Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Farkas Flórián, a csóró díszcigány

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Aligha van ma olyan ember Magyarországon, aki a címben szereplő személyt ne utálná. Ő az a cigány származású miniszteri biztos, aki állítólag a népe kárára sikkasztott, s akire még a tulajdon rokonsága is csak megvetéssel tekint. Igen, ő Farkas Flórián, akiről hazánkban már szinte mindenki csak dehonesztálóan nyilatkozik.

Az igazsághoz tartozik, hogy negatív hősünk élete során nem egyszer került már összetűzésbe a törvénnyel. Különböző köztörvényes bűnesetek miatt 1975 és 1982 között háromszor ítélték el. Kapott felfüggesztett, de végrehajtandó szabadságvesztést is, ám hogy miért és hogy mennyi időt töltött összesen börtönben, azt nem tudni. Érthetetlen számomra, de a rendszerváltás után Farkas Flórián mégis ilyen priusszal a háta mögött lett a legnagyobb cigánypárt, a Lungo Drom elnöke. 1996-ban – ezúttal immár közéleti személyként – ismét vétett a törvény ellen. 1998-ban vádat is emeltek ellene hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt. Göncz Árpád akkori köztársasági elnökünktől azonban kegyelmet kapott, így a bírósági tárgyalása is elmaradt. Iratait 30 évre titkosították.

Az újabb botrány 2014 márciusában robbant ki, aminek előzménye az volt, hogy Farkas Flóriánt megválasztották a „Híd a munka világába” nevű projekt elnökének. Ez a szövetkezet úgy cirka ötmilliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel a roma származású munkanélküli emberek álláshoz jutásához, ám kiderült, hogy egyetlen romát sem sikerült munkához juttatniuk. A pénz nagy részét túlárazott, s jobbára haszontalan dolgokra herdálták el, míg annak maradéka állítólag a saját és a haverok zsebében landolt. A botrány megszellőztetése után az ügyészség, 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt rendelt el nyomozást. A Fidesz-kormány úgymond kárenyhítési célzattal nyújtott 1,2 milliárdos partneri kompenzációja pedig úgyszintén szőrén-szálán eltűnt, és hogy a kedélyek borzolása teljesebb legyen, a Lungo Drom tagsága 2017 júniusában újabb 5 évre bizalmat szavazott Farkas Flóriánnak. A Fidesz pedig mindeközben szintén megújította a partnerségi szerződését a Lungo Drommal. Mintha, mi sem történt volna. Ki érti ezt? Fel van adva a lecke, az már hétszentség!

Gondolkodó ember lévén, számomra ez a történet viszont egyáltalán nem életszerű.

Van egy ember, aki évtizedek óta rendre csak elsíbolja a romák felzárkóztatására szánt milliárdjait, mégis mind ő, mind a családja, szó szerint nyomorog. Farkas Flórián miniszter egy 2002-ben vásárolt 182 négyzetméteres családi házban él Szolnokon. Egy megátalkodott garas megtakarítása nincs, ellenben az adóbevallása szerint 12,5 millió forint adóssága van. Famíliája, és a tulajdon édestestvére is szó szerint mélyszegénységben él. Irén nevű testvére például szociális segélyből és egy áram nélküli erősen omladozó házban, míg a roma miniszteri biztos jobb sorsra érdemes édesapja szintén áldatlan körülmények között tengeti életét.

Tudom, hogy nem hazugság, mégis képtelen vagyok felfogni, hogy mindez igaz.

Olyan ez számomra, akár egy zeneműben a hamis hang. Egy disszonancia, amely a több oda nem illő akkord miatt erősen bántó az emberi fülnek. Továbbá az is egy joggal felmerülő kérdés, miért védi a Fidesz foggal-körömmel Farkas Flóriánt, jóllehet vele akár példát is statuálhatna és bizonyíthatná, hogy ők a bűnöző életvitelű társaikat sem hajlandók megtűrni maguk között, s a lopás, csalás, sikkasztás számukra több mint erkölcsi kérdés, az egy olyan jó ízlésbe ütköző cselekedet, ami részükről teljességgel elfogadhatatlan és tolerálhatatlan. Halkan mondom, hogy éppen a napokban vonult börtönbe egy olyan ember, akit koholt vádak alapján politikai megrendelésre ítéltek el, s lám, itt meg, jóllehet a tényállás bizonyított és a társadalom többségének erkölcsi érzékenységét is súlyosan sérti, mégsem történik semmi. Miért?

Nos, véleményem szerint, erre csak egy ésszerű magyarázat lehetséges.

Azért nem állítják bíróság elé Farkas Flóriánt, mert ha sarokba lenne szorítva, akkor számára más menekülőút nem maradna, csak az őszinte színvallás. Kénytelen lenne elmondani, hogy bár a dokumentumokat ugyan aláírta, de soha, semmilyen pénzt nem látott, így eleve a kérdéses milliárdok felett sem rendelkezhetett. Cserébe kapott ugyan valamennyi kis júdáspénzt, és a gálánsnak egyáltalán nem mondható tettéért a kormánypárti társai jutalmul azt is lehetővé tették a számára, hogy alkalomadtán, ha a szükség úgy hozta, pár kiló friss pacallal lekenyerezhesse a romákat, akik így őt továbbra is elnök úrnak szólíthatnak. Ennyi volt az ő jutalma, se több, se kevesebb.

Nesze semmi, fogd meg jól! Röviden összegezve, ez a Fidesz-kormány romapolitikájának lényege. Ezt a diszkriminatív politikát érvényesítik a romákkal szemben a törvényeikkel 2010 óta folyamatosan, s ehhez a gyalázathoz partnere a Fidesznek a Farkas Flórián vezette Lungo Drom nevű cigányokat tömörítő néppárt.

Emlékeztek? A Fidesz kormányra kerülése után olyan sumák módon szüntették meg a cigányokat segítő legnagyobb közalapítványt, hogy előtte a költségvetésből még pénzt is megszavaztak nemes céljaik megvalósításához. Aztán, mint derült égből a villámcsapás, egyszer csak bejelentik, hogy megszüntetik a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt, s a Macika pénzét egy határon túli szervezetnek, a Rákóczi Alapítványnak adják. Ezután nemsokára egy újabb romákat érő sokk tanúi lehettünk. Köztudott, hogy a Gyurcsány-kormány a munkanélküli fiatal roma értelmiségieket átképezte, s utána őket a közszférában foglakoztatta. Majd jött az Orbán-kormány, és mindegyiküket szemrebbenés nélkül kirúgta. Még törvényt is hoztak erre a tipikusan roma értelmiségiekre szabott diszkriminációra. Czomba Sándor munkaügyi államtitkár egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a közmunkát szabályozó törvényt módosítják, s egy új passzussal kibővítve azt az értelmiségiekre is kiterjesztik. Aki tehát közülük nem fogadja el az általuk felkínált közmunkát, külön kihangsúlyozva, hogy az lehet fizikai munka is, az kiesik az állami ellátórendszerből, és három évig semmilyen állami támogatást, beleértve segélyt sem kaphat. Egyik napról a másikra lett sok száz roma értelmiségiből közmunkás, és mit tesz erre Farkas Flórián, a Fidesz-kormány hű szövetségese? Hallgat, mint a sír!

Hallgatásával pedig ő mindvégig hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz-kormány érvényesíthesse a hasznos idiótáik feléje támasztott egyik legfőbb követelményét, s a közönyéért cserébe a hatalommal bíró társai, ha kell, meg is védik őt. Ja, kérem, ha már egyszer a kéz kezet mos maffiafilozófia a trendi a főméltóságú uram bátyáméknál, úgy ez a minimum, amit tenniük illik érte.

Hogy hová lett az a temérdek sok pénz, amit Farkas Flóriánon keresnek, de ott nem találnak? Nos, azt konkrétan ugyan én sem tudom megmondani, de egy biztos: ha pénzt nyúlt volna le, úgy ő azt semmiképp nem nézné el, ha a családja nyomorogna.

Szóval, a keresendő pénz hollétét illetően nekem ugyan több elképzelésem is lenne, de a lottóötös találat tuti tippje az sajnos nincs a tarsolyomban. Gyűlöletplakátok, stadionok, határon túli szervezetek, vagy mit tudom én, hogy mire költötték el, hisz’ a Fidesz-kormány közpénz elherdálási listája határtalan. Ha biztosra akarsz menni, akkor ne a Fidesz-kormány tagjait abajgasd, hanem kérdezd személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt. Ő, ha akarja, és feltéve, ha egyáltalán szóba áll veled, mert tudod, a sas nem kapkod ám legyek után, esetleg kiböki neked a tutit és a frankót. Ennyi.

Bevallom, hogy amíg ezen a poszton agyaltam, mindvégig csak egy ártatlan kis dalocska motoszkált a fejemben. A kedvenc kortárs költőm szerzeménye, amelyben keresve sem találni egyetlen disszonáns hangot sem. Sőt. A megzenésített és általa előadott vers egyik romákat is érintő sorának mondandója annyira ül a mai megátalkodott Orbán-korszakra, akár a kilencedik hónapjában járó várandós Katiban a gyerek…

 

Bogdán Géza (Géza blogja)

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.