Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Se jelen, se jövő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napról napra ég a pofánkról a bőr, látva, ahogy adófizetői pénzek milliárdjaiból felépített és felújított stadionok reflektorfényében, siralmas teljesítményt nyújtva esnek ki – Európa hátsó feléhez tartó csapatok ellen – nemzeti nagyjaink. Olyan csapatok hullanak ki, vagy még csak el sem jutnak az európai kupák legelső köréig, melyek több száz milliós adófizetői támogatásokat vesznek fel. Eredményeket évek óta fel nem mutató csapatok játékosai visznek haza havi több milliót anélkül, hogy elgondolkodnának akár egy pillanatra is. Anélkül, hogy elszégyellnék magukat, látva a saját teljesítményüket.

A mennyei bajnokságban egy csapatnak sem érdeke az, hogy jó játékkal képviselje magát az európai kupák egyikén. Egyszerűen nincs szükségük rá, ugyanis eredményeiktől függetlenül tömik őket az állami cégek. Miért próbálnának meg jó eredményt elérni, ha siralmas játékkal és temérdek bekapott góllal is havi akár több millió forintot is zsebre tehetnek? Egyszerűen nem érdekük. Az meg, hogy lassan a szánalmas kategóriába sorolják be a magyar focit, szintén nem hozza zavarba őket. 32 európai ország bajnoksága erősebb, mint a miénk. Erre szavak sem igazán vannak, mert már elfogytak az Andorra elleni megszégyenítő vereségkor.

A csapatok nagyjai vesznek úgy fel taós pénzeket, hogy a fiatal focistákat még csak dísznek sem raknak be a csapataikba. Önkormányzatok, adófizetők pénzéből segítik ki helyi csapataikat, akár több százmillió forinttal. Végül is biztosan nem lenne fontosabb ügye egy önkormányzatnak. Mondjuk helyi vállalkozások beindítása? Munkahelyteremtés? Fontosabb is egy amúgy veszteséges vállalkozásba önteni az adófizetők pénzét.

A tegnapi napon jött ki egy interjú a Balmazújváros edzőjével, mely bepillantást engedett az első osztály függönyei mögé. A liga legkisebb költségvetésével rendelkező csapat perspektívába helyezte a hazai klubokat. A csapat játékosainak többsége legalább 1 millió forintot keres, legértékesebb játékosa pedig 2 millió forint felett jár. Győzelmenként 300 000 forintot kap a csapat. És itt a liga legkisebb csapatáról van, melynek költségvetése több száz millió forinttal elmarad a „nagyokétól”. A kérdés csak az, miért? Mit tett le az asztalra a magyar foci az elmúlt évtizedekben? Miközben a hazai labdarúgás színvonala egyre siralmasabb, addig a fizetések érthetetlen módon tovább emelkednek.

Mint a klub vezetője elmondta, több NB1-es csapat futballistáját is megkeresték, ők pedig lesajnálóan elutasították megkeresését. A vicc csak az, hogy ezek a focisták akkor is, és azóta is valamelyik csapat kispadján ülve többet kerestek, mintha átigazoltak volna a balmazújvárosi csapathoz. Nem számít hogy játéklehetőséget kaptak volna, ami számít, az a pénz. Ettől jobban pedig semmi nem foglalja össze a hazai futball helyzetét. Olyanok visznek haza milliós fizetéseket, akiknek még csak igényük sincs a játékra, mégis jogosnak érzik azt, hogy sportkocsikkal furikázzanak egy állami pénzen fenntartott bajnokság „focistájaként”.

A Diósgyőr épp új stadiont épít, melynek összege már elérte a 14 milliárd forintot, miközben a csapat csődközeli helyzetbe került. Annak ellenére, hogy az állam és annak cégei jóformán kitömik a sikertelen magyar focit, a miskolci csapat képtelen volt nyereséggel zárni az évet. Már nem kevesebb mint 800 millió forintos hátralékkal rendelkeznek, azonban aggodalomra semmi ok. Miskolc önkormányzata ugyanis 250 millió forinttal kisegíti a klubbot. Igen az az önkormányzat, mely adófizetők pénzéből működik. Miskolcon erre is van pénz, van ez így.

A kormány, a mérhetetlen állami pénz MLSZ-be öntésével elérte, hogy a hazai futball még a korábbi szintet sem elérve, Európa szégyene legyen. Ugyanis a klubok bevétele nem eredményfüggő, még csak az sem zaklatja fel őket, hogy meccsenként még az ezer főt sem éri el a nézőközönség. Nem számítanak a jegybevételek, sem az eredmények. A pénz anélkül ömlik a hazai csapatok kasszájába, hogy bármit is elérnének nemzetközi szinten. Az utánpótlásképzés botrányos helyzete pedig nem sok jót sejtet, mely megalapozhatná a hazai labdarúgás jövőjét. A magyar focinak jelen pillanatban sem jelene sem jövője nincsen. Már csak múltja van.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.