Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Együtt fogjuk megszívni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy olvasónktól kaptuk az alábbi gyöngyszemet (köszönet neki), egy kormányhű erő oldaláról másolta le és kérte, hogy osszuk meg, magyarázzuk el. Jó. Először az okosság:

„Ellenzéki körökben MÉG MINDIG MEGY AZ A DEMAGÓG SZÖVEG, HOGY „AZ ORBÁN ELVETTE AZ EMBEREK NYUGDÍJ MEGTAKARÍTÁSAIT.”

És most a választások előtt ez erősödni fog. EZÉRT EZZEL KAPCSOLATBAN.ÖSSZEFOGLALOM A VALÓS TÉNYEKET

Egy facebookos oldalon találtam. Megosztom, ahol csak lehet. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, merjünk szólni a hazug hírek terjesztőivel szemben.

Ideje lenne már felfogni hogy az a kötelező „magánnyugdíj” – az állami kasszából érkezett – a magán nyugdíjpénztárak kezelésébe. Az állam fizette a beszedett nyugdíj járulékokból, de mivel nem volt annyi nyugdíj járulék bevétel, amit oda utalt, az hiányzott az aktuális nyugdíj kifizetéseknél ezért 200 milliárd FT körüli lyukat ütött a költségvetésben.

Azért, hogy a jelenlegi nyugdíjasoknak nyugdíjat tudjon fizetni a kormány, az államnak hitelt kellett felvennie. Vagyis a kötelező magánnyugdíj pénztárak KIVONTÁK a pénzt a nyugdíjkasszából. ÉS EZ ORSZÁGUNK ELADÓSODÁSÁT NÖVELTE. A GÖRÖG UTAT KÉSZÍTETTÉK ELŐ SZÁMUNKRA. Arról már nem szólva, hogy mivel a pénztárak tőzsdén fektették be a befizetett nyugdíj járulékot, bármikor tönkremehettek, a pénz elúszott volna egy komolyabb pénzügyi válságnál. s a pénzügy ügyes tőzsdei manipulációkon keresztül a tőzsde spekulánsok zsebébe jutott volna..

Másfelől pedig az utolsó liberális kormány idején (Bajnai) voltak kísérletek olyan törvény megalkotására, hogy ezt a pénzt privatizálják. Vagyis a magánpénztárak tulajdonába adják, a korábbi felállás helyett, amelyben a magánpénztár csak mint a pénz kezelője, és NEM TULAJDONOSA lenne.

Na ha ez a privatizáció megtörtént volna, akkor a magyar ügyfél elvesztette volna minden jogát a befizetett járulékai felett, azaz tulajdonosból ügyféllé vált volna. HÁT ETTŐL VÉDTE MEG A NYUGDÍJKASSZÁT ÉS A jövőbeli nyugdíjasokat a kötelező magánnyugdíj rendszer megszüntetése. AKI EZT NEM KÉPES FELFOGNI, azt is megvédték.

MAGÁNNYUGDÍJ PÉNZTÁRAK ma is vannak, csak oda nem az állam kasszából megy a pénz, hanem ott az állampolgárok magán megtakarításait kezelik. Az állam ezt ma is támogatja adó kedvezményekkel! Lehet takarékoskodni..de saját pénzből!!!!
Nem kötelező használni a saját intelligenciánkat, de ha van, hát használjuk a balidióta hazug propagandájával szemben.”

Nem vagyok közgazdász, de nem is a Facebookon terjedő önjelölt tudósoktól szoktam tájékozódni. Feltett kézzel elhiszem, hogy a jelenlegi kormány rajongótábora örömmel elhiszi a fenti butasághalmazt, csakhogy nagyjából egy szó sem igaz belőle. Az sem jelent komoly vigaszt, hogy ők éppen úgy meg fogják szívni a magánnyugdíj-alap einstandolását, mint mindenki más. A jól hangzó hazugságokkal szemben nézzük a valóságot.

A kötelező magánnyugdíj NEM az államkasszából érkezett. Azt a munkáltató vonta le a munkavállaló béréből és fizette be az államkasszába. Annyiban igaza van a fenti szösszenet szerzőjének, hogy technikailag az államkassza utalta a kötelező magánnyugdíj-kasszába, de előtte megkapta azt a munkaadótól. Tehát csak TOVÁBBKÜLDTE. Mutatom, hátha úgy érthetőbb.nyj

Tehát 2010-ben (amikor még működött a magánkassza) a munkáltató levont a munkaadótól 9,5 százalék nyugdíjjárulékot, ezt befizette az államkasszába. Az államkassza megtartott 1,5 százalékot, 8 százalékot tovább utalt a magánkasszába. DE EZT A MUNKAVÁLLALÓ JÖVEDELMÉBŐL VONTÁK LE. Igen, valamennyivel ki kellett egészíteni, de ezt a rendszer elindításakor is tudták, ezzel kalkuláltak is. A kiegészítés egyre csökkent és ha a rendszer ki tud futni, megszűnt volna. Az pedig szinte mindegy, hogy a nyugdíjakat kell közvetlenül kiegészíteni az államkasszából, vagy a nyugdíjpéztáraknak továbbutalt részt. Ez az összeg – amivel a magán-nyugdíjalapot ki kellett egészíteni az államkasszából – évi 300 milliárd forint volt. Ennek az összegnek a sokszorosát költi ma a kormány stadionépítésekre, felesleges beruházásokra, az egyházak támogatására, a Tiborcz-Mészáros és még néhány  emberük kezébe került szállodák, kempingek, fillérekért vásárolt kastélyok rekonstrukciójára, önreklámozásra, a propagandagépezet fenntartására.

nyj1

Ez a jelenlegi rendszer. 9,5 százalékról 10 százalékra emelkedett a járulék és teljes egészében – ahogyan eddig is – a MUNKÁLTATÓ FIZETI BE A MUNKAVÁLLALÓ BÉRÉBŐL.

Tehát ezzel meg is dőlt az okos hívő koncepciója. A magánkasszába befizetett összeget mindenki a munkabéréből fizette, nem az állam adta. Pont.

Az eredeti terv az volt a magánpénztárak létrehozásával, hogy a jelenlegi egylábú kirovó-kiosztó nyugdíjrendszer helyett létrehozzanak egy háromlábú rendszert. Az egyik láb az állami nyugdíjalapba történő befizetés, a másik a kötelező nyugdíjpénztár, a harmadik pedig az önkéntes nyugdíjpénztár lett volna (ez most is működik, ide mindenki előtakarékoskodhat a majdani nyugdíja kiegészítésére). Azt talán még egy meggyőződéses hívő is elismeri, hogy egy szék is stabilabb, ha három lába van, mint ha egy.

Jelenleg 100 aktív korú munkavállalóra 37 nyugdíjas jut. Negyven év múlva 81 nyugdíjas fog jutni ugyanerre a 100 munkavállalóra. Az Orbán-rezsim által visszahozott nyugdíjrendszerben nem lesz finanszírozható a nyugdíj.

A költségvetésben a lyuk nem 2000 milliárd volt, hanem 3000 milliárd. Ennek 10 (tíz) százaléka keletkezett a nyugdíjrendszerben (egyszerűen kevesebb volt és most is kevesebb a befizetés, mint a kifizetési kötelezettség), a többi egyéb okokból halmozódott fel. A hiányhoz az első Orbán-kormány is hozzátette a magáét. ITT egy részletes, jól érthető elemzés az egész történetről.

Tehát: a kötelező magánnyugdíj-kasszák működése során a kasszában felhalmozódott több, mint 3000 (háromezer) milliárd forint nyugdíjmegtakarítás, amit NEM az államkincstár fizetett oda be, hanem MI, MUNKAVÁLLALÓK. Az Orbán-kormány ezt a pénzt ELRABOLTA. Azt hazudták, hogy átvezetik az állami nyugdíjkasszába NÉVRE SZÓLÓ SZÁMLÁKRA. EZ NEM TÖRTÉNT MEG. Helyette MOL részvényeket vásároltak egy részéből, más részéből (töredékéből) az államadósságot törlesztették, a legtöbb pénz egyszerűen eltűnt.

A magánpénztárak működnek, azok eddig is működtek. De ez nem függ össze a MUNKAVÁLLALÓKTÓL LEVONT, a magánnyugdíj-kasszába befizetett, onnan Orbánék által elvett és elköltött, tehát az állami kasszába BE NEM FIZETETT nyugdíjjárulékkal.

Márpedig abból a pénzből, amit az Orbán-kormány NEM FIZETETT BE a nyugdíjkasszába, NEM LESZ NYUGDÍJ. Sem nekem, sem a kedves fideszes honfitársamnak, sem senkinek. Ezért arra kell számítani, hogy a következő időszakban a kifizethető nyugdíjak a jelenlegi kétharmadára, vagy felére fognak csökkenni.

A kötelező magánnyugdíj-kasszában lévő pénzt NEM az állam fizette be, hanem MI. Azt az Orbán-kormány ELLOPTA. Az a pénz ma már SEHOL NINCS. Az állami nyugdíjkasszában sincs. És hamarosan együtt fogjuk megszívni. Fideszesek és nem-fideszesek. Demokratikusan. Az lesz a jelenleg széttagolt ország újraegyesítése. Együtt döglünk éhen. Hát, hajrá!adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.