Függönyt ne felejtsenek el bekészíteni a miniszterelnök úrnak

kitten-88354_960_720

Sziasztok, jóóóóóóóóreggelt, vasárnap van, feküdjetek szépen vissza, ha már én felkeltem!:) Tisztelettel jelentem – nem baj, hogy senkit nem érdekel -, már második éjszakája alszom úgy, mint akit fejbe vertek. Van mit kipihenni, nem tagadom, kár is lenne tagadni. Olyannyira örültem a kellemes 16 foknak ma reggel, hogy cicás-macskás képet raktam be, pedig sose szoktam. Ideje is volt.

Kezdjük is rögtön egy szívbemarkoló hírrel, miszerint néhány hét múlva, amikor már ismét munkába áll a miniszterek elnöke, aki most titokban nyaral valahol, hogy nehogy rajongói és alattvalói meglepjék, Pécsre látogat majd, ahol beszédet intéz a nyájhoz a pécsi egyetem fennállásának 650. évfordulóján. A poén nem ez, hát hiszen már mindent átadott, felavatott és megünnepelt az elmúlt években, hanem hogy a Szabad Pécs értesülései szerint a nagyon szabad sajtó nem kérdezheti majd ünnepélyesen Pécsre látogató miniszterelnököt, kizárólag az egyetem rektorát. Pedig két ünneplés között biztosan lenne miről, hiszen a nagyon fideszes Páva Zsolt által vezetett, meglehetősen súlyos pénzügyi gondokkal küzdő településen biztosan lenne közérdeklődésre számot tartó téma, amivel szembesíteni lehetne a fényestekintetűt. No, de a demokrácia azért demokrácia, mert demokrácia, a sajtó szabadsága szintúgy, nem is beszélve arról, hogy mi a kutyakötelessége egy miniszterelnöknek. Remélem, függöny azért lesz valahol bekészítve, soha nem lehet tudni, mikor jön jól.

A Magyar Nemzet közben arról cikkezett, hogy Orbán határon túli magyarokkal való levelezgetése egyelőre nem teljesít túl jól: egyelőre a vártnál kevesebben regisztráltak a jövőre esedékes, mindent eldöntő választásra, noha lassan egy hónapja tart a kormány regisztrációs kampánya a külhoni magyarok körében. A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján kijelenthető, hogy az elmúlt tíz hónapban mindössze 20 ezren jelentkeztek a jövő évi voksolásra, így – jelen állás szerint – összesen 353 ezren lesznek jogosultak levélben szavazni.  A korábbi tapasztalatok alapján persze az utolsó száz méteren várható majd az érdeklődés tetőfokra hágása, a kormány is abban reménykedik, hogy összejön a félmilliós lélektani szám. Ettől függetlenül persze egyáltalán nem valószínű, hogy mindenki szavazni fog, 2014-ben a 192 ezer regisztrált közül mindössze 63 ezren nyújtottak be érvényes szavazatot. Najó, ennek a 95%-a a Fideszre szavazott, az egy parlamenti mandátum sorsát döntötte el.

Más: a rovarirtóval szennyezett tojások para sújtja Európát, 17 országban hívtak vissza a termékekből, már a szomszédos Ausztriában és Romániában is találtak. Magyarországon ugyan eddig még nem leltek rovarirtóval megkínált tojásokat, ám a biztonság kedvéért a NÉBIH ellenőrzi a tojásimportot. Az Index azt írja, hogy egy holland telep több vezetőjét is letartóztatták, mivel ott használták a Fipronillal kevert fertőtlenítőszert, a cég a rovarirtót ugyanakkor egy belga vállalattól vette meg. A belga mezőgazdasági minisztérium azt állította, a hollandok már tavaly nyáron értesültek arról, hogy Fipronillal szennyezett tojások kerültek kereskedelmi forgalomba, de a belgák is jó egy hónapot vártak, mielőtt jelezték az uniós szervek felé a szennyezést. Jól van akkor, szerintem is állítsuk meg Brüsszelt, meg Amszterdamot is, mert csak a bajt csinálják.

A kretének és agyilag-lelkileg nyomorékok a világ boldogabb felén is tombolnak. A legmagasabb világi hely Virginia nevű államában már pénteken is erőszakba torkollt a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Unite the Right – az amerikai fajüldözés korát idéző fáklyás – felvonulása. Tegnap aztán Charlottesville-ben – ahol egyébként rendkívüli állapotot hirdettek – a neonáci, rasszista rendezvény ellen tüntetők közé hajtott egy szürke Dodge Charger. Nagy sebességgel és minden jel szerint szándékosan. A Dodge nekicsapódott egy másik, a menetben lassan araszoló kocsinak, ami egy harmadikba is beleszaladt. A középső jármű fölött átrepült egy gyalogos, akit a Charger gázolt el. A tömegbe szándékosan belehajtó kocsi vezetője az ütközés után hátramenetbe kapcsolt, és elmenekült a helyszínről. A támadás egyik áldozata a helyi polgármester, szerint életét vesztette. Mintegy 30 ember megsérült. Járulékos szerencsétlenségként egy razziázó rendőrségi helikopter is lezuhant, a fedélzeten utazó két rendőr meghalt. A tragédia után Donald Trump is megszólalt: Szeretjük a hazánkat, az Istenünket, a zászlónkat. Büszkék vagyunk a hazánkra, és arra, hogy mik vagyunk. Így hát helyre akarjuk tenni, ami Charlottesville-ben történt, és tanulmányozni akarjuk, hogy mit rontunk el országként, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek. Hát ja. A sok baromkodás helyett jó lenne helyretenni, mert ez már így is több, mint ami belefér.

A végére egy feltétlenül közérdekű színes hírt hagytam, miszerint betiltják az EU-ban a túl hangos porszívók árusítását. A szabályozás szeptemberben lép életbe, és a 80 decibelnél erősebb hangon zúgó porszívókat érinti. De kár, pedig éppen most akartam beszerezni egy 90 decibelest. Ha összekapom magam, akkor talán még sikerül. Najó, vicceltem, semennyire nem értek a porszívókhoz. Viszont ez azért lesz jó nekünk, mert ilyen módon fogják növelni az energiahatékonyságot és csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Bizony.

Hát akkor gyorsan veszem is a búcsúmat, most látom, hogy szinte sötét van, oly nagyon borús az idő. Nem is baj. Nekem nem baj, legalább nincs kurvameleg. Akkor mindenkinek kellemes lustálkodást, jövünk vissza nemsokára.

 

adomany-1