyben, s az ellenzéki sajtót éves, tekintélyes összegű exkluzív szerződésekkel pátyolgatják. Mindeközben az általuk jobboldalinak, kormányközelinek bélyegzett orgánumok ellen teljes bojkottot tanúsítanak. Ezek a vállalatok az előfizetőket is megbélyegzik, hiszen míg egy-egy 444.hu- vagy Hvg.hu-olvasó kattintása aranyat ér számukra, a kormánypártokkal szimpatizáló olvasók egyetlen fillért sem”. (PestiSrácok)

Deutsch Tamás – aktuálisan valamilyen minőségében – azt nyilatkozta ugyanitt:

„Látjuk, hogy az (egyébként minden alapot nélkülöző módon) a kormánypártokhoz kötött és így megbélyegzett kiadóknál a nagy médiavásárlók nem reklámoznak és ez valóban veszélyezteti a sajtószabadság érvényesülését”.

Mondom, mi van. Az Index havi olvasottsága 54,5 millió. A 444.hu olvasottsága 15,27 millió. A hvg.hu olvasottsága 17,02 millió és ott a print kiadás is működik, ami fontos a reklám szempontjából.

Az Origo olvasottsága 44,88 millió, PestiSrácoké a 1,51 millió, a Magyar Időké 2,06 millió, a 888.hu 2,57 millió, a Demokrata 113,82 ezer, a Schmidt Mária által felvásárolt Figyelő havonta 61,86 ezer olvasóval büszkélkedhet, a Kerényi-féle Magyar Krónikát mérni sem lehet, 12 ezernél kevesebb ember veti rá magát havonta.

És itt vannak – vagyis ott – a szintén közpénzből el- és kitartott, hihetetlenül sikeres blogok. Például mindjárt Schmidt Máriáé, Látószög címmel és 18,15 ezer havi olvasóval. Ebben biztosan benne van az én kollégám is, aki valamilyen perverzió folytán olvasni szokta a hölgy irományait. De ugyanitt működik Lánczi Tamás Mozgástér címen sikeres blogja, a maga 19,63 ezer havi olvasójával.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az Origo egy jól felépített portfólió és távolról sem a jelenlegi működésének köszönheti az olvasottságot, azt a jelenlegi gazda megvette a portállal együtt, a többi lap pedig aligha állna meg a maga lábán súlyos kormányhirdetésekből befolyó pénzek nélkül (és nem tudom, mennyi a fizetett kattintás), akkor nem is értem, mit nem ért Deutsch Tamás és a nagyszerű PestiSrácok.

Piaci hirdetés oda megy, ahol a hirdetőnek megéri hirdetni. Oda meg nem megy, ahol nem éri meg. Ennyi, nem több. Felesleges ezt túlspilázni. Ha normálisan működne a reklámpiac, a kormánypárti média sem lenne rommá finanszírozva irányított reklámpénzekkel. Így meg rommá van és még mindig nem kerek az ő kis világuk, mert akkor lenne boldog a konzervatív, polgári, fülkeforradalmi pártmédia és az ő gazdája, ha mindenki befogná, aki nem a kormányt dicsőíti. Ha jól gyanítom, ez a cikk az előszele annak, hogy még a választás előtt megpróbálják valami módon kinyírni, megfojtani, ellehetetleníteni a tőlük független portálokat.

Akár az olvasók ellenében is. Mert az igazi nagy baj nem a pénz (az van ott dögivel), hanem az, hogy olvassák a nem kormánypárti médiát az emberek. adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.