Félnivalója itt nem a bűnelkövetőknek, hanem a tisztességes polgároknak van

Fotó: Facebook Fotó: Facebook

M. Richárd, miután nagy boldogan hazaérkezett megérdemelt Seychelle-szigeteki nyaralásáról, a bíróságon találta magát. Ugyanis a májusi 2-ai, két halálos áldozattal járó balesetet okozó férfi előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság. Azonban ahelyett, hogy a bíró előzetesbe helyezte volna, M. Richárd szabadon távozhatott a bíróságról. Majdhogynem szóra sem érdemes mellékszálnak tűnik ennek fényében, hogy jogosítvány nélkül vezetett és kokainozott is, mielőtt a szerencsétlenséget okozta. Sebaj. Úgy tűnik, M. Richárd érinthetetlen. A májusi baleset óta szabadon jár-kel, azóta is jogosítvány nélkül vezet gondtalanul. Az országot is akkor hagyja el, amikor csak kedve tartja, a hatóságok pedig egy percig nem aggódnak.

Miközben családok gyászolják elvesztett szeretteiket, addig M. Richárd a Seychelle szigeteken süttette hasát nőverő barátnőjével. Hogy fordulhat ez elő? Hogy történhet meg ez egy olyan országban, ahol festék dobálásért azonnal bilincsben elvezetés és rabosítás jár? A magyar bíróságok nem először mutatják meg, milyen siralmas helyzetben is van a hazai igazságszolgáltatás. Gyilkosok és csonkítók járják hazánk utcáit, miközben ártatlanok kerülnek rács mögé. A rendszer már nem csak bűzlik, hanem egyenesen rothadásnak indult, aminek megállítása – úgy látszik – senkinek nem érdeke.

Érdekek és kapcsolatrendszerek mentén születnek meg a bírósági ítéletek. Ahelyett, hogy a tényleges törvények kerülnének betartatásra. M. Richárd a kecskeméti maffiaper ötödrendű vádlottjaként 8 év fegyházbüntetést kapott. Emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsította akkor meg őt a bíróság. Nem pitiáner ügyekért került börtönbe, bizonyítottan erőszakos bűncselekményeket követett el, a bíróság mégsem érezte fontosnak a férfi előzetesbe helyezését.

M. Richárd a rendőrség szeme láttára tesz amit tesz, a hatóságok pedig szemet hunynak a férfi ügyei felett. Ezek az esetek pedig nem segítenek a rendőrség pozitív megítélésében. Bűnözők járják utcáinkat, miközben ártatlanok rettegnek attól, hogy egy szabálysértésért börtönbe kerülnek. Úgy látszik, félnivalója itt nem a bűnelkövetőknek, hanem a tisztességes polgároknak van. A törvény előtt ugyanis egyenlőek vagyunk, de vannak akik még egyenlőbbek. A bíróságok hitelüket veszítve a kormány eszközévé váltak, függetlenségüket elveszítve, politikai döntések tucatjait hozzák meg naponta.

A hatalom birtokosaiként nem riadnak vissza attól sem, hogy rokonaiknak, ismerőseiknek kedvezve hozzanak meg egyes ítéleteket. Nem fontos az sem, hogy éppen mi az elkövetett bűn, a gyilkosságok alól ugyanúgy mentik fel a vádlottakat, mint ahogy korrupciós vagy zsarolási ügyekben. Sem vagyon, sem emberélet nem számít, ami fontos az a hatalom és a pénz. Nincs egy olyan szint, ami alatt már nem védik meg egymást, úgy látszik bármi belefér.

A korrupció mételye kapitányáságok és bíróságok százait fertőzte meg, kétségessé téve egy törvényes ítélet meghozatalát. A kormány hatalmának erősödésével megszaporodtak a politikai ítéletek, eltiporva a civil ellenállás bármi formáját. Hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz – ha még nem értünk el -, ahonnan már nehéz lesz visszafordulni, az elszámoltatás pedig lehetetlenné válik.

adomany-1