Vendégírás: Teljes elsötétítés

MTI/Koszticsák Szilárd MTI/Koszticsák Szilárd

Szabadság és felelősség

IX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Három különböző szövegrészlet is összetorlódott az én olvasatomban. Az előbbi a gránitba vésett Alaptörvényből, az alábbi a II. világháborús beszámolókból, a harmadik a Teremtéstörténetből származik.

„A légvédelmi készültséget elrendelő rendelet nagy feladatot ró a rendőrségre is. Vasárnap reggel óta a budapesti rendőrség készültségben van és minden szükséges óvintézkedést megtesz arra nézve, hogy a teljes elsötétítés ideje alatt a rendet, nyugalmat és a polgárok vagyonbiztonságát megvédje.

Az elsötétítés ideje alatt a főváros utcáin kettőzött őrszemek cirkálnak. Egyébként a rendőrség megkezdte az elsötétítéshez szükséges előkészületek felülvizsgálását is és már a kora délelőtti órákban elindultak a rendőrség emberei, hogy ellenőrizzék a fővárosi házakat. Mindenütt azt vizsgálják, hogy az elsötétítéshez szükséges eszközök kéznél vannak- e, az óvóhelyek kellőképpen fel vannak-e szerelve, egyszóval, hogy a házak légoltalmi parancsnokai eleget lettek-e kötelezettségeiknek.” 

Mózest pedig ekként fordította Károli Gáspár:

Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.

A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétségvala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.

És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.

És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől.

Károli fordítását ekként magyarította Orbán:

Kezdetben teremtettem én, az Isten, apámnak bányát, feleségemnek, strómanjaimnak szőlőt és földeket.

A föld pedig kietlen és puszta volt és maradt is, de felvettük rá a földalapú támogatást az Európai Uniótól. Egyeseknél sötétség volt a lelkük mélysége színén, de az én isteni Lelkem lebegett már akkor is a vizek felett. Először elúsztattuk a koronát az Ezüst Hajó Kft-vel, kikötőt építettünk Tribunjban (Horvátország), majd vettünk egyet itthon sajátláb vőnek (Keszthely), yachtot a pénztáros Lölőnek, majd bevettük az osztrák hegyek után a Balatont is.

És mondtam én, az Isten: ne legyen világosság. És lőn sötétség.

És láttam én, az Isten, hogy jó a sötétség, mert ápol és eltakar, megválaszt a következő évtizedre is. Ezért elválasztottam én, az Isten a világosságot a sötétségtől. Eljött tehát a Sötétség Kora.

Mindehhez kellett nekünk egy pályáztatás a Klubrádió 95,3 MHz-es frekvenciájára, amit a rádiócsatorna elvesztett például olyan okra hivatkozva, hogy az üres oldalak (hátoldal) nem voltak szignálva. 2012-ben pert indított, és több éven át tartó időszakos hosszabbításokkal tudta folytatni a sugárzást. Folyamatosan vesztette el a helyi rádiókra épített hálózatát. Különféle indokokra hivatkozva választották le ezeket. Jelenleg, többnyire hallgatói adományokból a 92,9-en sugároz Budapesten és szűkebb-tágabb körzetében, illetve a világhálón hallgatható „a leghíresebb rádió”.

Az évek során a rádió több körben is pert nyert a Médiahatóság ellen.

G-nap, 2015. február 6. Simicska Lajos korábbi Fidesz gazdasági igazgató érdekeltségébe tartozó médiavállalkozások vezetőségei váratlanul lemondanak, lelkiismereti okokra hivatkozva. A Hír TV-től átmentek az Echo Tv-hez, illetve más médiákba.

2015 decemberében profiltisztítással indokolta a Telekom vezére az Origo eladását. Akkor a New Wave Media Kft volt a vevő. Az origo.hu Magyarország leglátogatottabb internetes portálja. Volt. Másfél évvel később, 2017. június 27-én a Bandzsa szerelmes Rómeó fia, Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t.

A G-napot követően a Metropol még 16 hónapig bírja és első megjelenése 1998. szeptember 7. után 18 évvel 2016. június 14-én megszűnt. Lett helyette a Lokál.

Vajna visszamenekült Andy megkapta megvette a TV2-t hatalmas banki hitelekből, hozzá rádiókat és embereket vett, miután a a CLASS FM is bezárni kényszerült.

A játéktermek, játékgépek, kaszinók számolatlan bevételei is nála landolnak.

2016 októberében derült égből… trükkösen bezárták a Népszabadságot, hétről-hétre, lapról-lapra kaparintották meg a megyei orgánumokat. A sajtó jelentős része a kormány befolyása alatt áll. Pár olyan szerkesztőség, kiadvány, műsor maradt, ahol a hatalom nem tudja befolyásolni, hogy mi jelenjen meg, és mi ne. A miniszterelnök lényegében ezek ellen hirdetett harcot Tusnádfürdőn. Meg Soros és Brüsszel ellen.

E kettő is abszurd, de a média elleni már egészen érthetetlen. Alig maradt a vele egyet nem értők kezében, oldalán lap, rádió, tv, weboldal. Csupán egy-egy, amelyik országosan jut el az olvasókhoz, a hallgatókhoz, a nézőkhöz. De ezeket is eltakarta a sosem látott migránsok elleni plakátkampány. Úgy ijesztgették a migránsokkal és Sorossal az embereket, mint kisgyerekeket szokás az ördöggel. Soha senki nem látta őt, az sem, aki beszél róla, de a kisgyerek elkezd rettegni. A jó király persze megvédi a rettenetestől őket. Mert csak a javukat akarja. Ami persze már nincs, mert elvette tőlük. Magas áfával, a trafikot, a munkát, százezrektől pedig a hazát is.

És mennyire gáz lenne erről, ezekről olvasni, hallani, ezért a sajtó megmaradt része elleni hadjárat. Csak arra jó, hogy elmondhassák: folytatjuk. De mit? – A lopást. A választási kampányban pedig megint nem a valós problémákról, országépítő(?) programokról lesz szó, hanem – az itthon lényegében nem létező (a kormánymédiában betegesen és kizárólag migránsokként emlegetett) menekültek mellett – a médiaháborúról.

Az ország jelentős tömegére olyan helyekről ontják a híreket, ahol azok a kormányzati célnak megfelelően készülnek. Ezért érezheti, hiheti azt nagyon sok ember, hogy mint a török időkben a magyar várakat és városokat, a határt menekültek milliói ostromolják, hogy aztán idejöjjenek, és megrontsák lányainak, tönkretegyék országunkat. Így már könnyű lesz elhitetni, hogy nemzetünk kirablói kívülről támadnak és nem belül, a magasságokban laknak.

És ezért gondolhatja majd az ország nagy része, hogy a problémákra rávilágító, a valóságot bemutató sajtó valójában a falra, (plakátra) festett ördögökkel, Sorossal, Brüsszellel és Simicskával küzd a kormány és a nép ellen.

Azt ne felejtsük, hogy az Alkotmányban Alaptörvényben benne maradt, hogy Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Ne így védjen meg téged Orbán Viktor!

Czakó Péter

adomany-1