Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Erre épül az egész rohadtul büszke, erős nemzeti öntudat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Itt van, b@zmeg, jogállam: az idei rohadt nagy magyar kánikula eddigi talán legdurvább napjának (augusztus 4, péntek) legbrutálisabb szakában tesztfutásnak alávetett Borsod megyei játékvezetők egyike, az 54 éves Komlósi Lajos elhunyt.

Az erőfelmérés tehát abban a kegyetlen hőhullámmal sújtott időszakban történt, amikor minden illetékes hatóság – az Országos Meteorológiai Szolgálattól kezdve az Országos Mentőszolgálattal bezárólag – nyomatékosan figyelmeztette a lakosságot, ha egy mód van rá, ne tartózkodjanak a napon. Nem hogy kilométereket ne fussanak a tűző napon, de úgy általában is kerüljék az UV-sugárzással való bárminemű kapcsolatot.

A Borsod megyei futball kiváló vezetői telibeszarták a figyelmeztetéseket, mert szerintük a meccseket is ugyanilyen melegben játsszák. (F@szt: az NB I-ben több meccset is későbbre csúsztattak, hogy ne a leggyilkosabb kánikulában kelljen pályára lépniük a csapatoknak.)

Szóval igaz, hogy a felmérés előtt a mentősök világossá tették, hogy extrém meleg várható és nem ajánlják, hogy délelőtt tíz óra után fizikai terhelést végezzenek, az amatőr játékvezetőnek 11:30-kor kellett elkezdenie a tesztfutását. Nem ért célba.

Ezt eddig is tudtuk (lásd ITT és ITT is), ám ehhez képest az ügyben vizsgálatot indító MLSZ közleménye olyan szinten kicsapdosta a biztosítékaimat, hogy miután négy napja szándékosan nem ejtettem szót erről a tragikus történetről, most kénytelen vagyok. Az MLSZ tehát lezárta a vizsgálatot, megszületett az ítélet: senki nem hibázott. Najó, ez így nem igaz. Ha valaki mégis hibázott, az legfeljebb maga az áldozat, mert a játékvezetőknek lehetőségük lett volna elhalasztani vagy megszakítani a tesztet.

mlsz

Azt most hagyjuk a picsába, hogy egy másik, a teszten szintén részt vevő borsodi játékvezető, aki nyilatkozni is mert az ügyről, elmondta, hogy már a tragédia előtt is jelezték néhányan futás közben, hogy rosszul érzik magukat, a fizikai teszt azonban úgy folytatódott, mintha mi sem történt volna. Azt is hagyjuk a picsába, hogy Borsoddal szemben Baranyában például két nappal későbbre halasztották a játékvezetők tesztelését, mert valószínűleg felfogta az agyuk, hogy pontosan milyen veszélyekkel járhat extrém időjárás esetén a fizikai terhelés/túlterhelés.

De nem rohasztja le már a csillagos eget ez a pofátlan geciség? Egy halálesettel járó, felfoghatatlan disznóság után, egy minden jel szerint simán elkerülhető tragédia kapcsán alaposságról, körültekintésről pofáznak és veregetik a felelőtlen vállukat, hogy micsoda jó munkát végeztek? Mi a frász történik ebben az országban? Mi az, hogy felhívták a figyelmet? Mi a véreres naplemente volt olyan halaszthatatlanul sürgős, hogy az év eddigi legmelegebb napján kellett okvetlenül megszervezni azt a nyomorúságos erőnléti tesztet?

Én mondhatom, és tetszőleges kívülálló mondhatja bármikor azt, hogy egy felnőtt, ivarérett férfitól (legyen az játékvezető, kazánkovács, vagy autószerelő) maximálisan elvárható, hogy el tudja dönteni, mi az, ami még belefér, és mi az, ami már nem fér bele, akármilyen következménnyel is jár, ha bedobja a törülközőt. De ilyen ocsmány aljadék közleménnyel hogy van egyáltalán bátorsága kiállni az MLSZ-nek?

És mi az, hogy Csányi még mindig a helyén van (ez b@zmeg nem egy történelmi vereség Andorrától, hanem egy ember értelmetlen, felháborító halála)? Hol szerepel a közleményben, hogy a Borsod megyei elvtársak annak ellenére erőltették a tesztelést, hogy előzőleg nyomatékosan figyelmeztették őket a szakemberek: ne tegyék? És ha figyelmeztették őket, akkor miért nem fújták le az egészet? És ha nem fújták le, akkor hogy merik egyáltalán a pofájukra venni az alaposság és körültekintés szavakat? És ha Csányi egy atombombával sem mozdítható el az aranyozott bársonyszékéből, akkor hogy lehet, hogy a Borsod megyei MLSZ-ben sem találtak egyetlen felelőst sem? 

Már megint arról van szó, hogy egy, az egyszerű, paraszti, józan ésszel, jóérzéssel szembemenő orbitális faszság történik, és senki nem tehet róla. Vagyis de. Az tehet róla egyedül, akinek már lehetősége sincs megszólalni az ügyben. Miért? Nekem úgy tűnik, hogy azért, amiért minden más is rohad ebben az országban. Mert dilettáns, erőszakos, alkalmatlan barmok ülnek olyan helyeken, ahol súlyos következményekkel járó döntések születnek. Legtöbbször csak milliárdokat lopnak el, máskor csak a metróajtó nyílik ki, néha előfordul, hogy nyitott mellkassal hurcolnak embereket két tetszőleges pont között, és igen, olyan is van, hogy emberek halnak meg értelmetlenül, banális mulasztás, szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt.

De ebben az országban soha semminek nincs felelőse, erre épül az egész kibaszott büszke, erős, nemzeti öntudat. Hogy mi sohasem hibázunk, mindig a körülmények, a hőség, a zimankó (mikor melyik) az idegenek, a mindig mások tehetnek a tragédiáinkról. Ebben az országban a megyei téeszelnöknek is selejtes emberszerűből lett futballvezető okosabb, mint az egészségügyi szakember, aki harmadfokú hőségriasztás idején nem javasolja, hogy játékvezetőket extra terhelésnek tegyék ki. Mert a megyei vezető nyilván jobban tudja, mikor van meleg és mikor nincs, különben is ő állítólag szólt, hogy mindenki magára vessen. Mi a francért nem kaptak rögtön kitüntetést a szakszerű, alapos, körültekintő munkálkodásukért? Ha már az fel sem merült, hogy a hatóság ugyanolyan példás gyorsasággal vizsgálódni kezdjen és ítéleteket hozzon, mint járdafestegetés, vagy vízfestékkel dobálózás esetén. Ja, hogy azok társadalmilag veszélyes, félelem- és megbotránkozás keltésére alkalmas cselekedetek voltak, itt meg csak egy ember halt meg? Az más.

És még mindig vannak olyanok, akik hiszik és vallják, hogy ők megússzák, hogy nekik azért jó, ha szarrá szívatják őket, már amazokat, a tudjukkiket mégjobban szarrá szívatják. Aztán egy szép napon az ótvar rendszer működéséből fakadó tragédia az ő családjukat sújtja, a felelősséget az áldozatra kenik, de ők még akkor is harcolnak a kognitív disszonanciájukkal. Lehajtott fejjel tudomásul veszik, hogy a hatalomnak joga és kötelessége másokra kenni a felelősséget, a kezét mosni és hárítani. És a hülyére vett kisember idomul a hatalomhoz, ez válik természetessé számára: ne vállald a felelősséget semmiért, úgyis megúszod.

Reménytelen, elcseszett, következmények nélküli erkölcsi pöcegödör, ameddig a szem ellát. Ez van.

Frissítés: Most olvastam, hogy Csányi nem fogadta el a jelentést, és felkérte a szövetség Felügyelő Bizottságát, hogy az Orvosi Bizottság bevonásával folytassa a vizsgálatot, és az esetleges felelősség megállapítása céljából készítsen új, az eset minden körülményét alaposan mérlegelő jelentést.

Helyes. Továbbra is fenntartom mindazt, amit leírtam. Remélem segítő kezet tudtam nyújtani az MLSZ-nek az új jelentés elkészítéséhez. adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.