Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány minden egyes problémát kezel, mégpedig úgy, hogy hazudik egy marhanagyot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 388,704 forint, még hiányzik 2,611,296 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ideje lenne átkeresztelni a Fideszt, vagy a kormányt. Mindegy, mert a kettő azonos. Hókuszpók már foglalt, szóval valami más név lenne célszerű. Ameddig ezt az égető problémát megoldjuk, elmesélem, miért vált sürgetővé a dolog.

Az Eximbankot a magyar államháztartáson belül kellene elszámolni, miután a jelenlegi módszerrel – amikor is az államháztartáson kívül számolják el – nagyban torzítja az országos statisztikát. Konkrétan az államadósság mutatóit. Akit részletesebben is érdekel a dolog, ITT olvashat róla.

Nem fogok részletesen belemenni az ügybe, az több olvasót untatna, mint nem. A lényeg az, amit sokan látunk, évek óta jelzünk is, de a híveknek mindegy, a nem híveknek meg szintén. Márpedig nem lenne szabad legyinteni, mert hazudni alapvetően sem szép dolog, de amikor egy komplett kormány hazudozik az állampolgárainak – és persze az Európai Uniónak – az már bűncselekmény. Szerintem.

Tehát az államadósság nem annyi, amennyiről a nagyívű melldöngetések szólnak, hanem jóval több. Azt is tudhatja, akit érdekel, hogy a szegénységi statisztikák is torzak, hiszen nem a nélkülözők száma csökkent, hanem azt a küszöbértéket módosították, amely alatt már szegénységről beszélhetünk. Konkrétan lejjebb engedték, tehát aki előtte még szegénynek, nélkülözőnek számított, az hirtelen már nem számított annak, mert más lett a viszonyítási alap. Közben pedig semennyivel sem lett több pénze, nem élt jobban és nem jut egy falat kenyérrel sem több az asztalra, azonban ártunk és ormányunk nagypofával óbégathatja – és óbégatja is – bele a világba, hogy csökkentette a szegénységet.

A másik kedvenc hivatkozási alap: a kormánynak köszönhetően egyre több gyermek születik, mert ide akar minden baba a világra jönni, ez a gazdasági csodáktól sújtott Tündérország egyszerűen inspirálja a párokat a gyermekvállalásra. És ilyenkor mindig elhangzik, hogy az előző év azonos időszakához, az elmúlt negyedévhez, vagy Rogán Antal testhőmérsékletéhez képest (mindig az a viszonyítási alap, ami jól mutat) mennyivel több gyermek jött a világra. A valóság ehhez képest ez:st1st4

st3

A fenti három ábra azt mutatja, hogyha nem Orbán Ráhel lábméretéhez viszonyítunk, hanem például a kormányváltás előtti év azonos időszakához, akkor a melldöngetés eredménye: nem született több baba, viszont kevesebb. Ezzel szemben a halálozások száma brutálisan emelkedett, ahogy a kormány áldozatos munkájának köszönhetően egész regnálásuk alatt folyamatosan jóval magasabb a halálozások száma, minthogy az magyarázható és elfogadható lenne.

Nagyjából ugyanez a bűvészkedés megy a munkanélküliségi, vagy – mert az sokkal jobban hangzik – a foglalkoztatottsági adatokkal is. Az nem kérdés, hogy csökkent a munkanélküliség. De az akkor is csökkent volna – miután a gazdasági válság után kezd rendeződni Európa -, ha a kormány nem költ egy szakajtó pénzt arra, hogy milliárdokkal tömködje a külföldi cégeket azért, hogy Magyarországon hozzanak létre összeszerelő üzemeket. Aki csak  egy napot is dolgozott, az már a statisztikát szépíti, ahogy a külföldön dolgozó, de itthonról ki nem jelentkezettek és a közmunkások is. A beszorult – egyrészt a pocsék termelékenység, másrészt a külföldi vállalkozások alacsony bérigénye miatt – bérek és a válság után élénkülő piac, valamint a kormány szar oktatáspolitikája, a piacok el- és lerablása létrehozta a csodát. Úgy van munkanélküliség, hogy közben szektorokat bénító munkaerőhiány van. Egyszerre.

Hiába van ugyanis rettenetesen nagy igény szakemberekre, ha az utánpótlás nem jön ki az oktatási rendszerből, többen mennek nyugdíjba, mint ahányan belépnek – vendéglátás, egészségügy, IT területek például – és a jó szakemberek elmennek az országból.

Itt mindjárt eszembe is jutott a kormány egy újabb – kétezredik torzítása – amikor az égető orvoshiányt úgy óhajtja megoldani, hogy bizonyos feladatokat áttol az ápolókra, vagy a pedagógushiányt úgy kívánja orvosolni, hogy ismét bevezeti a képesítés nélküli oktató státuszt, illetve lehetővé – sőt, kötelezővé – teszi, hogy speciális (pl. fejlesztőpedagógus) tudást igénylő feladatokat speciális végzettség nélkül lássanak el.

Összefoglalom, mert már túl hosszúra nyúlok, pedig még ezer példát hozhatnék: a kormány minden egyes problémát kezel, mégpedig úgy, hogy hazudik egy marhanagyot. Átnevez, manipulál, hamisít.

Ha valakinek van valami remek névötlete (a foglalt Hókuszpók helyett), ne tartsa vissza.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.