Építsünk stadionokat Berlinben és Párizsban, hiszen ott is vannak magyarok!

Fotó:MTI Fotó:MTI

A mi drága kormányunk ahol csak tud, ott megpróbál belenyúlni más országok életébe. Legyen az a határon túliak szavazásra „buzdítása” vagy épp szlovák, szerb stadionok felújítása. Orbánék úgy szórják a pénzt külföldi csapatok megsegítésére, mintha ez a pénz a kormányfő saját vagyona lenne. Na, ez nem először fordul elő, volt itt már saját zsebből nyugdíjemelés is. A drága vezető nem fukarkodik, ha hazánk lányairól és fiairól van szó.

A magyar bajnokság, mint olyan, egy pénznyelő. Állami cégek, valamint az MLSZ milliárdokkal tömi ki komoly eredmények, vagy épp magas nézőszámok elérése nélkül. A magyar klubok ürességtől kongó lelátók előtt szenvednek fájó vereséget, miközben ez őket cseppet sem érdekli. A pénz ugyanis eredménytől függetlenül ömlik az MLSZ-től. Ezután azonban, a hazai futball kitömése mellett a kormány úgy érezte, a külföldi csapatokra is gondolnia kell, így hát megnyitotta a pénzcsapokat.

Az elmúlt két évben nem kevesebb, mint 10 milliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi futballt. A pénz természetesen az MLSZ-en keresztül érkezett, melynek idei költségvetésének több, mint a felét állami támogatás teszi ki. Tehát lefordítva magyarra, az állam nagy büszkén, a magyar emberek adóforintjainak felhasználásával támogatott több külföldi csapatot is. A hivatalos indoklás szerint, a határon túli területek csapatainak támogatásával kiszélesítik azt a kört, ahonnan magyar tehetségeket szemelhetnek ki.

Csakhogy ezek a csapatok igen elenyésző számban játszatnak magyar játékost, így a magyarázat kissé megbicsaklik. Az államilag finanszírozott külföldi csapatoknak valóban nagy segítséget nyújt a magyar kormány, vagyis a magyar adófizetők, azonban ezt a segítség leginkább szlovák, szerb és horvát játékosok vehetik igénybe.

Amellett pedig, hogy többségében külföldi játékosokat felvonultató csapatokat segíti meg a kormány, azt sem ártana átgondolni, hogy mi érdeke lenne egy, akár kint született, de magyar állampolgársággal bíró focistának hazajönnie? A magyar bajnokság Európa egyik leggyengébbike, a lista 33. helyét elfoglalva. Minden egyes velünk határos ország bajnoksága erősebb, mint a magyar.

Ezzel az egésszel nem is lenne semmi gond, ha nem állami pénzen történne. Ugyanis kevéssé hihető, hogy azok a dolgozók, akik havi szinten tízezreket fizetnek ki a kormánynak adó gyanánt, azt egy szlovák vagy épp szerb csapat megsegítésére szeretnék szánni. Egy országban, ahol jelen van a gyermekéhezés, idősek és rokkantak kénytelenek leélni hátralévő életüket nyomorban, ott nehogy már egy külföldi futball-akadémia megépítésére menjen a pénz. Az Orbán-kormány a magyarok pénzéből finanszírozza külföldi focisták kinevelését.

A kormány megmagyarázhatatlan mértékű stadionépítése – ezennel átlépve az országhatárt – Európa meghódítását tűzte ki szeme elé. Miért is állnánk meg rögtön Szerbiában vagy Romániában? Építsünk stadionokat Berlinben és Párizsban, hiszen ott is vannak magyarok!adomany-1