Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Csak addig hazudhatnak, amíg van, aki elhiszi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lassan egy évtizede történt, és egyáltalán nem olyan, mintha ma lett volna. Ugyanis a társadalom kollektív memóriája (tisztelet a kivételnek) egy marék szárított molylepke szintjén teljesít. Tudjuk, de akkor is.

Pedig 2008. március 9-én népszavazást tartottak Magyarországon. Az úgynevezett szociális népszavazás az egészségügyi vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a felsőoktatási tandíjat vette célba. Az akkori kormányoldal pártjai – MSZP, SZDSZ – a fenti díjak megtartása mellett, az ellenzék vezető ereje, a Fidesz pedig az eltörlésükért szállt harcba. Ma már nincs jelentősége, az MDF (béke poraira) nem állt bele a népszavazási kampányba.

Mint tudjuk, a Fidesz nevű, 2008-ban még ellenzéki párt agymosó populizmusával sikeresen megfúrta ezeket a valóban rosszul hangzó díjakat. És igen, jó látni, hogy közel 10 év után az immár nyolcadik éve kormányzó Fidesznek érdemes volt fülkék felrobbantása árán zsinórban kétszer egymás után bizalmat szavazni.

Ha van valami igazán nagyrabecsülendő az államnak pártjában, az a következetesség. Jó látni, hogy közel 10 év után elmondhatják magukról, teljes joggal feszítették keresztre az akkori kormánypártokat, hogy komolyan gondolták akkori ígéreteiket. Ehhez érdemes és elegendő is elővenni a Fidesz megsárgult, 2008-as szórólapjait, amelyekkel beleszálltak a szociális népszavazási kampányba.

Már 2012-ben is kemény volt szembesülni ezekkel az üzenetekkel, de 8 hónappal egy újabb mindent eldöntő, történelmi választás előtt, amikor is a Fidesz legnagyobb kitalált ellenfelével, Soros Györggyel és az ő többmilliós migránsáradatával kell szemebénzni, méginkább pofára ejtő a nemzeti átverés pártjának múltjában kapirgálni.

fidesz

A Fidesz-kormány annyit költött példának okáért a kvótaellenes kamunépszavazásra, mint az ország leggazdagabb városának éves költségvetése. Ez az összeg kilencszer annyi pénz, mint amennyit – saját bevallásuk szerint – a Fidesz-KDNP 2014-es parlamenti választási kampányára költöttek.

A Fidesz-kormány propagandakiadásokban simán túlszárnyalhatja a Gyurcsány-kabinetet, csak a következő választási hajrával megnyomorított pár hónapban 75 milliárdot költhetnek erre a célra.

A Vajna-Habony-Mészáros médiába öldökölt csilliárdokat inkább nem is említeném. Az összes megyei lap felvásárlását és az állami cégeken keresztüli közpénzszivattyúzás nagyságrendjét elnézve az MSZP-SZDSZ balfasz, lúzer szerencsétlenek gyülekezetének hat.

fidesz2

A Fidesz felelős kormányzása idején, annak is az elmúlt 6 évében a magyar gazdaság átlagos növekedése nem érte el a 2 százalékot. 2016-ban Magyarország versenyképessége mélypontjára süllyedt, Bulgária és Románia is beelőzött. Az uniós támogatások legnagyobb nyertesei a Fidesz oligarchának álcázott strómanjai, az Orbán-família és a csatolt lojális holdudvar. Akik a közpénz magánvagyonná alakításával, törvényesen lopták el a gazdaság beindítására kapott európai pénzeket. Állami tenderek, egy szűk érdekcsoport folyamatos helyzetbe hozása, Mészáros-Tiborcz-Vajna-Garancsi és a többiek. Mindig ugyanazok.

fidesz3

Az adócsökkentés kormánya, amelyik soha nem zsarolta még a polgárokat, és amelyik minden egyes kampányban radikális adócsökkentést ígért, valójában a legbrutálisabb adóemelések kormánya. 1995 óta soha annyi adót nem fizettek a magyarok, mint az Orbán-kormány második regnálása idején és azóta: a GDP-arányos teljes adóelvonás páratlannak számít a régióban. Ausztria kivételével egyetlen ország sincs a környéken és a közép-kelet európai régióban, amelyik ennyire megterhelné a gazdaságot, mint Orbánék. És akkor nem beszéltünk ilyenekről, hogy sárgacsekk-adó, telefonadó, biztosítási adó, baleseti adó, közműadó, chips-adó, tranzakciós illeték, szociális adó, 27 százalékos áfa, eva, jövedéki adó, cégautóadó, környezetvédelmi termékdíj, egészségbiztosítási szolgáltatási járulék, munkavállalói nyugdíjjárulék emelés, stb.

fidesz4

A világ életében a tandíj bevezetése ellen kampányoló Orbán-féle Fidesz megérkezett a csúcsra, midőn – egyik legfőbb vesszőparipájukat lehányva – jelentősen csökkentették az állami teljes ösztöndíjas keretszámokat. Mert az esélyegyenlőség, és mert a szegényebbek. Mint minden más területen, az oktatási rendszer tekintetében is világos a Fidesz politikája: az anyagilag legtehetősebbeket favorizálja, a financiálisan gyengébbeket pedig teljes mértékben kitaszítja.

fidesz5

A kozmetikázott statisztikai adatok kormányának (ha nem vizsgáljuk a szegénységet, akkor nincs, ha eltöröljük a létminimumot, akkor senki nem él a létminimum alatt, stb.) amely ellenzékből folyamatosan a gázáremeléssel hülyítette az embereket, egyik legnagyobb átverése éppen a rezsicsökkentés. Noha 2008 óta óriási áresés következett be a nemzetközi energiapiacon, a fideszes árfaragás egyáltalán nem követte a versenypiaci zuhanást, a rezsicsökkentésben résztvevő állami vállalatok és családi összefogással vásárolt, fűthető medencés villák fideszes tulajdonosai viszont jól jártak. A kormányzati propagandával szemben pedig az is tény, hogy 2015 és 2016 második féléve között az európai államok jó részében olcsóbb lett a lakossági gáz, ezzel szemben Magyarországon másfél százalékkal nőtt a rezsi.

Egyébként pedig közhelyes nagy igazság, valóban: csak addig hazudhatnak, amíg van, aki elhiszi.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.