Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szoptatás sem lenne Orbán Viktor nélkül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miután feminista ballib-idióta vagyok, természetesen meg kell emlékeznem a mai nagy napról. Már csak azért is, mert Rétvári Bencétől az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sajtó- és Kommunikációs Főosztályán keresztül a Jobbik parlamenti frakciójáig mindenki fontosnak érezte a dolgot. Nem másról van szó, mint az anyatejről és a szoptatásról.

Rétvári: „Egy családbarát kormánynak a védőnőkön keresztül kiemelten kell foglalkoznia a gyermekek anyatejes táplálásának ügyével, a szoptatás szakembereken keresztüli segítésével – erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt kedden Budapesten”. (MTI)

Az aktuális kormány biztosan jobban tudja, mi kell a szoptatáshoz. Én csak érintőlegesen futottam bele a kérdésbe, lévén három gyermeket hoztam a világra. Esküszöm, hogy nem igazán volt szükségem szakmai segítségre ebben a kérdésben, bár lehet, hogy ösztönös zseni voltam. A védőnőket természetesen normálisan meg kell fizetni, de nem ártana normálisan megfizetni mindenki mást is. Ugyanis – a szakmai segítségen túl – nem árt meg az édesanyának, ha nyugalom van (például nem azon parázik évi 365 napon át, hogy miből fizetik be a rezsit, hogyan cserélik ki a lerohadt hűtőszekrényt és miből telik ruhára, cipőre, ételre) és az is jót szokott tenni, ha az édesanya is normálisan tud táplálkozni. Ha ezek az alapvető dolgok megvannak, szinte magától megy majd a szoptatás is.

Ennél egy fokkal érdekesebb az EMMI közleménye. Ilyen viccességek vannak benne:
A kormány számos eszközzel és hosszú távú programmal kívánja elősegíteni és népszerűsíteni az anyatejes táplálást. Ennek keretében tavaly másfélszeresére emelkedett a leadott anyatej áráért járó juttatás”. (OS)

Kétségem sem volt, hogy szoptatás sem lenne Orbán Viktor nélkül, de ha valaki elmagyarázná nekem, hogy nagyjából mit kell érteni az anyatej áráért járó juttatás alatt, azt megköszönném. Valaki megkapja a leadott anyatej árát és ehhez még valami külön juttatás is jár? Vagy csak annyira hivatalosan akart fogalmazni valaki, hogy ez is belefér, akár van értelme, akár nincs? Ugyanennek a közleménynek a vége is izgis.

„A WHO ajánlása szerint az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak. A szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a gyermek igényli ”.

Jó. Két éves korig, vagy azon túl. Sőt, a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapján azt olvasom, hogy bizony az van, hogy majd a gyerek elválasztja önmagát, amikor jónak gondolja, de mindenki nyugodjon meg, ez legkésőbb 7 éves korban bekövetkezik.

Szerencsére ez az a téma, amibe lényegében sem a WHO éppen aktuális (időről-időre változó) ajánlása, sem Rétvári Bence nem szólhat bele. Itt jegyezném meg, hogy emlékeim szerint az én dedeim (amikor még azok voltak) a csokitortát és a reggeltől estig tartó mesenézést is igényelték volna napi szinten, nem csak az iskolába indulás előtti szoptatást. Megvétóztam ezeket a törekvéseiket.

A témával kapcsolatban az egyetlen értelmes nyilatkozatot – és már meg sem döbbenek – a Jobbik adta ki. Igaz, hogy ott egy többgyermekes édesanyára bízták a dolgot.

Az egészségügyi és lelki tényezők miatt is lenne kiemelten fontos, hogy a szoptatást segítő termékek is végre a társadalombiztosítás által támogatott körbe tartozzanak, ahogyan bizonyos esetekben a tápszerek már most ide sorolhatók, vagy legalább a világrekord áfateher köréből ki kellene emelni az anyatejes táplálást segítő termékeket.

Elhanyagolható anyagi vonzattal járna, ha az Országgyűlés, a magyarság legfőbb népképviseleti szerve jó példával járna elöl, és a látogatók, dolgozók számára kialakítana egy szoptatásra, pelenkázásra alkalmas helyiséget az Országházban. Mindez csupán elnöki döntés kérdése, ugyanakkor az erre irányuló, nyilvános ellenzéki felvetésekre és a Sneider Tamás országgyűlési alelnök által Kövér Lászlónak személyesen címzett levelekre még csak nem is reagált a házelnök. Mindez azt bizonyítja, hogy Kövér László tudatosan semmibe veszi a protokollt, és nem tartja szükségesnek az Országházba látogató vagy ott dolgozó kisgyermekesek számára ezt a lehetőséget megadni, holott az anyaság tisztelete mindezt megkövetelné”.

Egyszóval a könnyesbús nagy szavak helyett lenne egy csomó dolog, amit megtehetne a kormány. Esetleg jövőre a nagyon megható nyilatkozatok helyett neki lehetne futni ennek, akárhogy is fogják hívni a kormánypártot.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.