Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez a helyzet: tahó vagy, Pityu!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szevasztok, szép estét, biztosan nem mondtam még mennyire borzalmasan utálom a hétfőt, de mert tudom, hogy ez mindenkit érdekel, ezért ezennel rá is kötöttem a nyilvánosságra orrára. Ha ezzel megvagyunk, akkor máris alámerülhetünk a napi hírek tengerében (ezúttal ez nem több egy lagymatag pocsolyánál). Kivételesen időjárást nem jelentek, majd reggel.

Mondom is az elsőt, hogy örüljünk, basszameg! Tanár vert diákot a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskolában, de nem a pedagógust, hanem a diákot tanácsolták el az intézményből. Hogy miért? Mert egyrészt minden, de abszolút minden flottul megy ebben az országban a politika legfelsőbb szintjétől kezdve az alagsorig. Másrészt azért, mert az intézmény vezetője a bántalmazás kivizsgálása helyett, hatáskörét túllépve és azzal visszaélve nyomást gyakorolt az érintett szülőre. Ezt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte az MTI-vel. Vagyis az történt, hogy ahelyett, hogy utánajárt volna annak, hogy mi a fasz történt, a kisdiákot tanácsolta el az iskolából. Bravó!

Abba bele sem merek gondolni, hogy mi kell ahhoz, hogy egy hat év körüli kisgyerek kiessen az ötödik emeletről, miközben édes jó anyja a konyhában főzöcskézik. Mivel nem én vagyok a legszakavatottabb hang ennek a kérdésnek a megválaszolásában, inkább nem foglalok állást. Az eset Miskolcon, az avasi városrészben történt, a kisfiú állapotáról a család kérésére nem tájékoztattak, de úgy tudni, küzdenek az életéért.

Nagypolitika: délelőtt még azzal a feltételes módban fogant hírrel volt tele a sajtó – a Népszava értesülései nyomán -, hogy eldőlni látszik Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató sorsa, tudniillik az online jegy- és bérletértékesítési rendszer botránya miatt hamarosan távoznia kell posztjáról. Mire sokan elhitték volna, hogy ez nem minden nap, nem reggeltől estig, nem estétől reggelig egy következmények nélküli ország, kiderült, hogy de. Mégpedig úgy, hogy a Magyar Nemzet megkérdezte Tarlós Bunkótahó István főpolgármestert, mi a pálya. Ez:

Eszem ágában sincs meneszteni Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját. Ahogy én sem mondom meg a lap főszerkesztőjének, hogy éppen melyik újságírót rúgja ki, elvárom, hogy nekem se mondják meg, hogy melyik fővárosi társaságnak ki legyen a vezetője, főként nem, hogy kit és mikor váltsak le.

Jólvan, Pityu! Már megijedtem, hogy az ország harmadik legnépszerűbb politikusa valahol a lelke legmélyén egy cizellált kultúrember. Francokat! Melletted Kósa is már majdnem a műveltség szobra.

Ha lenne kedvem, és kegyetlen is lennék, még mesélnék Sorosról, meg a magyar kormányról, meg Brüsszelről, meg a CEU-ról, meg az örökös néphülyítő szabadságharcainkról. De minek? Nem várhat reggelig, holnapig, holnaputánig? Dehogynem.

Úgyhogy nálam a nap kommentje című – tét és jutalom nélküli, ámbár szimbolikus értékét tekintve felbecsülhetetlen – verseny győztese Csaba, aki a Momentum mindenkitől elhatárolódása kapcsán írt egy remekbeszabott, igen korrekt hozzászólást. Sok ilyet még! Mielőtt egymásnak esnénk és kikaparnánk egymás szeme golyóját, szerintem gondoljuk végig racionálisan a pro és kontra érveket. Tehát a kérdés az volt, hogy jó, avagy rossz döntést hozott a Momentum, amikor úgy határoztak: senkivel nem működnek együtt, semmilyen választási szövetségben nem vesznek részt, önálló jelöltet állítanak mindenhol.

„… Egyrészről érthető, hogy így tesznek. Az összes többi ellenzéki párt kompromittálódott, vagy olyan emberek a húzóneveik, akik már egyszer megbuktak a hatalom birtokosaiként. Másrészt viszont az is igaz, hogy ez az önzősködés és agresszív stratégia erősen a Fidesz 2.0-t sejteti, amit aztán végkép nem akar senki.

Ami a kormányra-kerülés esélyeit illeti: 50% – vagy sikerül, vagy nem. Ahhoz, hogy valakit többségében megválasszanak, még mindig két dolog kell: országos ismertség, és szimpatikus, jól kidolgozott program. Ez még akkor is így van, ha a Fidesz felé lejt a pálya. 

Ami a Nagy Baloldali Kormányváltókat illeti: épp a Momentum a bizonyíték arra, hogy ők akkor se fogják megbuktatni Orbánt, ha nem lenne a Momentum. Volt rá alkalmuk bőven, a megmaradt szabad média naponta szállítja a támadási felületeket, és mit csinálnak? Kb a nagy büdös semmit, meg esetleg egymást, vagy a saját tagságukat ekézik. Ja, meg bejárnak a Parlamentbe a fizuért (más dolga amúgy se nagyon van már ott senkinek, aki nem Fidesz-KDNP).

Nem tudom, hogy a Momentumot a Fidesz hozta-e létre (szerintem nem), és ameddig mondjuk egy Kolozsvári Szalonna és Hir-Telen Beszólunk, nem ír egy tényekkel megtámogatott cikket arról, hogy de, addig nem is akarom ilyen fasságokkal vádolni őket. Vannak, és valamit kezdenünk kell velük. A másik kedvencem, hogy nem tettek le semmit az asztalra: kérdem én, aki most indul a választásokon, az hogyan bizonyítson, mint hatalomgyakorló, ha soha nem volt a kezében hatalom (az Összefogósdi nem bizonyíték, mert szájíztől függ)? Vagy megfordítva: egy Gyurcsány, aki már »letett vmit az asztalra« (ahjjaj, de még hogy!) az mennyivel jobb csak azért, mert volt kormányon? Az, hogy ugyan olyan balfaszul vezette az országot, mint előtte sokan s utána is az Egyélőisten, az már nem lényeg? Mert ha csak ez a fajta tapasztalat számít, akkor nosza, ide nekünk az exhumált Kádárt! Mert Ő a tapasztaltabb a mezőnyben. :)”

Megpróbálunk ezután is csak tényekkel megtámogatott cikkekben reflektálni bármire is, de nyilván az már nem ma lesz. Ellenben holnap is lesz nap, mi itt leszünk, hacsak be nem üt a krach. Reggel velem folytatódunk. Szépjóéjszakát! 🙂

 

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.